Egedal vil kaste intelligent lys i vintermørket

På en sti i Egedal Kommune bliver gadelyset nyt og intelligent. Det er første trin i kommunens plan i EU-projektet Lighting Metropolis.

ARKIVFOTO: I Egedal skal gadelyset være intelligent Foto: Kristian Brasen / Scanpix

Langs S-banen mellem Stenløse og Veksø i Egedal Kommune bliver lyset snart smartere.

Teknologien kan eksempelvis registrere, hvor mange der bruger stien, skrue op for lyset, når der er trafik eller vise børnene, hvor stærkt de cykler

Ingela Karlsson, centerchef, Egedal Kommune

Det betyder, at gadebelysningen på supercykelstien, der strækker sig fra Frederikssund til København, bliver intelligent i starten af det nye år.

Målet er, at gadebelysningen på den knap to kilometer lange strækning mellem Stenløse og Veksø bidrager til en mere interaktiv cykeltur.

- Vi kommer i stigende grad til at benytte digitale teknologier i vores byudvikling, og stien til Veksø bliver en slags pilotprojekt, hvor vi vil gøre cykelturen mere 'interaktiv'. Teknologien kan eksempelvis registrere, hvor mange der bruger stien, skrue op for lyset, når der er trafik eller vise børnene, hvor stærkt de cykler, siger centerchef i Center for Teknik og Miljø, Ingela Karlsson. 

Læs også Egedal kæmper for at holde hollændere fra helvede væk

Tre lysprojekter i Egedal Kommune

Gadelyset på supercykelstien er det første af i alt tre demonstrationsprojekter, som Egedal Kommune vil indgå i i forbindelse med EU-projektet Lighting Metropolis.

- Den teknologiske udvikling indenfor 'smart' lys går så ufattelig stærkt, at vi har brug for at samarbejde med virksomheder og universiteter, for at sikre de bedste løsninger. Derfor er vi gået med i Lighting Metropolis, hvor kommuner i Region Hovedstaden og Skåne i de kommende år samarbejder om en række projekter med fokus på intelligent belysning. Målet er, at virksomheder slår sig ned i Øresundsregionen, fordi vores aktiviteter og forskning er langt fremme, fortæller borgmester Willy Eliasen. 

Læs også Egedal: Unge fra bosted skal bo sammen med plejehjemsbeboere

Foruden det intelligente gadelys har kommunen plan om en oplevelsesbaseret belysning på pladsen mellem Rådhusstræde og Egedal Rådhus, ligesom der er planer om, at en slags solcelleskærm skal opsættes ved Egedal Station.

Skærmen skal opsamle energi og fungere som lyskunst og informationstavle om eksempelvis togtider og andre servicemeddelelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik