14-årige Victoria genoplivede sin mor, få måneder efter hun lærte førstehjælp

Victoria Grandby Andersen redder sin mor, og hun er derfor indstillet til Årets Hjerteredder 2020.

14-årige Victoria Grandby Andersen fra Ølstykke reddede i juni sin mors liv.

Det skete få måneder efter, hun havde lært livreddende førstehjælp som junior brandmand.

Victoria er derfor én af de 46, der var indstillet til prisen som årets hjerteredder 2020, der bliver uddelt af hjerteforeningen.

Victoria Grandby Andersen kan huske, hvordan hendes søster kalder på hende den 2. juni sidste år. Hun løber ud til resten af familien i haven.

Til hendes store forskrækkelse ser hun, at hendes mor ligger der.

- Jeg er rigtig bange og nervøs, fordi det er min egen mor, som ligger der, fortæller Victoria Grandby Andersen til TV 2 Lorry. 

Tvivlede ikke på, at det var det rigtige

Hun fik hurtig samlet tankerne og begyndte tjekke sin mor. Så huskede hun på det, hun havde lært som junior brandmand.

- Jeg havde noget erfaring indenfor, hvordan jeg skulle gribe det an. Så jeg fik først min mor i stabil sideleje, fortæller hun. 

Victoria Grandby Andersen fortæller også, hvordan det hele gik så stærkt, så hun har svært ved at huske det hele. Det står dog stadig klart for hende, hvordan hendes mors hud bliver blå og hendes halspulsårer hæver op.

Victoria Grandby Andersen begynder at give hjertemassage til sin mor, imens morens kæreste, Thomas Lundshøj Danley, ringer 112.

- Jeg tvivler ikke på, at det jeg gør, ikke er det rigtige. Det er meget heldigt, at jeg havde lært førstehjælp månederne inden, siger Victoria Grandby Andersen. 

Efter hun har været i gang med at genoplive sin mor i 11 minutter, kommer ambulancen. Ambulanceredderne bruger yderligere 20 minutter på at genoplive Louise Grandby Andersen, inden de kører hende på hospitalet.

På vej til hospitalet får Louise Grandby Andersen et nyt hjertestop.

Har du styr på hvordan du yder førstehjælp til en person, der er ramt af hjertestop? Se med her:

Tiden efter

Det ender med, at Louise Grandby er indlagt i tre uger, hvor de første 2-3 døgn er i koma. I dag har hun det godt under omstændighederne. 

- Det er meget positivt, hvordan min mor har det nu. Selvfølgelig er hun stadig mærket, men hun har det rigtig godt, når man tænker over, hvad der er sket, fortæller Victoria Grandby Andersen.

Victoria Grandby Andersen sammen med sin familie. 
Victoria Grandby Andersen sammen med sin familie. 
Foto: Privat foto

Victoria Grandby Andersen fortæller, hvordan hun stadig i sin hverdag kan få flashbacks tilbage til episoden, hvor hendes mor fik et hjertestop.

Det kommer især tilbage til hende, hvis folk omkring hende laver nogle bestemte lyde. Samtidig fortæller hun også, at hun tager det stille og roligt, selvom episoden dengang var hård.

- Hvis jeg hører nogle gispelyde, eller der er nogle, som brækker sig ud af næsen, så giver det et flashback. Det kan være rigtig ubehageligt, men jeg har lært at leve med det.

Victoria Grandby Andersen gik ikke videres som én af de tre nominerede til at modtage prisen som Årets Hjerteredder 2020, men det betyder heller ikke vildt meget for hende. Hun siger, at hun bare gjorde det, som hun følte, der var nødvendigt i situationen. 

- Det at få anerkendelse er rart, men det er ikke noget, som sådan er vigtigt for mig.

Årets Hjerteredder 2020 bliver hyldet ved et hjertegalla den 21. marts, der sendes live på TV 2 Charlie. Her er tre hjertereddere nomineret til at modtage den store pris.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Kira Pumali

playKira har startet netværk for ulykkelige mødre: Vi skal tale om det

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

Egedal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere