Dobbeltmoral: Nej til husbåde - ja til flydende hotel

I Dragør har et politisk flertal givet tilladelse til et flotel – et flydende hotel – ude i havnen. Modstanderne kalder beslutningen dobbeltmoralsk.

Snart vil en arkitektkonkurrence om et flydende hotel i Dragør Havn blive skudt i gang. Flotellet skal ligge i den gamle lystbådehavn i første parket til Øresund. Det er et politisk flertal bestående af Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Liste T og Socialdemokratiet blevet enige om:

- Der skal ske noget i Dragør Havn, det har vi ønsket i mange år. Det er til gavn for Dragørs borgere, erhvervsvirksomheder og turister. Vi mangler overnatning i Dragør, siger Allan Holst, der er socialdemokratisk formand for By-, Erhvervs- og Planudvalget i Dragør.

quote Jeg synes grundlæggende at det er dobbeltmoralsk

Kenneth Gøtterup, De Konservative

Men beslutningen har i den grad vakt harme blandt de politiske modstandere, Venstre og Konservativt Folkeparti. De er ikke alene imod placeringen, som de mener vil skæmme udsigten ud over vandet og ødelægge de rekreative områder ved havnen – de undrer sig også over beslutningen.

Tre af partierne - Dansk Folkeparti, Liste T og Socialdemokratiet – har nemlig vedholdende sagt nej til husbåde i havnen:

- Jeg synes grundlæggende at det er dobbeltmoralsk og et mærkeligt signal at sende til beboerne, at man siger nej til husbåde, fordi det vil skæmme området, og man så bagefter siger ja til et hotel, der vil tage udsigtslinjerne, lyder det fra De Konservatives gruppeformand, Kenneth Gøtterup.

Det er denne her usigt ud over havnen og Øresund, et nyt flotel vil spolere, i følge kritikere.
Det er denne her usigt ud over havnen og Øresund, et nyt flotel vil spolere, i følge kritikere.
Foto: TV 2 Lorry

Hotel er ikke beboelse

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener ikke, de har handlet dobbeltmoralsk ved først at dumpe husbåde og så tillade et flydende hotel:

- Grundlæggende er der forskel på husbåde, som er fastboende borgere, og et hotel, hvor det er overnattende gæster. Det er to forskellige ting, og vi ønsker ikke boliger på havnen. Det skal være en havn med erhverv og turisme, siger Allan Holst.

Morten Dreyer fra Dansk Folkeparti tilføjer, at de er modstandere af husbåde i havnen, fordi husbådeejere – ifølge ham – har en tendens til opfatte hele kajkanten som deres forhaver og på den måde skræmmer turister og lokale væk.

Liste T: Vi stemte kun for, fordi vi er imod

Til mødet tirsdag aften i By-, Plan- og Erhvervsudvalget stemte Liste T-medlemmet Ebbe Kyrø for flotelforslaget. Det har undret mange, fordi Liste T er kendt for at ville bevare det historiske Dragør. Men forklaringen er, at Ebbe Kyrø kun stemte for flotellet, fordi han er indædt modstander. Han forventer nemlig, at de første forundersøgelser hurtigt vil konkludere, at modstanden mod et flotel er enorm.

Men hvorfor bruge skattekroner på at undersøge et projekt, du er modstander af?

- Det kan også se lidt underligt ud. Men der er aldrig blevet lyttet til, at brugerne i havnen ikke vil have et flotel. Derfor håber jeg, at forundersøgelsen en gang for alle vil slå fast, at ingen vil have det flotel, siger Ebbe Kyrø.

Arkitektkonkurrence skal sikre flot resultat

Venstre og De Konservative har foreslået at rykke flotellet fra lystbådehavnen hen i Dragørs Færgehavn, hvor det ifølge partierne vil smelte bedre ind og ikke rage sådan op i landskabet. Men de flytteplaner er blevet nedstemt.

Socialdemokraterne mener, at der florerer alt for mange skræmmebilleder af et flotel på mange etager. Allan Holst understreger, at hotelbyggeriet vil blive lavt og ligge på langs af havnen for at forstyrre udsigten mindst muligt:

- Vi har netop besluttet, at der skal være en arkitektkonkurrence, fordi det skal være flot at se på. Det skal være et flot element i Dragørs bybillede, siger Allan Holst.