Højt dige skal sikre mod oversvømmelser - men borgere vil ikke af med havudsigt

Med klimaforandringerne følger vandstandsstigninger. Sund og Bælt ønsker derfor at opføre et 4.7 meter højt dige langs Dragør Kommunes kystlinje. Men borgerne i byen udtrykker bekymring.

Den lille by på sydspidsen af Amager, Dragør, er kendt for sine gule huse og havudsigt, men udsigten kan risikere at forsvinde i fremtiden, hvis et nyt højt dige bliver til virkelighed.

Det frygter flere borgere i Kommunen.

På et borgermøde mandag aften blev der nemlig præsenteret et nyt kystbeskyttelsesforslag, hvor Sund og Bælt tilbyder at opføre og finansiere et 4.7 meter højt dige langs Dragør Nordstrand.

En af dem der frygter at miste både udsigt og friværdi, er Søren Hvalsø, som er bestyrelsesmedlem i Dragør Nordstrandens Digelag.

- Jeg frygter naturligvis, at hvis vi får en mur derude på 4,7 meter, så falder huspriserne her, fordi så er der ikke noget incitament til at bo i Dragør, siger Søren Hvalsø.

I klimakrisens navn

I disse klimakrise-tider følger der ikke kun en god udsigt med en strandkantsbolig. Der medfølger også en stadig stigende risiko for stormflod.

Derfor er den lavtliggende Dragør Kommune i gang med at forberede sig på en fremtid med risiko for oversvømmelser.

Kommunens eget kystbeskyttelses projekt tager udgangspunkt i et dige, der i 2050 vil stå i 2.3 meters højde. Det skal sikre byen mod en såkaldt 100-års hændelse. Altså den forventede maksimale vandstand man kan forvente, vil ske en gang inden for 100 år.

Sund og Bælts forslag er noget mere vidtgående. De ønsker et dige, der kan beskytte mod en 10.000 års hændelse. Det vil betyde et dige af 4.7 meters højde.

Pælen her viser højden på et 10.000-års dige
Pælen her viser højden på et 10.000-års dige
Foto: steen gormsen

De ønsker et 10.000-års dige, da det vil yde beskyttelse mod oversvømmelse af lufthavnen, metroen, og motorvejen.

Sund og Bælt tilbyder at opføre og finansiere 10.000-års diget på den ca. to kilometer lange strækning langs Dragør Nordstrand. Det på betingelse af at kommunen selv står for opførelse og finansiering af et 10.000 års dige langs kommunens resterende 15 kilometers kystlinje.

Såfremt Dragør Kommune ikke vil gå med til et 10.000 års dige, så overvejer Sund og Bælt at udbygge det eksisterende Ullerup dige. 

Det skal i så falde løbe nord for Dragør og syd for lufthavnen.

Vi skal finde en win-win situation

Borgmesteren i Dragør kommune kan endnu ikke sige, om kommunen vil tage imod tilbuddet fra Sund og Bælt.

- Kommunalbestyrelsen skal jo tage stilling til, om vi vil have Sund og Bælts tilbud yderlige belyst. Lige nu er det jo et tilbud på et stykke papir, vi har fået, men som ikke er konkretiseret. Det skal vi derfor tage stilling til i september måned, samtidig med at vi arbejder videre med vores egen løsning også, siger Kenneth Gøtterup (K).

Borgmesteren er ikke den eneste, der maner til besindighed.

- Jeg synes, der er mange gode tanker i gang. Jeg opfatter egentlig det her som et forhandlingsoplæg, for Sund og Bælt er godt klar over, at hvis de bygger en jordvold nord om Dragør og lukker Dragør ude. så er det jo umådeligt usolidarisk, siger Flemming Blønd, som er medlem af Dragør Byråd for Sydamagerlisten.

Ja selv Søren Hvalsø, som frygter for sin udsigt, håber på at Sund og Bælts udspil kan danne grundlag for en win-win situation.

- Det er et tilbud, men jeg synes, det er dejligt, at Sund og Bælt kommer med det. De har jo også en ekspertise, vi kan drage nytte af. Så jeg foreslår et samarbejde, hvor vi kan finde løsninger, så alle er tilfredse. 

- Vi skal finde en win-win situation, og det tror jeg vi kan, hvis vi taler sammen, siger Søren Hvalsø.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik