En måned uden vand i Ledøje: Midlertidig løsning giver nyt håb

Ledøje er langt om længe tæt på at kunne få rent drikkevand igen, efter at kommunen har givet tilladelse til brug af kulfilter på Ledøje Vandværk.

I en måned har borgerne i Ledøje været tvunget til at hente deres vand fra midlertidige vandtanke på byens torv, fordi deres drikkevand er forurenet.

Men nu ser det ud til, at det begynder at lysne for enden af tunnelen. Egedal Kommune har nemlig givet tilladelse til, at de på Ledøje Vandværk kan forsøge at rense vandet med kulfilter og UV-filter.

Egedals borgmester krydser fingre for, at det virker.

Vandværk forsøger sig med kulfilter.

- Jeg håber virkelig, at kulfiltret og UV-filtret kan gøre, at vi får rent drikkevand i Ledøje igen, for nu har borgerne virkelig vist tålmodighed ved at hente vand på torvet i en måned, fordi de ikke har kunnet drikke vandet, siger Karsten Søndergaard, Venstre.

Kommunerne er i øjeblikket ved at undersøge deres drikkevand, og det er den forbindelse, at man fandt pesticidrester i vandet i Ledøje. Siden har man undersøgt vandværkets tre boringer, som alle har vist sig at være forurenet af pesticider, hvorfor man har arbejdet på alternative løsninger.

quote Det er en midlertidig tilladelse på et år og inden for det år skal bestyrelsen beslutte, hvordan de permanent sikrer borgerne i Ledøje rent drikkevand.

Karsten Søndergaard, Venstre, Borgmester i Egedal Kommune.

To test afgør sagen

Spørger man Karsten Søndergaard er målet, at der kun går et par uger, før der igen er drikkevand i hanerne. Det er dog Styrelsen for Patientsikkerhed, der afgør, om vandet er rent nok til at drikke.  

- Anlægget er sat op og nu skal vandet testet, og der skal laves to test, som viser, at vandet er rent, og er det tilfældet, skal Styrelsen for Patientsikkerhed gerne give os en tilladelse til, at det igen må drikkes, forklarer Karsten Søndergaard.

Indtil vandet igen bliver godkendt til drikkevand, skal 290 ejendomme fortsat selv medbringe egnede og rene beholdere. Udover at vandet ikke bør drikkes, bør det heller ikke blive brugt til madlavning. Det kan dog fortsat blive brugt til at tage bad i, til opvask, tøjvask og toiletskyl.

Kun en permanent løsning

Installeringen af Kulfiltret og UV-filtret er dog ikke en langvarig løsning. For tilladelsen til at rense vandet med filtrene er kun gyldig i op til et år.

Det er der, ifølge Karsten Søndergaard, en god grund til.

- I Danmark har vi rent drikkevand og rent grundvand, og reglerne er, at man skal kunne drikke grundvandet, og det kan vi også langt de fleste steder. Så det er en midlertidig tilladelse på et år og inden for det år skal bestyrelsen beslutte, hvordan de permanent sikrer borgerne i Ledøje rent drikkevand, siger han.

Landets kommuner har tilsynspligten med vandværkerne, og TV 2 Lorry har på ny kontaktet alle kommuner i sendeområdet for at få opklaret, hvordan der bliver testet for pesticidet, og hvilke resultater, det har kastet af sig. 

27 ud af de 34 kommuner i Lorryland har foreløbig svaret. Se deres svar herunder:

SÅDAN GÅR DET MED AT ANALYSERE VANDET I LORRYLAND