500 år gammel tradition i strid med skoles alkoholpolitik

Det traditionelle fastelavnsoptog med mere end 500 år på bagen, stopper ikke på skolen som det plejer. Her må de nemlig ikke drikke punch.

I næsten 500 år er fastelavnen blevet redet ind med et hesteoptog i Dragør. I år er alting som det plejer. Lige på nær én ting. For i år standser hestene ikke ved Store Magleby skole. For skolen har en nultolerancepolitik over for alkohol på matriklen.

quote Kort fortalt har forvaltningen skrevet til os, at de ikke ønsker, at vi rider forbi skolen på grund af deres alkoholpolitik, som vi naturligvis respekterer

Gert Schmidt, formand, Vennekredsen. 

Og det går i direkte clinch med Foreningen Vennekredsen i Store Magleby, som hvert år arrangerer den traditionelle ridetur i Dragør, og plejer at drikke et glas punch ved skolen.

I et Facebook-opslag i gruppen DragørNyheder skriver brugeren Ole H. Hansen således i et indlæg:

- I flere generationer er fastelavnsrytterne fra Foreningen Vennekredsen i St. Magleby kommet på besøg på St. Magleby Skole. De er så ikke velkommen mere. Man har pludselig fra Dragør Kommunes/Forvaltningens side ikke ønsket besøg på St. Magleby Skole. Man henholder sig til, at det ikke er i tråd med kommunens alkoholpolitik. Man har derfor bedt rytterne ride forbi skolen.

Indlægget sparkede liv til debatten om, hvorvidt skolen havde truffet den rigtige beslutning ved at afvise alkohol på skolens grund, hvor der ellers plejer at blive serveret et glas punch til rytterne og tilskuerne. I skrivende stund har opslaget fået 287 kommentarer, da mange er kede af, at optoget ikke kommer forbi skolen i år. 

En misforståelse

Men det bunder i et problem med kommunikationen mellem skolen og forvaltningen, mener Gert Schmidt, der er formand for Vennekredsen, som står for arrangementet:

- Kort fortalt har forvaltningen skrevet til os, at de ikke ønsker, at vi rider forbi skolen på grund af deres alkoholpolitik, som vi naturligvis respekterer. Vi var i kontakt med en medarbejder, som sidenhen ikke svarede, og derfor har vi besluttet ikke at ride forbi skolen, fortæller han til TV 2 Lorry.

quote Vi ved, der er nultolerance over for alkohol på skolen, men vi er jo ikke ude på at drikke os i hegnet.

Gert Schmidt, formand, Vennekredsen. 

Til Ekstra Bladet fortæller bestyrelsesformand for Store Magleby Skole Rene Bomholt også, at det hele er en stor misforståelse:

- I mailen mellem foreningen og Skole- og Kulturforvaltningen virker det, som om at rytterne ikke må være her. Det er ikke rigtigt. Vi kan bare ikke skænke noget med alkohol på skolens grund, og den beslutning bakker bestyrelsen op om, siger René Bomholt til Ekstra Bladet.

Hvert år afsluttes optoget med at slå katten af tønden fra hesteryg. Omkring 30 ryttere kæmper om at slå det sidste slag. Her billede fra sidste års fastelavnsoptog.
Hvert år afsluttes optoget med at slå katten af tønden fra hesteryg. Omkring 30 ryttere kæmper om at slå det sidste slag. Her billede fra sidste års fastelavnsoptog.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Måske næste år

Traditionen stammer fra 1521, da hollænderne kom til Dragør. Siden er traditionen blevet holdt i hævd, og flere tusinde mennesker møder hvert år op for at deltage eller se på den traditionsrige ridetur. For Gert Schmidt handler optoget om at føre den tradition, som hele hans familie har været en del af, videre.

Beslutningen er endegyldigt truffet for i år. Mandag kommer fastelavnsoptoget derfor ikke forbi skolen. Om det sker næste år er endnu uvist, men Gert Schmidt vil sørge for en god dialog med skolen op til næste fastelavn, og så mener han desuden ikke, at det er et problem med så lidt alkohol, selvom det er på skolens område:

- Vi ved, der er nultolerance over for alkohol på skolen, men vi er jo ikke ude på at drikke os i hegnet. Vi rider ikke rundt for at blive beruset, men for at holde en tradition i hævd. Det bliver i hvert fald ikke i år, men vi må tage en snak med skolen op til næste fastelavn, siger Gert Schmidt til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Kunst” ofelia plads _17-05-2021_17-00___qotf

playBilletterne revet væk: Nu er "mini-Roskilde" skudt i gang

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Snit skovens grene til legetøj

Sankt Hans hospital

Milliondonation skal hjælpe rekreativ have på vej

Skærmbillede 2021-05-10 kl. 08.56.31

playSvend Brinkmann: "Det er befriende, at vi ikke kan alt"

Dragør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere