Brandattentat i nat: Ukendte gerningsmænd forsøgte at futte en stor flok gæs af

Medlemmer af en traditionsrig fjerkræsforening i Dragør fik en slem forskrækkelse lørdag morgen - men heldigvis mislykkedes forsøg på ildspåsættelse.

”Hvor bliver man skuffet over, hvor afstumpede personer kan være”.

Sådan lyder det lørdag fra Christian Hansen, der er medlem af en lille fjerkræs-forening i Dragør, efter at ukendte gerningsmænd i løbet af natten har forsøgt at sætte ild til et træhus, hvor en flok gæs befandt sig.

- Da vi kommer ned og skal lukke gæssene ud klokken 6.30 lørdag morgen, ser vi der er forsøgt brandstiftelse på et af vores huse. Man har forsøgt at tænde ild ved at lade en flaske med lampeolie stå op ad et af vores huse, og samtidig var der kilet tændstikker ned i det, fortæller Christian Hansen, der selv er kasserer i foreningen Broen, som også er kendt som Gåserepublikken.

quote Gudskelov er der ikke sket mere, for alle husene herude er bygget af træ, og havde ilden først fået fat i træværket, så var det gået stærkt

Christian Hansen

Til alt held tog ilden ikke fat. På billedet, som Christian Hansen har taget lørdag morgen, kan man tydeligt se, at dele af trådhegnet er svedet af.

- Gudskelov er der ikke sket mere, for alle husene herude er bygget af træ, og havde ilden først fået fat i træværket, så var det gået stærkt. Vi tror, at en kombination af vådt træ og meget vind, har gjort at forsøget er mislykket, for det var tydeligt at se, der var bygget lidt bål op af tændstikker og små stykker træ, der skulle hjælpe med antænding, siger Christian Hansen til TV 2 Lorry.

- Jeg tror ikke, de har haft en lighter med, for så var måske lykkedes dem at tænde det. Det blæste en halv pelikanvind i går, så hvis de kun har haft tændstikker med, så har det været sværere at tænde ilden, fortsætter han.

Den snart 70 år gamle fjerkræsforeningen, der huser gæs, ænder og høns, har tidligere år været meget plaget af hærværk og til tider også folk, der har gjort skade på dyrene.

For nogle år siden oplevede de for eksempel, at en stor flok høns blev skambidt ihjel af hunde med al sandsynlighed bevidst var blevet lukket ind i buret. Og før det oplevede man også, at fjerkræ var blevet skudt med softguns.

Ligner en bevidst handling

Men de seneste par år, har man været forskånet for disse ubehageligheder – altså lige indtil i morges, hvor medlemmerne fik en forskrækkelse på trods af, at der heldigvis ikke er sket stor skade denne gang.

- Selv om det ligner en bevidst handling, så håber jeg, det er en enkeltstående sag. Vi har af og til oplevet, nogle unge, som laver bål nede på stranden, og som så er løbet tør for brænde, hvor de så har været oppe og ødelægge lidt af træhusene for at skaffe mere træ. Men på grund af blæsten i går, så var det ikke ligefrem bålvejr, og i øvrigt plejer man også at bruge tændvæske til bål og ikke lampeolie, siger Christian Hansen.

Foreningen overvejer stærkt at anmelde sagen til politiet, og nu vil de også overveje at få sat noget permanent kameraovervågning op.

- Det er åbent og offentligt areal, som vi lejer af kommunen, og vi ønsker slet ikke at området skal spærres af. Det er hele idéen med det, at der skal være fri adgang for alle, og at dyrene kan færdes, hvor de vil, siger Christian Hansen.

Tidligere har der også episoder, hvor dyreaktivister er kommet forbi og har åbnet lågerne, så dyrene kan komme ud.

- Vi ved godt, at vi ikke er lige populære hos alle, men vi ved dog, at langt den største del af lokalbefolkningen sætter pris på, at vi viderefører traditionen med gåsehold i Dragør. Der er mange besøgende dagligt - både lokale og turister – og vi betragter os selv som en vigtig kulturinstitution i byen, sammen med alle de andre kulturinstitutioner vi har i vores skønne by, slutter Christian Hansen.