Jesper forvandlede Skoda til insektmobil og kørte afsted

Jesper Johnsen er en af de danskere, der har meldt sig til at hjælpe forskere på Statens Naturhistoriske Museum med at indsamle insekter.

01:07

Video: Privatfoto

I en sølvfarvet Skoda med et specialdesignet hvidt net monteret på taget af bilen, har Jesper Johnsen de sidste dage kørt skemalagte ture på Amager for at indfange insekter.

En rute mandag og en rute tirsdag.

Han er nemlig en af de danskere, der har meldt sig til at hjælpe forskere fra Statens Naturhistoriske Museum med at indsamle insekter. Målet er at indsamle insekter, så forskere kan undersøge biodiversiteten af flyvende insekter i Danmark.

Jesper Johnsen er selv biavler og meget interesseret i insekter. Derfor meldte han sig til at hjælpe. 

- Jeg er med, fordi jeg er biavler, og jeg synes, at vi skal have meget mere fokus på, at vi har en meget stor udfordring med vores insektbestand. Det er altafgørende, at vi får gjort noget nu, inden det er for sent. For der bliver færre bier og fugle i Danmark og Europa generelt, siger Jesper Johnsen, der til dagligt arbejder som konsulent for Københavns Kommune. 

Om projektet

Insektmobilen er et nyt forskningsprojekt ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, som vil undersøge biodiversiteten af flyvende insekter i Danmark.

I sommeren 2018 og 2019 vil mere end 150 frivillige samle flyvende insekter ved hjælp af store specialdesignede insektnet som monteres på taget af biler.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

Fakta om indsamlingen

Insekterne indsamles langs forudbestemte ruter i juni måned, som dækker fem forskellige naturtyper og arealanvendelser i Danmark: skov, våd natur, tør natur, by og mark.

Insektmobil-piloterne kører fire ture i alt.

De fire ture er fordelt på to forskellige ruter, som hver skal køres på to forskellige tidspunkter:
Ruterne skal køres mellem klokken 12-15 og klokken 17-20.

Hver rute vil være 10 km. lang, og man skal køre med en maks hastighed på 50 km/t.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

 

Læs også Insekterne dør: Der er ikke nok blomster

 Insekterne konserveres

Jesper Johnsen har kørt to forskellige ruter på Amager og i Dragør. Mandag kørte han den samme rute to gange med nogle timers mellemrum, og tirsdag var det en ny rute, han skulle ud på.

Turene varede cirka ti minutter at køre, og han måtte højst køre 50 km/t for at sikre, at så mange insekter som muligt kom i nettet.

- Mandag var der ikke ret mange insekter i nettet, men der var der også en del vind. I dag var ret god, der var omkring 100 små insekter i, siger Jesper Johnsen, der har været glad for at deltage.

- Det har været meget sjovt, mega spændende, siger han.

De indfangede insekter bliver konserveret i ethanol og sendt til forskerholdet. 

Forskerne får på den måde indsigt i, hvilke og hvor mange insekter, der er i luften.

Læs også Verdens næststørste hval spottet i Øresund: Meget sjældent, siger ekspert

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik