Verdenskendt troldefamilie får fætter på Amager

Dansk troldefænomen har bredt sig over hele kloden, og nu får Amager sin egen af de berømte og kæmpestore trætrolde.

Man tager en ordentlig bunke træ - brædder, lister og bjælker, der ellers var kasseret. Så tilsætter man en original idé, en masse håndelag, en hel del arbejdstimer samt en pokkers masse kreativ tankegang - og vupti:

Så står man med en ubegribeligt stor trold, der passer perfekt ind i det landskab, den er placeret i.

Og det er lige præcis det, der sker i Kongelunden på Amager, hvor kunstneren Thomas Dambo og hans team huserer for at skabe den 61. trold i rækken af smukke og fantasirige kæmpetrolde.

Trolden her, Bjarke Cirkelsten, gemmer sig i Kongelunden på Amager og er den 61. trold i rækken af fantasifulde skabninger, der nu ses over hele kloden.
Trolden her, Bjarke Cirkelsten, gemmer sig i Kongelunden på Amager og er den 61. trold i rækken af fantasifulde skabninger, der nu ses over hele kloden.
Foto: TV 2 Kosmopol

De er alle skabt af genbrugstræ, og man kan støde på dem både herhjemme - for eksempel på den københavnske vestegn - og en hel masse steder i udlandet.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Her kan du se et indslag om kæmpetroldene.

Trolde på verdenskortet

Thomas Dambo bor i dag i København, og den fynskfødte kunstner er blevet lidt af et verdensnavn på grund af troldene. Han har lavet skulpturer i Mexico, Kina, Chile og Belgien. Og i år var det blandt andet planen, at han skulle arbejde i forbindelse med OL i Tokyo og på festivalen Burning Man i USA og på en festival på Hawaii.

- Vi var i gang i San Juan i Puerto Rico, da vi var nødt til at tage hjem. Coronakrisen satte en stopper for arbejdet, fortæller Thomas Dambo til TV 2 Lorry.

Dermed forliste planen om at bygge 25 skulpturer i otte forskellige lande som noget, der i stedet med Thomas Dambos egne ord blev en en "rigtig træls" start på et år, hvor han er strandet hjemme i Danmark.

quote Det blev en rigtig træls start på året

Thomas Dambo, kunstner

- I stedet sad jeg der i selvisolation i min lejlighed på Nørrebro. Men jeg besluttede at tage noget, der virkede negativt og lave det om til en positiv ting. Normalt er jeg jo bortrejst en stor del af året og ser ikke mine kammerater, men nu kan jeg være sammen med dem her i Danmark, siger han.

10 nye danske trolde

Det påtvungne ophold hjemme i Danmark har fået Thomas Dambo til at kaste sig over projekter her i landet. Ti forskellige bliver det til.

Nordhavn har allerede fået en trold - Kaptajn Nalle -, og nu gælder det altså trolden Bjarke Cirkelsten på Amager.

Nordhavns trold hedder Kaptajn Nalle.
Nordhavns trold hedder Kaptajn Nalle.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det er en del af min succes, at jeg kan holde mange projekter i gang. Og heldigvis er jeg ikke en kunstmaler, der sidder og maler alene, mens han drikker rødvin. Jeg kommer ud og kan være sammen med andre mennesker, når jeg arbejder, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Thomas Dambo har skabt sig en internatonal kunstnerkarriere på at bruge genbrugsmateriale til sine stort tænkte projekter.
Thomas Dambo har skabt sig en internatonal kunstnerkarriere på at bruge genbrugsmateriale til sine stort tænkte projekter.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Thomas Dambo har et team på flere mennesker, der hjælper ham med byggerierne, og samtidig trækker de på lokal arbejdskraft, der hvor de bygger trolde.

quote Heldigvis er jeg ikke en kunstmaler, der sidder og maler alene, mens han drikker rødvin

Thomas Dambo, kunstner

Amagerprojektet Bjarke Cirkelsten får sit navn efter en række store sten, der er opstillet omkring den siddende trold - og ifølge Thomas Dambo er der selvfølgelig ingen tvivl om, at det er trolden selv, der har sat stenene op!

Thomas Dambo skaber samtidig med troldene et interaktivt univers, hvor man ved hjælp af koordinater på kobberplader ledes fra det ene sted til det andet - og fra trold til trold. En del af denne skattejagt - Troldefolkefesten - begynder i Nordhavn med trolden Kaptajn Nalle. Thomas Dambo siger til TV 2 Lorry, at han skyder "skattejagten" i gang på sine sociale medier fredag.

Begejstring i Naturstyrelsen

I Naturstyrelsen er der begejstring over det projekt, Thomas Dambo skaber i Kongelunden.

- Kongelunden består af to dele. Den gamle, som er den folk kender - den som amagerkanere har besøgt i generationer. Og vanens magt gør, at det kun er der, de kommer. Men der er også den nye. Og vi vil gerne have folk her ud også. Kongelunden er jo blevet dobbelt så stor i løbet af de sidste 25 år, og håbet med troldeprojektet er, at det kan få flere herud og opleve området - samtidig med, at det selvfølgelig appellerer til børnefamilier, siger Sven Norup, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

Trolden Tilde er placeret i Vallensbæk - her er det borgmesteren, der præsenterer den.

Troldene på Vestegnen

Thomas Dambo har tidligere skabt skattejagten De Seks Glemte Kæmper på Københavns Vestegn. På hans hjemmeside kan du finde kort med de seks vestegnstroldes placering. En af dem er Lille Tilde, som du også kan se i videoen ovenover.

 

Kortene fører folk fra trold til trold og giver dem dermed en oplevelse af naturområder på vestegnen - og et førstehåndsindtryk af de enorme - men heldigvis altid venlige - trolde.

 

På samme skattejagt møder du ud over Lille Tilde også Venlige Teddy, Oscar Under Broen, Sovende Louis, Thomas På Bjerget og Trine På Bakken.

 

På sin hjemmeside skriver Thomas Dambo, at målet med Vestegnsprojektet er at få kunsten ud af museerne, og at vise smukke, men ofte oversete steder i naturen og at give deltagerne en spædende - og anderledes oplevelse.

 

Troldene på Vestegnen - De Seks Glemte Kæmper - blev bygget under en kulturuge i 2016 og gav Thomas Dambo international omtale. Og for eksempel har britiske BBC fortalt om  Dambo og kæmpetroldene.  Det blev også en stor historie, da en af Thomas Dambos trolde - denne gang i Colorado - blev fjernet. Det skrev for eksempel Seattle Times om.

 

Siden er invitationer til at skabe troldeprojekter strømmet ind til den populære dansker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik