En måned uden vand i Ledøje: Midlertidig løsning giver nyt håb

Ledøje er langt om længe tæt på at kunne få rent drikkevand igen, efter at kommunen har givet tilladelse til brug af kulfilter på Ledøje Vandværk.

I en måned har borgerne i Ledøje været tvunget til at hente deres vand fra midlertidige vandtanke på byens torv, fordi deres drikkevand er forurenet.

Men nu ser det ud til, at det begynder at lysne for enden af tunnelen. Egedal Kommune har nemlig givet tilladelse til, at de på Ledøje Vandværk kan forsøge at rense vandet med kulfilter og UV-filter.

Egedals borgmester krydser fingre for, at det virker.

Vandværk forsøger sig med kulfilter.

- Jeg håber virkelig, at kulfiltret og UV-filtret kan gøre, at vi får rent drikkevand i Ledøje igen, for nu har borgerne virkelig vist tålmodighed ved at hente vand på torvet i en måned, fordi de ikke har kunnet drikke vandet, siger Karsten Søndergaard, Venstre.

Kommunerne er i øjeblikket ved at undersøge deres drikkevand, og det er den forbindelse, at man fandt pesticidrester i vandet i Ledøje. Siden har man undersøgt vandværkets tre boringer, som alle har vist sig at være forurenet af pesticider, hvorfor man har arbejdet på alternative løsninger.

quote Det er en midlertidig tilladelse på et år og inden for det år skal bestyrelsen beslutte, hvordan de permanent sikrer borgerne i Ledøje rent drikkevand.

Karsten Søndergaard, Venstre, Borgmester i Egedal Kommune.

To test afgør sagen

Spørger man Karsten Søndergaard er målet, at der kun går et par uger, før der igen er drikkevand i hanerne. Det er dog Styrelsen for Patientsikkerhed, der afgør, om vandet er rent nok til at drikke.  

- Anlægget er sat op og nu skal vandet testet, og der skal laves to test, som viser, at vandet er rent, og er det tilfældet, skal Styrelsen for Patientsikkerhed gerne give os en tilladelse til, at det igen må drikkes, forklarer Karsten Søndergaard.

Indtil vandet igen bliver godkendt til drikkevand, skal 290 ejendomme fortsat selv medbringe egnede og rene beholdere. Udover at vandet ikke bør drikkes, bør det heller ikke blive brugt til madlavning. Det kan dog fortsat blive brugt til at tage bad i, til opvask, tøjvask og toiletskyl.

Kun en permanent løsning

Installeringen af Kulfiltret og UV-filtret er dog ikke en langvarig løsning. For tilladelsen til at rense vandet med filtrene er kun gyldig i op til et år.

Det er der, ifølge Karsten Søndergaard, en god grund til.

- I Danmark har vi rent drikkevand og rent grundvand, og reglerne er, at man skal kunne drikke grundvandet, og det kan vi også langt de fleste steder. Så det er en midlertidig tilladelse på et år og inden for det år skal bestyrelsen beslutte, hvordan de permanent sikrer borgerne i Ledøje rent drikkevand, siger han.

Landets kommuner har tilsynspligten med vandværkerne, og TV 2 Lorry har på ny kontaktet alle kommuner i sendeområdet for at få opklaret, hvordan der bliver testet for pesticidet, og hvilke resultater, det har kastet af sig. 

27 ud af de 34 kommuner i Lorryland har foreløbig svaret. Se deres svar herunder:

SÅDAN GÅR DET MED AT ANALYSERE VANDET I LORRYLAND

 

  • Furesø – "Her i Furesø har vi fået den rigtig gode besked, at Trevang og Furesø Vandforsynings analyser ikke har fundet chlorothalonil-amidsulfonsyre i vandet."
  • Gladsaxe – Novafos* og Hofor**
  • Helsingør – "Der er ikke fundet rester af chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet fra Forsyning Helsingør. Det viser resultatet af en test af drikkevandet på alle Forsyning Helsingørs fire vandværker."
  • Stevns – Har bedt vandværker om at analysere. Dato for svar er ukendt.
  • Rudersdal – Får vand fra Novafos* og afventer analyseresultater fra Birkerød Vandforsyning. Dato for svar er ukendt.
  • Herlev – Hofor**
  • Frederikssund – Novafos* + afventer analyseresultat fra private vandværker. Dato for svar er ukendt.
  • Ishøj – Hofor** + afventer analyser fra andre vandværker. Dato for svar er ukendt.
  • Gentofte – Novafos*
  • Hvidovre – Hofor*
  • Halsnæs – Har bedt vandværker om at analysere vandet og bedt om svar inden 15. juni
  • Roskilde – "Status er at vi pt. har modtaget resultater fra 6 vandværker, hvor det for alle 6 gælder, at chlorothalonil-amidsulfonsyre ikke er blevet påvist i drikkevandet. Derudover har HOFOR testet drikkevandet fra Marbjerg Værket som ligger i Roskilde Kommune. Heller ikke her er stoffet påvist. Vi forventer at modtage flere resultater i de kommende par måneder."
  • Hillerød –  Har bedt vandværkerne i kommunen analysere for stoffet “hurtigst muligt og i løbet af 2019.”
  • København – Hofor*
  • Glostrup – Analyseresultater viser, at der ikke blev fundet pesticid i drikkevandet.
  • Hørsholm – Novafos**
  • Allerød – Har ikke krævet analyser fra de otte private vandværker - det er op til værkerne selv. 
  • Solrød – "Solrød Kommune har i denne uge modtaget analyser fra det private vandværk, Havdrup Vandværk, hvor der ikke blev påvist indhold af det omtalte pesticid. Vi har endnu ikke modtaget resultater fra de to andre private vandværker - Solrød Vandværk og Karlstrup Bys Vandværk  -  men forventer at modtage noget fra dem inden for den nærmeste fremtid. Det lille, private vandværk Æblehaven har vi ikke bedt udtage analyser, da det ikke ligger inden for et område, hvor vi vurderer at pesticidet har været anvendt, og det nedlægges ved udgangen af året.”
  • Køge – Tester vandet i de fleste vandværker 2. maj og forventer svar om to uger. Afventer svar fra øvrige vandværker. (svar fra 2. maj)
  • Fredensborg – Forventer svar på analyser om en til to uger. (svar fra 2. maj)
  • Høje-Taastrup - "Resultaterne af analyserne forventes indenfor 1-2 uger. De analyser, der allerede er taget af grundvandet i kommunen, der forsyner hovedparten af kommunens borgere, viser ingen fund af stoffet."
  • Ballerup - Novafos**
  • Lyngby-Taarbæk - "Lyngby-Taarbæk Forsyning har nu undersøgt drikkevandet i Lyngby-Taarbæk Kommune for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre. Stoffet er ikke fundet i drikkevandet i kommunen."
  • Lejre - "Vi har givet alle vandværker i kommunen en frist til 15. august – så skal de have testet vandet og givet os besked."
  • Vallensbæk - Hofor*
  • Greve - "Der er ikke fundet chlorothalonil-amidsulfonsyre på nogen af Greve Vandværks to anlæg. Vi har bedt to andre vandværker om at få udtaget prøver, men har endnu ikke modtaget resultater herfra."
  • Albertslund - Hofor*

 

* Novafos har 14 vandværker i Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner, der leverer vand til en stor del af de ni kommuners 425.000 borgere. Vandet er analyseret, og der er ikke fundet spor af stoffet over grænseværdien. 

 

** Hofor har 14 vandværker i Frederikssund, Furesø, Køge, Lejre, Høje-Taastrup, Ishøj, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Rødovre og Dragør Kommuner. Vandet er blevet testet, og stoffet er ikke blevet fundet i nogen af prøverne.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik