40 familier støvsuger strande for plastik

I et nyt projekt skal 40 danske familier gå 10 strande igennem for plastikaffald. Søndag begyndte det på Dragør Strand, hvor der blev fundet plastikkopper og hårelastikker.

Verdensnaturfonden og Netto begyndte søndag på Danmarks første videnskabelige og folkelige plastik-projekt.

Her skal 40 familier gå 10 danske strande igennem ad to omgange for at finde ud af, hvor meget plastik der ligger på de danske strande, og hvad vi skal gøre for at stoppe plastikforureningen.

Fire familier var mødt op for at bruge deres søndag formiddag på at samle skrald langs Dragør Strand på Amager.

Familierne var håndplukket fra 600 tilmeldte, og ni-årige Aya Valentin Hansen var en af dem, som gjorde flere forunderlige fund.

 

- Det mest iøjefaldende er nok plastikkoppen eller denne her hårelastik. Det er nogle mærkelige ting at smide her, siger Aya Valentin Hansen, der til daglig går i tredje klasse på Brøndby Strandskole.

Danmark skal sammenlignes med udlandet

De første undersøgelser af strandene finder sted her i maj, og bliver fulgt op af en omgang til på de præcist samme områder til september.

Resultaterne kan på den måde sammenlignes med lignende undersøgelser fra andre lande, så Verdensnaturfonden på den måde kan se, hvordan det står til med plastikaffald i Danmark.

- Vi prøver at finde ud af med projektet, hvor plastikken kommer fra, og hvorfor det havner det lige præcis her. Derfor har vi gået videnskabeligt til værks og meget nøje registreret digitalt, hvad det er, vi har fundet, og hvor det ligger henne. Men det meste af det som vi har fundet tyder på, at det er noget, mennesker har smidt ude i naturen, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg. 

Projektet er støttet med midler fra Netto, som søndag bød på kaffe og godter til de fremmødte på stranden, og ifølge dagligvaredirektøren kan virksomheden selv lære meget af deltagelsen. 

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi får kigget på, om det nu også er rigtigt, at der ikke er et plastikproblem i Danmark, og det er en ting, vi vil medvirke til at få kortlagt. Og så vil vi gerne forstå, hvad det er for noget plastik, der ligger her, for det kan være med til at informere os om den type af plast, vi burde bruge, siger administrende direktør i Netto International, Michael Løve.

Fakta om Projekt Plastik-Smart

  • 5. maj er den første dag med strandrensning – og derefter kører det flere steder, fem dage i træk forskellige steder i Danmark. Se en oversigt over, hvornår WWF er på en strand i nærheden af dig her
     
  • Anden omgang af strandrensningerne foregår i september 2019.
     
  • Undersøgelserne foregår på ti strande fordelt over hele Danmark. Blandt andre Hanstholm, Tisvildeleje, Dragør og Moesgård Strand.
     
  • Projekt Plastik-Smart er en del af et større citizen science projekt som WWF står for i samarbejde med Netto.

    Kilde: Verdensnaturfonden og Netto

"Der skal ikke særligt meget til for at passe på miljøet"

Alle danskere opfordres nu til selv at deltage i strandoprydningen, og de næste dage forstætter kampen blandt andet i Tisvildeleje den 7. maj klokken 10.00-12.00 og på Sydhavnstippen den 9. maj klokken 16.00-18.00. 

Man kan selv gå ind og dokumentere plastikforueningen på ens nærmeste strand ved at downloade en app og taste sine fund ind. 

Efter flere timers oprydning på Dragør Strand sidder Aya Valentin Hansen tilbage med en ærgerlig følelse i kroppen.

- Det bare sådan lidt irriterende, at folk bare smider det og ikke tager det med, for det gør også rigtig meget skade på dyrene, som dør af det, lyder hendes reaktion.

Og hun er sikker på, hvordan hendes budskab til andre ville lyde.

- Det vil nok være, at i stedet for bare at smide plastikken, så skal man tænke på at lægge det i lommen og finde en skraldespand bagefter. Også selvom det er noget stort, så må man stadig beholde det, indtil man finder en skraldespand, som der står mange af rundt omkring. Der skal ikke særlig meget til for at passe på miljøet. Man skal bare tænke sig lidt om, slutter Aya Valentin Hansen efter dagens indsats.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik