Sogn faretruende tæt på at lukke - nu er der indkaldt til krisemøde på rådhuset

Der skal blot skal ganske få nykonstaterede smittetilfælde til, før Dragør Sogn skal lukke ned. Kommunalbestyrelsen er indkaldt til ekstraordinært møde senere på ugen.

Tusindvis af borgere i Dragør holder formentlig vejret i spænding i disse dage.

Dragør Sogn med dets 4.400 indbyggere er nemlig faretruende tæt på at blive lukket ned, efter et stigende antal indbyggere i sognet har fået konstateret covid-19.

Dragør Kommune skriver tirsdag på sin hjemmeside, at "der blot skal ganske få nykonstaterede tilfælde til", før Dragør Sogn, der blandt andet huser den historiske bymidte og havnen, lukker ned.

quote Jeg er bekymret over situationen

Helle Barth (V), borgmester i Dragør Kommune

Et sogn lukkes ned, når tre kriterier er opfyldt på samme tid, og Dragør Sogn opfylder lige nu to af disse.

Det tredje kriterie, som sognet er snublende tæt på også at opfylde, knytter sig til det såkaldte testkorrigerede incidenstal, som er antal smittede per 100.000 indbyggere over de sidste syv dage, når man samtidig medregner antal testede.

Det tal må ikke overstige 600, men tirsdag ligger Dragør Sogns testkorrigerede incidenstal på 543 mod 520 i går, mandag.

Tallet dækker over, at yderligere en indbygger i Dragør Sogn er konstateret smittet det forgange døgn.

- Jeg er bekymret over situationen, men er samtidig også en lille smule optimistisk, siger Dragørs borgmester, Helle Barth (V), tirsdag aften til TV 2 Lorry. 

- Der er ikke længere hjemsendte skoleklasser, men da antallet af borgere i Dragør Sogn ikke er så højt, skal der kun ganske få nysmittede til for at forrykke balancen. Jeg håber dog, at en nedlukning kan undgås, tilføjer hun. 

Stadig højt smittetal i hele kommunen

Så sent som i sidste uge var hele Dragør Kommune nedlukningstruet. Kommunen med dens cirka 14.500 indbyggere flirtede med nedlukningsgrænsen, der er 300 smittede per 100.000 indbyggere, når også man tager højde for antal testede.

Da kommunen peakede, lå det testkorrigerede incidenstal på 288,8, og borgmester Helle Barth (V) udtalte til TV 2 Lorry, at hun var overbevist om, at kommunen ville lukke ned.

- Det er utroligt bekymrende, sagde Helle Barth.

Dragørs borgmester, Helle Barth (V).
Dragørs borgmester, Helle Barth (V).
Foto: TV 2 Lorry

Siden sidste uge er Dragør Kommunes testkorrigerede incidenstal faldet til 202 smittede per 100.000 indbyggere.

- Det er stadig højt, men ikke helt så tæt på nedlukning af kommunen, skriver Dragør Kommune tirsdag på sin hjemmeside.

Et sogn skal lukke ned, når tre kriterier er opfyldt på samme tid:

Borgmester Helle Barth oplyser, at kommunalbestyrelsen følger smitteudviklingen tæt, og at der på torsdag er ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen. 

- Her skal vi blandt andet drøfte status, og hvad der skal til for, at vi kan ophæve restriktionerne.

Skoleklasser risikerer igen hjemsendelse

Som et tiltag mod sidste uges høje smittetal blev blandt andet fire skoleklasser på Dragør Skole sendt hjem.

Eleverne i de fire klasser er siden da vendt tilbage i skole. Men det kan meget vel vise sig at være en stakket frist. Nedlukning af et sogn gælder nemlig både skoler og fritidstilbud, og Dragør Skole ligger placeret i det smitteramte Dragør Sogn

- Jeg glæder mig over, at alle klasser igen er tilbage på Dragør Skole. Men corona har stadig et godt tag i kommunen og særligt i Dragør Sogn, udtaler borgmester Helle Barth på kommunens hjemmeside.

De øvrige kommuner i top fem i forhold testkorrigeret incidens er kommunerne Frederiksberg, Aalborg, Rødovre og Gribskov.

Det betyder det, når et sogn lukker