Bade-perle, mærkværdig kirke og to nationale skatte i Egedal

Egedal Kommune tilbyder noget for enhver smag – om det er kulturelt, historisk, naturoplevelser eller en dejlig dukkert.

Sommeren er i fuld gang, og i den anledning besøger TV 2 Lorry alle kommunerne i vores sendeområder. Vi har fået borgmestrene til at anbefale tre spændende steder i deres kommuner, og så får vi også anbefalinger fra borgerne om, hvad man kan opleve i deres kommune.

I denne udgave af sommerprogrammet er vi taget til Egedal Kommune – en kommune, der nærmest kan tilbyde hele pakken.

Egedal Luftbad

De lokale kalder stedet ’en perle af et svømmebad’. Friluftsbadet har et bassin på 12,5 x 25 meter, hvor der både er en lav og dyb del. Det er et populært sted at få en dukkert på en varm sommerdag, men faktisk er der endnu en grund til, at børn og unge er vilde med stedet. Luftbadet har nemlig en særlig livredder, Mark Vagn Hansen, der er tidligere Københavnsmester i udspring, og det nyder børnene godt af, fordi han lærer fra sig.

Se mere her.

 

Buresø

Buresø ligger i en tunneldal, der er dannet under sidste istid. Her er der mulighed for at hoppe i søen og blive kølet ned på danske sommerdage. Naturen omkring søen er vild og flot bevaret, hvorfor der er plads til både leg, picnic, grillaftener og meget mere. Et godt bud på et sted at nyde en sommeraften.

Se mere her. 

 
 
Foto: Frode Marker

Skenkelsø Mølle

Skenkelsø Mølle er en hollandsk vindmølle, der blev opført i 1891. Møllen fungerer stadig optimalt og kan derfor male mel, ligesom man gjorde det i gamle dage. Den sorte mølle har en god historie, og der foregår en masse aktiviteter omkring den for børn og barnlige sjæle.

Se mere her. 

 
 
Foto: Bjarne Lüthcke / Ritzau Scanpix

Ledøje Kirke

En meget speciel kirke, fordi Ledøje Kirke er den eneste danske kirke, som er opført i to etager. Det er en bemærkelsesværdig middelalderkirke, som stammer fra begyndelsen af 1200-tallet. Oprindeligt er kirken bygget som et borgkapel, hvorfor den er bygget rigtig tæt op ad kirkemuren, så man i sin tid kunne gå direkte fra borgen til borgkapellet. Kirken har derfor ikke været tiltænkt en funktion som sognekirke eller en kirke for folket. Det er en unik kirke, fordi der er to selvstændige kirker under samme tag. Der gemmer sig et hav af gode fortællinger om kirken, hvis man lægger vejen forbi.

Se mere her.

 

Brøns Mose

I Veksø ligger højmosen, Brøns Mose. Mosen ligger i en dal, hvorfor man får en flot naturoplevelse, hvis man besøger stedet. Under Anden Verdenskrig blev der gravet tørv i mosen, og i 1942 var der noget hårdt, som arbejdsmændenes spader ikke kunne grave igennem. Det viste sig at være to næsten identiske hornede hjelme af bronze - Veksøhjelmene. I dag er hjelmene udstillet på Nationalmuseet, men selvom man ikke længere kan se hjelmene i mosen, er der opført en mindesten på stedet.

Se mere her. 

 
 
Foto: Johanhilge

Absalonstien

Absalonstien går fra Hove til Herringløse. Stien er opkaldt efter Biskop Absalon (1128-1201), som tilhørte den indflydelsesrige Hvide-slægt med mange besiddelser i Nordsjælland. Stien starter ved Hoves gamle langdysse, og man møder ligeledes en bronzealderhøj og mange smukke stråtagshuse på den cirka seks kilometer lange gåtur gennem det frodige landbrugsområde.

Se mere her. 

 
 

Kortet herunder viser alle vores anbefalinger i Lorryland: