Dragørs kvinder har danmarksrekord i at føde børn - så mange bliver der født i din kommune

Der bliver gået mange ture med barnevogn i Dragør Kommune, for her får kvinderne nemlig rigtig mange børn – sammenlignet med andre steder i landet.

Lisa Groth er ude at gå tur med barnevogn i Dragør, og hun har godt lagt mærke til, at hun ikke er den eneste.

- Når man færdes her i lokalområdet, så er der jo mange børnefamilier, der bliver jo flere og flere, fortæller hun.

Og det er en af grundene til, at hun for nylig flyttede til kommunen. En anden er, at der både er lys, luft og natur, samtidig med at Dragør by ligger i god køreafstand til København.

- Vi boede længere inde på Amager, og så skulle vi til at finde noget andet, og så ser man sig omkring. Og Dragør ligger i umiddelbar nærhed, og er til at betale, siger hun.

En lignende forklaring får vi hos en anden nybagt mor, Sofie Ravn, der går tur med barnevognen på Dragør Havn.

- Både jeg og min kæreste er herfra, og vi vidste bare, at når vi skulle have børn, så skulle vi tilbage igen. Der er dejligt herude, tæt på vandet og tæt på byen, og alligevel stille og roligt.

quote Vi ville jo ønske, at alle kommunerne rundt om de store byer var lige så gode som Dragør

Anja Bisgaard Pinborg, Professor

Har Danmarks højeste fertilitet

Og ifølge eksperterne, så er det netop de forklaringer de fleste har – og samtidig forklaringen på, at de nyeste tal for befolkningens evne til at få børn - de såkaldte fertilitetskvotiententer, viser, at Dragør har den højeste fertilitetskvotient i hele landet på 2,51 barn per kvinde i 2021.

- Vi ville jo ønske, at alle kommunerne rundt om de store byer var lige så gode som Dragør. Men vi ser i hvert fald mange par, der flytter lidt uden for byen. Man vi gerne bo lidt tæt på, man vil gerne have sol, strand, luft og vand, fortæller Anja Bisgaard Pinborg, der er lægelig leder på Rigshospitalet, og professor i reproduktionsmedicin på Københavns Universitet.

I den anden ende af skalaen ligger København. Her er fertilitetskvotienten kun 1,56. Og det har eksperterne også en forklaring på.

- En stor del af dem, der bor i København er studerende, og de venter med at få børn. Vi har svært ved i hvert fald at trænge igennem med det budskab, at man godt kan få børn i de sidste studieår, siger Anja Bisgaard Pinborg.

Gennemsnitstallet for fertiliteten i Region Hovedstaden er lidt højere end Københavns med 1,67. Og fertilitetskvotienten er faktisk en ret indviklet størrelse. Kvotienten viser det forventede antal børn, hver kvinde får - beregnet ud fra sidste års antal af fødsler. For selvfølgelig fik hver kvinde i Dragør ikke to og et halvt barn alene sidste år – det kan selvsagt ikke lade sig gøre.

Børn er vigtige

Men der er en god grund til, at det er interessant at regne på fertiliteten.

- Når vi fokuserer så meget på fødselskvotienter, så er det fordi, det er et element i at sikre den fremtidige befolkning, og dermed også sikre at der er arbejdskraft både til det private arbejdsmarked og til de velfærdsydelser, som vi alle sammen ønsker os, fortæller Kurt Houlberg, der er professor i offentlig velfærdspolitik hos VIVE.

På kommunalt niveau er det dog ikke helt så vigtigt, så læge der i det hele taget bliver født nok børn i Danmark. 

Børnefamilierne er dog som oftest en gevinst for kommunerne, fordi forældrene ofte er i job og betaler skat. 

Mange børn medfører også en kommunale udfordringer

I Dragør giver de mange babyer dog også en række udfordringer, for mange børn kræver mange institutionspladser, fortæller borgmester, Kenneth Gøtterup (Kons.)

- Lige nu kan vi følge med, men der er ingen tvivl om, at Dragør er lige så presset på økonomien som alle andre kommuner, og vi kommer også i denne periode til at tage nogle meget klare prioriteringer på, hvor vi vil lægge vores serviceniveau.

I det store hele er borgmesteren dog helt klart glad for de mange børn, som giver masser af liv og livsglæde i kommunen. Spørgsmålet er så, hvordan resten af landet kan kopiere Dragørs fertilitetssucces?

- Så skal man have gode forhold for børnefamilierne, så man kan tiltrække de unge, og have en god infrastruktur, så man nemt kan komme til og fra job i byerne, fortæller Anja Bisgaard Pinborg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik