Har fået nok: Endnu en kommune med i alliance mod Lynetteholm

Vi er bekymrede for vandmiljøet, lyder det fra Dragør-borgmester, Kenneth Gøtterup (K), der nu vil være en del af alliancen mod Lynetteholm, som ønsker at forbedre havmiljøet i Køge Bugt.

Mandag fortalte TV 2 Lorry, at borgmestrene i alliancegruppen mod Lynetteholm er chokerede over den nye afsløring af, at konsekvenserne for dumpning af slam fra Lynetteholm er baseret på en 40 år gammel forskningsartikel.

Nu melder Dragør Kommune sig så i koret af kritiske kommuner mod det milliarddyre anlægsprojekt af Lynetteholm.

- Vi vil som kommune gerne sende et klart signal. Vi er ligesom de andre kommuner bekymrede for vandmiljøet i hele Køge Bugt. Derfor vil vi gerne tilslutte os alliancen og afventer nu, om vi officielt kan komme med, siger Kenneth Gøtterup (K), der er borgmester i Dragør Kommune, til TV 2 Lorry.

Vi vil forhindre overgrebet på Køge Bugt

Alliancen mod Lynetteholm så officielt dagens lys i januar måned og har indtil nu bestået af syv kommuner med Køge-borgmester Marie Stærke (S) i front.

- Vi har valgt at stå sammen for at forhindre overgrebet på Køge Bugt. Det handler især om klapning af slammet og udledningen af spildevandet, som, vi frygter, kommer til at gå hårdt ud over vandkvaliteten og biodiversiteten i havmiljøet, sagde hun ved den officielle dannelse af gruppen til TV 2 Lorry tilbage i januar.

Alliancen består af disse borgmestre

Marie Stærke-Socialdemokratiet

Marie Stærke

parti-logo

Marie Stærke

Marie Stærke er borgmester i Køge Kommune og frontperson for alliancegruppen. Senest har hun været særdeles kritisk omkring Lynetteholm efter DR's afsløring af, at konsekvenserne for dumpning af slam fra Lynetteholm er baseret på en 40 år gammel forskningsartikel.


- Jeg synes, det er grotesk. Det må jeg sige. Men i virkeligheden er det endnu et argument fra vores side om, at der er noget helt galt her. På den måde virker den nye afsløring som et yderligere pres, lyder det fra Køges borgmester Marie Stærke (S).

Pernille Beckmann-Venstre

Pernille Beckmann

parti-logo

Pernille Beckmann

Pernille Beckmann (V) har tidligere til TV 2 Lorry fortalt, at hun er stærkt utilfreds med, er, at der bliver gravet slam op i forbindelse med etableringen af halvøen, som så bliver dumpet ved Køge Bugt.


- Jeg er dybt bekymret over det, fordi jeg mener, at det har en kæmpe indflydelse på vores havmiljø. Der er mindre og mindre liv i Køge Bugt, og det her er bare endnu et initiativ, der påvirker miljøet negativt, siger Greves borgmester.

Emil Blücher

Emil Blücher

parti-logo

Emil Blücher

Emil Blücher er borgmester i Solrød Kommune. Han er rystet over DR's nye afsløring af manglende konsekvensundersøgelse af Øresund i forbindelse med anlægsprojektet.


- Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte. Det er jo ikke første gang, at skeletterne vælter ud af skabene ved Lynetteholm, siger Solrøds borgmester Emil Blüchner (LA) til TV 2 Lorry.

Henning Urban Dam Nielsen-Socialdemokratiet

Henning Urban Dam

parti-logo

Henning Urban Dam

Henning Urban Dam er borgmester i Stevns Kommune. Han er ligeledes særdeles bekymret over, konsekvenserne af klapning af slam bygger på en 40 år gammel rapport.


- På en måde er jeg glad for, at det nu viser sig, at det, vi som borgmestre langs Køge Bugt har sagt gentagne gange, har holdt stik. Omvendt gør det mig enormt bekymret, at nogen kan bestille en rapport, som er er nået hele vejen gennem systemet til tops på Christiansborg, siger Stevns’ borgmester Henning Urban Dam (S).

Henrik Rasmussen-Konservative

Henrik Rasmussen

parti-logo

Henrik Rasmussen

Borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (K), mener, at der burde være foretaget flere undersøgelser, inden arbejdet med Lynetteholm gik i gang, har han tidligere fortalt til TV 2 Lorry.


- Jeg er forundret, og fortørnet over den måde, bygherrerne håndterer projektet på, siger han.


Borgmesteren husker, hvor lang tid det tog at lave miljøundersøgelser, da Øresundbroen skulle etableres, og undrer sig over at dumpningen af slam er begyndt så hurtigt.

Merete Amdisen-Socialdemokratiet

Merete Amdisen

parti-logo

Merete Amdisen

Merete Amdisen rynker også på næsen af de seneste afsløringer.


- Jeg bliver endnu mere bekymret for badevandskvaliteten, dyre- og plantelivet i Køge Bugt og strandkvaliteten, siger Merete Amdisen (S), borgmester i Ishøj.

Kent Max Magelunde - Socialdemokratiet

Kent Max Magelund

parti-logo

Kent Max Magelund

I Brøndby er borgmester Kent Max Magelund (A) ligesom sine kollegaer kritisk over for anlæggelsen af Lynetteholm.


By & Havns forsikringer om, at etableringen af Lynetteholm ikke vil skade havmiljøet, køber borgmesteren nemlig ikke.


- Jeg er meget kritisk overfor det, og jeg er ikke overbevist. Der skal virkelig være et bevis for at vores strand og miljø holder stik, siger han.


Lynetteholm er dog ikke borgermester Kent Max Magelunds eneste bekymring langs kysten. Naboen Hvidovre Kommune foruroliger også ved at planlægge et nyt, stort erhvervsområde kaldet Holmene på ni kunstige øer i vandet ud for Avedøvre Holme.


Området vil blive på 3,1 mio. kvadratmetre med plads til omkring 380 nye virksomheder. Ifølge planen skal Holmene at stå færdigt i 2045, men første spadestik forventes at blive taget i 2025

Kenneth Gøtterup - Konservative

Kenneth Gøtterup

parti-logo

Kenneth Gøtterup

Kenneth Gøtterup er borgmester i Dragør, og han vil altså nu officielt anmode om at blive den ottende borgmester i alliancegruppen.

Siden dannelsen er klapningen af slam i Køge Bugt midlertidigt blevet indstillet, men der er fortsat masser at give sig til i gruppen.

Alliance vil snart drøfte Holmene

I den kommende tid kommer borgmestrene blandt andet til at mødes for at drøfte de fremtidige planer om Holmene i Hvidovre Kommune.

Det oplyser Køge Kommune til TV 2 Lorry.

På Holmene vil man skabe et 3,1 millioner kvadratmeter stort erhvervsområde, etableret på ni kunstige øer i forlængelse af det nuværende Avedøre Holme, men det er også noget, der vækker bekymring i gruppen.

Yderligere er også flere kystsikringsprojekter på vej langs Køge Bugt.

Og det er også netop de mange projekter i og omkring Køge Bugt, der får Dragør til officielt at anmode om medlemskab af alliancen.

Vigtigt med fokus på det samlede vandmiljø

- Der kommer til at ske en del ting i den kommende tid, og flere projekter er på vej. Derfor er det vigtigt med en alliance med fokus på det samlede vandmiljø. Vi står eksempelvis selv over for at lave kystsikring med fremskudte diger i Dragør. Min grundholdning er, at når man har mulighed for at samarbejde, så er vi forpligtede til at sætte os sammen, siger Kenneth Gøtterup til TV 2 Lorry.

De eneste kommuner ud til Køge Bugt, der fortsat står uden for samarbejdet, er Tårnby og Hvidovre.

Til TV 2 Lorry sagde Anders Wolf Andresen (SF), der er borgmester i Hvidovre Kommune, i januar, at han gerne vil i dialog med de øvrige kommuner.

Det er en pointe, han nu gentager over for TV 2 Lorry.

Hvidovre var ikke inviteret med

- Den helt simple grund til, at jeg ikke var med til mødet i januar, det er, at jeg ikke var blevet inviteret, sagde Anders Wolf Andresen dengang.

Han har nu tænkt sig igen at rette henvendelser til de andre kommuner i alliancen.

quote Vi har valgt at stå sammen for at forhindre overgrebet på Køge Bugt

Marie Stærke (S), borgmester i Køge Kommune og frontperson for alliancegruppen.

Klapningen af slam blev indstillet i slutningen af marts, som det hele tiden har været planlagt. 

Af miljøhensyn bliver der nemlig kun klappet i vinterhalvåret. I mellemtiden har man dog fra politisk side valgt at undersøge, om der kan være alternativer.

Det er meningen, at Lynetteholm skal være færdig omkring 2070, hvor der formentlig bliver plads til 35.000 beboere på den kunstige ø.

Endnu en borgmester har nu meldt sig på banen i kampen mod dumpning af forurenet slam fra Lynetteholm ved Køge Bugt. Borgmesteren fra Dragør vil nemlig være en del af den alliance af borgmestre fra kystkommunerne, der kæmper for et bedre havmiljø

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik