Mand faldt over bord: Efter fire timer stoppede Forsvaret eftersøgningen

Et stort handelskib fra Marshall Øerne mistede i går aftes et besætningsmedlem, da en mand faldt over bord syd for Amager.

En større personeftersøgning fandt sent torsdag aften sted syd for Amager.

Et besætningsmedlem fra et internationalt handelsskib var ifølge resten af besætningen faldet over bord, oplyser Forsvarets Operationscenter:

quote I sådan en situation tager vi alt, hvad vi kan, i brug.

Klaus Thing Rasmussen, vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter

- Vi får en melding omkring klokken 22:00, at et stort handelsskib har mistet et besætningsmedlem. Angiveligt har de set ham falde over bord, men da vi ankommer 14 minutter senere, er han ude af syne, siger Klaus Thing Rasmussen, Vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter.

Vagtholdslederen fortæller, at Forsvaret i forvejen havde en helikopter i nærheden som hurtigt blev omdirigeret til det sted, hvor manden sidst blev set. Her fik de hjælp til eftersøgningen fra både civile og svenske skibe:

- I sådan en situation tager vi alt, hvad vi kan i brug. Vi havde en del militærenheder, svenske og civile skibe, samt en helikopter, der senere blev afløst af en anden. Alt i alt blev der indsat ni enheder, siger Klaus Thing Rasmussen.

Ikke i live

Selvom man rykkede hurtigt, og manden kun kunne være i et meget lille område, måtte man standse eftersøgningen, efter fire timers forgæves søgning af manden:

quote I princippet kan man godt dykke, men når det er så mørkt, og der er så meget strøm, er det næsten håbløst

Klaus Thing Rasmussen, vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter.

- Når vi vurderer, at der ikke er nogen chance for, at manden kan være overlevet, standser vi eftersøgningen. Vi havde en nøjagtig position, to helikoptere og fem skibe ude for at lede efter ham på et meget lille område, men han var ikke til at se, siger Klaus Thing Rasmussen.

Da efterforskningen fra skibe og helikoptere sluttede, kunne Forsvaret have sat dykkere til at lede efter manden. Men på grund af tidspunktet og området, vurderede man, at det ikke gav mening:

- I princippet kan man godt dykke, men når det er så mørkt, men der er så meget strøm, er det næsten håbløst. Manden var, uanset hvad ikke i live. Når han ikke er til at se på overfladen, og vi ikke kan se ned i vandet, så stopper formålet med at lede efter ham, siger Klaus Thing Rasmussen.

Klaus Thing Rasmussen oplyser desuden, at eftersøgningen ikke fortsætter, og man derfor ikke leder efter manden længere. Man formoder dermed, at manden er omkommet.