Kommune klar med ny borgmester efter jobskifte

Eik Dahl Bidstrup (V) bliver fra slutningen af maj afløst af Helle Barth som borgmester i Dragør Kommune.

Den kommende borgmester i Dragør Kommune er blevet udpeget.

Et bredt flertal i Dragørs kommunalbestyrelse har aftalt at pege på Venstres medlem af bestyrelsen Helle Barth som borgmester, når Eik Dahl Bidstrup (V) stopper på posten ved udgangen af maj.

Det oplyser Venstre i Dragør i en pressemeddelelse tirsdag.

Eik Dahl Bidstrup bliver efter planen valgt som formand for den faglige organisation Krifa i slutningen af maj. Derfor skal han afløses. Han har været borgmester i kommunen siden januar 2014.

Den afgående borgmester giver rosende ord med på vejen til sin kommende afløser.

- Helle Barth har en solid baggrund og erfaring lokalpolitisk såvel i kommunalbestyrelsen som i andre sammenhænge, som giver et solidt afsæt for at varetage opgaven som borgmester, siger han i pressemeddelelsen.

Bredt flertal bakker op

Helle Barth siger, at hun vil gå til opgaven med "stor respekt" for sin forgængers resultater.

- Jeg er meget glad for den tillid og opbakning, der er fra et bredt flertal i kommunalbestyrelsen til denne løsning og mig som afløser for Eik som borgmester for Dragør Kommune.

- Jeg vil arbejde for at styrke den inddragende proces med demokratisk dialog og borgerinddragelse, så vi fortsat i fællesskab udvikler og styrker Dragør Kommune til gavn for borgerne, siger hun i pressemeddelelsen.

Helle Barth
Helle Barth
Foto: Dragør Kommune

Ikke et fravalg af Dragør

Det er et flertal i kommunen bestående af Venstre, Socialdemokratiet, DF og Tværpolitisk Liste, som har peget på Barth som kommende borgmester.

Som borgmester får Helle Barth få måneder til at overbevise borgerne om, at hun skal blive siddende på posten. Der er nemlig kommunalvalg til november.

Eik Dahl Bidstrup er eneste formandskandidat efter endt deadline til at stille op til posten hos Krifa. Men han skal alligevel formelt vælges 28. maj.

- Jeg ser ikke det her som et fravalg af Dragør Kommune, men som et tilvalg af en spændende post. I Krifa sidder en formand typisk i 20 år eller mere, så det var en mulighed, jeg ikke kunne vente på, sagde Eik Dahl Bidstrup til TV 2 Lorry, da han i begyndelsen af marts annoncerede, at han ikke længere skulle være borgmester i Dragør. 

Eik Dahl Bidstrup.
Eik Dahl Bidstrup.
Foto: Keld Navntoft / Scanpix


Valgkamp spidser til

Dragør var i forvejen spået til at være en kommune, hvor magten kunne tippe ved det kommende valg. Den seneste valgperiode har nemlig været præget af uro i den lille kommune.

I 2018 var Dragørs økonomi så hårdt presset, at et snævert flertal med Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti måtte igangsætte en akut spareplan og vedtage store forringelser på blandt andet børneområdet. Her prioriterede flertallet at lukke en daginstitution og to skolefritidsordninger, mens byggeriet af en stor vandpark i stedet blev prioriteret.

Det fik flere hundrede borgere i kommunen til at samles foran rådhuset, hvor de buhede i kor af borgmester Eik Dahl Bidstrup. Senere gik vandparken også i vasken, efter Socialdemokratiet trak støtten til det omstridte budgetforlig.

- Der er ting, der er gået godt, og der ting, der kunne have gået bedre. Sådan er det altid. Generelt set er jeg glad for at have stået i spidsen for en kommune, som havde nogle store udfordringer, da jeg overtog, men hvor vi i fællesskab har ført den i en god retning, siger Eik Dahl Bidstrup.

Han understreger, at han ikke forlader kommunalpolitik, fordi han frygter et valgnederlag til november.

- Processen frem mod Krifa-posten startede helt tilbage i september måned sidste år, hvor Venstres meningsmålinger så helt anderledes ud, end de gør i dag. Så for mig har det ikke noget med en frygt for et eventuelt valgnederlag. Det er i stedet et tilvalg af en spændende formandspost, siger han.

Senest er det dog lykkedes Dragør-borgmesteren at samle et bredt flertal bag sig. I april kom lokallisten Tværpolitisk Forening med i en ny konstituering, hvor kun Konservative står uden for.

Flere borgmestre har forladt politik

Eik Dahl Bidstrups sandsynlige exit fra kommunalpolitik udgør blot et af flere eksempler fra hovedstadsområdet, hvor den siddende borgmester er abdiceret inden det kommende valg i november måned.

Også i kommunerne Gentofte (Hans Toft fra Konservative), Frederiksberg (Jørgen Glenthøj fra Konservative), Glostrup (John Engelhardt fra Venstre), Roskilde (Joy Mogensen fra Socialdemokratiet), Rødovre (Erik Nielsen fra Socialdemokratiet) og København (Frank Jensen fra Socialdemokratiet) er borgmestrene, der blev valgt ind ved det seneste kommunalvalg og af vidt forskellige årsager ikke at finde på de kommende stemmesedler.

Eik Dahl Bidstrup har været borgmester i Dragør siden januar 2014 efter et valg november 2013, hvor han lidt overraskende havde held med at konstituere et flertal omkring sig. Ved valget fik han ’kun’ femte flest personlige stemmer, og Venstre blev kun det fjerdestørste parti.

Han genvandt borgmesterkæderne ved valget i november 2017, denne gang med flest personlige stemmer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Københavns Rådhus

Københavns Kommune dropper stor sexismeundersøgelse

20200330-143153-5-1920x1279we.jpg

Hæstorp Andersen vil stoppe før tid som regionsformand

makkerparishøj

Smidt ud efter Islamisk Stat-kommentar: Nu er han taget til nåde af borgmester

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

Dragør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere