Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

Flere borgere i Ølstykke oplevede i weekenden at få besøg af flere indsamlere på samme dag - nu mistænker de, at svindlere kan have været på spil. Det er sjældent, men det kan ske, siger Kræftens Bekæmpelse.

- Han åbnede døren og sagde: 'Hvad fanden laver i her, I har da lige været her?' Jeg svarede ham, at det håbede jeg så sandelig ikke, for det her var vores rute.

Kenneth Foss-Juul fra Ølstykke er en af de mange frivillige danskere, der søndag trodsede det ringe og blæsende forårsvejr for at samle ind til fordel for Kræftens Bekæmpelse.

Men det gik ikke lige let ved hver hoveddør. Han oplevede at få smækket døren lige i hovedet, fordi beboeren mente, at en anden indsamler allerede havde været forbi.

Det burde dog slet ikke være muligt, at to indsamlere for Kræftens Bekæmpelse banker på ved samme adresse, forklarer Kenneth Foss-Juul.

quote Vi var så tidligt ude på ruten i morges, og derfor var vi nogen af de første, der gik i gang, så der kan umuligt have været nogen på ruten før os

Frivillig indsamler for Kræftens Bekæmpelse

Inden han tog hul på sin indsamlingsrute fik han nemlig bekræftet af ruteplanlæggeren for Landsindsamlingen i Ølstykke, at det i år ikke var muligt, at nogle ruter krydsede hinanden.

- De har arbejdet intenst på at, der ikke burde være nogen ruter, der krydser hinanden. Vi var så tidligt ude på ruten søndag morgen, og derfor var vi nogle af de første, der gik i gang, så der kan umuligt have været nogen på ruten før os, siger Kenneth Foss-Juul til TV 2 Lorry.

Det får ham til at mistænke, at der har været svindlere på gaden i Ølstykke, som med en indsamlingsbøsse har samlet ind til eget formål, og derfor har Kenneth Foss-Juul meldt episoden til Landsindsamlingen.

Og han er slet ikke den eneste, der frygter, at der kan have været folk på spil, der har haft til formål at udnytte kræftsagen.

Gitte Mikkelsen, som også bor i Ølstykke, oplevede to forskellige besøg af personer, der sagde, at de var frivillige indsamlere fra Kræftens Bekæmpelse, men da dørklokken ringede anden gang, blev hun mistænksom og nervøs for, om de første, der besøgte hende, i virkeligheden havde været svindlere.

Efterfølgende kontaktede hun både Landsindsamlingen og meldte sagen til Nordsjællands Politi:

- QR-koden var især måden, hvor jeg kunne se forskel på de to indsamlingsbøsser. Indsamleren blev meget overrasket over, at vi allerede havde haft besøg. Jeg tænker derfor, at de rette mærkater på indsamlingsbøssen og andet merchandise for Kræftens Bekæmpelse er måden at se forskel på en rigtig frivillig og en svindler, siger Gitte Mikkelsen.

Svært at afgøre, om det er svindel

Cathe Hovbank, som er frivillig organisator i Kræftens Bekæmpelse, har i flere år stået for at finde frivillige og planlægge ruter til Landsindsamlingen i Ølstykke.

Hun mener ikke, at man bør konkludere for hurtigt, hvorvidt der er tale om svindel i Ølstykke. Men hun vil heller ikke affeje mistanken fuldstændig.

- Jeg synes, at det er svært at afgøre, om der er tale om svindel. Jeg synes også, at der er enormt farligt at mistænkeliggøre folk. Og selvfølgelig kan man snyde, hvis man gerne vil. Men jeg vælger at tro på det gode i mennesker, og jeg håber, at ingen vil snyde med en lortesygdom som kræft, siger Cathe Hovbank.

Cathe Hovbank påpeger, at det kan være svært at spotte en svindler.

- Man har flyers, brochurer og girokort med sig i en taske. Men hvis man går to sammen og har delt ruten op, så er det jo kun én som bærer tasken. Men man skal have sin indsamlingsbøsse med sig med fuldt navn, rutenummer og mobilepaynummer på. Men den kan jo kikse – det er jo menneskeligt, hvis man ikke lige får sat det på, siger Cathe Hovbank.

Kræftens Bekæmpelse kender til problemet

Projektchef for Landsindsamlingen for Kræftens Bekæmpelse, Finn Christensen, er bekendt med de to anmeldelser, der tikkede ind fra Ølstykke søndag.

Han påpeger, at de kender til problemet med anmeldelser om mulig svindel, men at det drejer sig om meget få tilfælde.

- Normalt når vi har indsamlinger, har vi omkring 25.000 indsamlere på gaden. Og så sker det, at vi har fem indsamlingsbøsser, der ikke kommer tilbage, fordi der er nogle brodne kar, som udnytter, at der er Landsindsamling, lyder det.

Finn Christensen påpeger, at svindel ikke fylder meget i Landsindsamlingen, og at indsamlingen er bygget på et fundament af tillid.

Fakta om kræft og Landsindsamlingen


  • Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år
  • To ud af tre kræftpatienter overlever kræft mindst 5 år
  • Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark
  • Landsindsamlingen samler årligt ind til Kræftens Bekæmpelse
  • Hver frivillig samler i gennemsnit 1000 kr. ind
  • I 2020 samlede Danmark 18 mio. kr. ind til Kræftens Bekæmpelse


Kilde: Kræftens Bekæmpelse

- Denne indsamling er først og fremmest baseret på tillid til, at man vil sagen godt, og det er også det, sagen er båret af, siger Finn Christensen.

Finn Christensen understreger, at Kræftens Bekæmpelse politianmelder hver gang, der er en episode, og at politiet ofte finder frem til gerningsmændene.

TV 2 Lorry har kontaktet tre politikredse, men hverken Københavns- eller Københavns Vestegns Politi har modtaget anmeldelser om lignende episoder.

Ej heller har Nordsjællands Politi fået en anmeldelse, men det kan skyldes, at anmeldelsen er indgivet via mail og derfor ikke er registreret endnu, meddeler politikredsens pressemedarbejder.

Dunja er en af de mange danskere, der er blevet ramt af en kræftsygdom. Hun fik en sen kræftdiagnose under nedlukningen i 2020. Hendes budskab er enkelt: Husk at mærke efter i din krop og kom til lægen. Se hele indslaget med Dunja her:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik