Egedal: Stop for sprøjtemiddel udløser erstatning

I foråret varslede Egedal Kommune stop for brug af sprøjtemidler. Nu får de ramte borgere tilbud om erstatning. En enkelt står til at få en million.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Egedal Kommune vil beskytte kommunens grundvand med et forbud mod brug af sprøjtemidler.

Kommunen har tidligere varslet, at den ville forbyde  25 boligejere og otte landmænd at bruge og opbevare sprøjtegifte.

Og velvidende, at sagen kan trække i langddrag med både nævns-  og domstolsafgørelser, har kommunen besluttet at gøre som varslet.

Brev om sprøjtestop

De berørte borgere har netop i dag fået brev om forbuddet, der for boligejernes vedkommende træder i kraft den 15 oktober, mens det for landmændene gælder fra 1. september næste år.

 

Læs også Landbrug og Fødevarer om sprøjteforbud: Unødvendigt

Kommunens forbud skyldes, at der er fundet rester af sprøjtemidler under grænseværdierne 14 steder i området - også pesticider, som man lovligt må bruge i dag. 

 

Frygten er, at man sprøjtemidlerne forurener Bjellekær Kildeplads, der hvert år leverer 1,2 millioner kubikmeter rent drikkevand til 30.000 mennesker i hovedstadsområdet.

Tilbud om erstatning

Boligejerne får tilbudt omkring 5.000 kroner i ulempeerstatning i forbindelse med forbuddet, mens de fleste landmænd bliver tilbudt mellem 30.000 og 250.000 kroner.

Beløbet afhænger af,  hvor meget værdien af ejendommen vurderes at blive forringet.

En enkelt landejendom får tilbud om ca. en million kroner.

Både boligejere og landmænd skal formelt fremsætte deres erstatningskrav over for Egedal Kommune. Og i den sidste ende er det Taksationsmyndigheden, der træffer afgørelse om erstatsningens størrelse. 

Hvis boligejerne accepterer forbuddet mod brug af sprøjtemidler, træder det i kraft den 15. oktober 2016.

Landmændene har fået en længere tidsfrist, da mange landmænd allerede har plalagt og købt ind til næste års dyrkning af afgrøder. Her træder forbuddet efter planen først i kraft efter høsten, den 1. september 2017.

 

Læs også Disse sprøjtemidler forbydes nu i Egedal

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik