Vilde mink skaber bekymring: Udvalgsformand frygter smitterisiko

En ekspert slår dog fast, at coronasmitte fra de mange vilde mink, som lever i Danmark, er usandsynlig.

Mens regeringen har besluttet at opfordre til at alle landets 17 millioner opdrættede mink skal slås ihjel, lever der masser af vilde mink rundt omkring i naturen.

For eksempel i mange af hovedstadsområdets havne. Og det skaber bekymring blandt de lokale.

I Dragør frygter Morten Dreyer (DF), som er formand for kommunens By, Erhvervs,- og Planudvalg, at de vilde mink udgør en smitterisiko.  

- Der, hvor man har kontrol med minkene og deres sygdomme - blandt andet med hjælp fra dyrlæger - vil man slå dem allesammen ihjel. 17 millioner mink. Jeg tror faktisk, der er større problemer med smitte ude i naturen, siger Morten Dreyer.

Minkene ses ofte i svømme i vandet og løbe rundt på havnens moler.
Minkene ses ofte i svømme i vandet og løbe rundt på havnens moler.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Bor i havne

Minkene bor ofte tæt på vand og trives i havnemiljøer.

I Dragør havn er der rigtig mange mink. Bare indenfor det seneste år har kommunens reglueringsjæger, Arne Holten, fanget 50 mink.

- De løber i molen derovre, og i stensætningerne rundt omkring, siger Arne Holten, og peger i retning af  en af havnens moler, da TV 2 Lorry besøger ham i Dragør Havn.

Morten Dreyer (DF), som er formand for Dragør kommunes By, Erhvervs,- og Planudvalg frygter, at de vilde mink udgør en smitterisiko.
Morten Dreyer (DF), som er formand for Dragør kommunes By, Erhvervs,- og Planudvalg frygter, at de vilde mink udgør en smitterisiko.

Ingen grund til bekymring

Men ifølge Anne Sofie Vedsted Hammer fra Institut for Veterinær-og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet er der ingen grund til bekymring.

Hun hjælper fødevaremyndighederne med at undersøge smitte mellem vilde dyr og dyr i fangenskab. Hun forklarer, at risikoen for smitte mellem vilde og opdrættede mink er meget lille.

- Vilde mink er rigtig gode til at holde afstand til hinanden. De er fra naturen side, det der hedder "solitære". Det vil sige, at de lever alene, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det eneste tidspunkt, de ser andre mink, er når de yngler om foråret. Når de har fået hvalpe i maj måned, bor de sammen i deres lille familie hen over sommeren. Ligeså snart de er voksne, går de hver for sig igen. Det betyder, at mink kun omgås nære familiemedlemmer, derfor er sandsynligheden for, at de smitter hinanden med sygdomme meget lille, siger Anne Sofie Vedsted Hammer.

Anne Sofie Vedsted Hammer, Institut for Veterinær-og Husdyrevidenskab, Københavns Universitet fortæller at minke lever det meste af deres liv alene, og smitterisikoen er meget lille.
Anne Sofie Vedsted Hammer, Institut for Veterinær-og Husdyrevidenskab, Københavns Universitet fortæller at minke lever det meste af deres liv alene, og smitterisikoen er meget lille.

Undslupne fra minkfarme

Mink lever ikke naturligt i Danmark. De vilde mink, der findes, er undsluppet fra minkfarme, blandt andet fordi dyreværnsaktivister slipper dem fri.

I Dragør havn har kajakklubben Pilen har tit haft mink i klublokalerne.

- Inde under vores vandvarmer, der har de simpelthen gnavet igennem væggen, siger klubbens formand Erik Rasmussen, og banker på en ekstra træplade, medlemmerne har sat for at stoppe de udbudne gæster.

Formanden for Kajakklubben Pilen fortæller, at minkene skaber ødelæggelser i klublokalerne.
Formanden for Kajakklubben Pilen fortæller, at minkene skaber ødelæggelser i klublokalerne.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Kan få Covid19

Erik Rasmussen er godt klar over, at de vilde mink lever meget anderledes end de opdrættede.

Han er derfor sådan set ikke bekymret for, at minkene skal bringe smitte med sig ind i klublokalet. Men han sætter pris på, at myndighederne holder øje med, at de vilde mink ikke bliver smittet.  

- Hvis minkene i fangeskab kan blive syge, kan de vilde måske også, siger han.

Dyresygdomsforskeren Anne Sofie Vedsted Hammer bekræfter, at de vilde mink er modtagelige over for coronavirus.  

- Det er biologisk set fuldstændig den samme mink, vi har i naturen, som dem vi har i burene. Så de vilde mink kan få Covid19 på samme måde, som dem i burene, siger Anne Sofie Vedsted Hammer.

Erik Rasmussen viser, hvor der har været mink.
Erik Rasmussen viser, hvor der har været mink.

Skjolder fra urin

Uanset hvad skaber minkene problemer, når de kommer indenfor.

- Herinde i vores omklædning, har der været store skjolder i loftet fra urin. Det har været så ulækkert. Vi har måttet skifte isoleringen og alle brædder i loftet og få malet det hele igen, siger Erik Rasmussen og peger op i loftet.

Invasiv art

Der er vilde mink i stort set alle havne i hovedstadsområdet.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om de problemer de har med mink i Lynæs havn. Det kan du læse mere om her: 

Minken er en invasiv art. Den har ingen fjender i naturen, derfor skal den holdes nede. Myndighederne har lavet et program, der skal begrænse antallet af mink. Den må jages hele året.

Arne Holten sikrer sig altid, at minkene bliver aflivet med et enkelt dræbende skud, så de lider mindst muligt.
Arne Holten sikrer sig altid, at minkene bliver aflivet med et enkelt dræbende skud, så de lider mindst muligt.

Når Arne Holten får en mink i fælden, kommer den med hjem i carporten, hvor den bliver aflivet med hans luftgevær.

Arne Holten fortæller, at han i bund og grund synes, at det er synd for det enkelte dyr, og at han altid fokuserer på, at det lider så lidt som muligt. Han venter ofte flere minutter, indtil minken sidder i en postition, hvor han kan være sikker på, at affyre et enkelt dræbende skud.    

Vilde mink bliver fanget i fælder.
Vilde mink bliver fanget i fælder.

- Når så minken sidder, som den skal, så trykker jeg af, og så er den død lige på stedet, siger han og demonstrerer, hvordan det foregår ved at trykke på  aftrækkeren på luftgeværet.  

I Kajakklubben er man glad for jægerens indsats.

- Det er jo ikke et dyr, som passer ind i den danskenatur. Den har jo ikke nogen fjender, så de skal bekæmpes, siger formand Erik Rasmussen.

Udvalgsformand: Burde være ens regler

Den lokale formand for By, Erhvervs- og Planudvalget mener, at det ville være logisk, hvis regeringen havde samme politik for den vilde mink, som de har overfor den opdrættede.

- Når de meddeler at alle mink skal slås ihjel, så kunne man jo godt forvente, at de også havde tænkt på dem, der ikke bliver opdrættet i bure. De mink der er ude i naturen, har man jo ikke en jordisk chance for at holde øje med, siger Morten Dreyer til TV 2 Lorry.

Myndighederne holder øje

Anne Sofie Vedsted Hammer forklarer, at der bliver holdt grundigt øje med, om der skulle opstå smitte i blandt de vilde mink.

- Indtil årsskiftet er der en overvågning af vilde rovdyr. Der er jægere, der hjælper med at indsamle vilde mink, mårhunde og ræve, som bliver testet for Covid19. De bliver både testet for antistoffer og virus, og mig bekendt har alle prøver været negative indtil nu.

Så der er ingen risiko?

- Under alle omstædigheder vil jeg anbefale, at man håndterer vilde rovdyr med forsigtighed. De kan også have andre sygdomme. Derfor er mit råd altid, at hvis man håndterer levende eller døde rovdyr, så skal man gøre det meget hygiejnisk og med stor forsigtighed. Uanset om der er Covid19 smitte eller ej, siger Anne- Sofie Vedsted Hammer til TV 2 Lorry.