Falsk alarm: Redningstjeneste minder folk om at melde mistede ting

Forsvarets eftersøgnings- og redningstjeneste bliver ofte kaldt ud på tidskrævende missioner, som viser sig at være falske alarmer. Noget, som ofte kunne undgås, hvis borgere var bedre til at informere om deres mistede ting.

En redningsgummibåd susede i høj fart henover vandet i det sydlige Øresund i går.  

Fartøjet MH911 Bopa var blevet sendt ud på en eftersøgningsmission efter en melding om et board, der drev med strømmen. 

Dermed kunne Forsvarets eftersøgnings- og redningstjeneste ikke udelukke, at der var sket en ulykke, og så blev båden sendt i vandet ud fra Dragør Havn. 

Efter en afsøgning ved Peberholms sydlige kyststrækning, langs kysten fra Kastrup Havn og tilbage til Dragør Havn var der ikke noget tegn på en ulykke, og så kunne man råbe falsk alarm. 

Og det sker til tider, at forsvaret spilder ressourcer, fordi borgere ikke rapporterer om deres mistede genstande til søs. 

- Det, vi gerne vil have, er, at folk tænker sig om, når de er ved vandet. Hvis man for eksempel mister et badedyr, og det flyder til havs, så skal man ringe ind og beskrive, hvilket område man har mistet det i, og beskrive selve badedyret, siger Lars Skjoldan, som er pressevagt hos forsvarskommandoen, og slår samtidig fast: 

- Hvis man kommer i tvivl, skal man altid hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt.

Sådan melder du om mistede genstande til havs 

Henvendelser kan spare tid

Det er en enhed i Forsvarets Operationscenter kaldet Joint Rescue Coordination Centre (JRCC), der leder den danske eftersøgnings- og redningstjeneste

JRCC har det overordnede ansvar for søredning i Danmark og behandler cirka 2500 anmeldelser om året, hvoraf omkring 1000 fører til en aktion. Af disse er cirka 350 søredningsoperationer.

Nu opfordrer redningstjenesten borgere, der mister udstyr, hvad enten der er tale om surfboards, badedyr eller både, der driver til havs, om at melde dette hurtigt til politiet.

Særligt i sommersæsonen sender denne type sager nemlig redningstjenesten på arbejde.

Dermed vil man kunne undgå at bruge resourcer på at afsøge store områder for en eventuel ulykke på vandet. 

- Det er et budskab, vi ofte prøver at få ud. Man kan også skrive til trygfonden og få tilsendt klistermærker, hvor man kan skrive sine kontaktinformationer på og sætte på sine ejendele. Hvis vi så finder det, kan vi tage kontakt og høre, om alt er ok, siger Lars Skjoldan, inden han slutter. 

- En venlig opfordring vil altid lyde, at man skal følge de fem baderåd, og hvis du mister en ting, så skal du melde det. 

Forsvarets eftersøgnings- og redningstjeneste (SAR) 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

overvågningskamera2

Flere kameraer skal øge trygheden i København

politi 112 politibil

18-årig varetægtsfængslet for drabsforsøg i Borup

politi blå blink

30-årig mand i kritisk tilstand efter knivstik - 18-årig anholdt

politi 112 politibil

Skud fra skydebane fik politiet til at rykke ud til Amager

Dragør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere