500-året for historisk indvandring på Amager fejres med byfest og dobbelt royalt besøg

Når Dragør markerer 500-året for den hollandske indvandring, bliver det med fornemt besøg fra en nuværende og tidligere dronning.

For ikke mindre end 501 år siden inviterede Christian 2. hollandske bønder til Amager og Saltholm, hvor de skulle opdyrke den frugtbare jord og forsyne hoffet med alskens grøntsager.

Den invitation takkede 184 bønder "ja, tak" til, og de fik i 1521 brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm - noget der stadig præger øen i dag, skriver Dragør Kommune på sin hjemmeside.

Den hollandske indvandring til Store Magleby

Hvis man nærstuderer postkasserne rundt om på øen, vil man i flere tilfælde finde navne, der slægter sig tilbage til de 184 bønder, der i sin tid indvandrede til Amager.

- Selvom det traditionelle hollandske landbrug er afløst af et moderne lokalsamfund, finder du for eksempel navne som Neel, Grith, Dirch, Claes og efternavne som Jansen, Wybrandt, Villumsen rigt repræsenteret i lokalområdet, fortæller Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup i en pressemeddelelse..

To kongehuse besøger Dragør i anledningen

Den hollandske indvandring fejres med maner i Store Magleby - med et års forsinkelse - 20. maj.

- Det er en fantastisk og spændende historie, som er dybt rodfæstet i Dragør. Vi skulle have fejret 500-året sidste år. Men som ved mange andre store begivenheder betød coronasituationen, at vi desværre måtte udsætte markeringen til i år, siger borgmester Kenneth Gøtterup og fortsætter:

- Så meget desto mere er det en stor glæde, at vi nu kan annoncere, at fejringen sker med to kongehuse fredag den 20. maj 2022.

I anledningen af festivitassen har Danmarks dronning, Margrethe  og den tidligere hollandske dronning og nuværende prinsesse, Beatrix, meldt deres ankomst, hvor de skal igennem et stramt tilrettelagt program.

Det kongelige program

Under deres besøg i Dragør skal de blandt andet se nærmere på ”Amagers private skatte”, udstillingen ”500-års hollænderhistorie på Amager”, og hvordan tøndeslagning til hest foregår.

Slutter af med byfest

Mens det royale besøg slutter ved middagstid, så fortsætter fejringen for borgerne i Dragør med en byfest.

- I løbet af hele eftermiddagen og aftenen med vil der være forskellige aktiviteter i Store Magleby for alle borgerne i Dragør. Vi runder eftermiddagen af med byfest om aftenen. Den begynder kl. 18 på vandværksgrunden, hvor blandt andet den hollandske ambassadør holder tale. Borgerne er meget velkomne, siger Kenneth Gøtterup og slutter:

- Det bliver fejende flot og festligt. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at dukke op og hilse på vores egen majestæt og den tidligere hollandske majestæt, H.K.H. Prinsesse Beatrix.

De to royale kongehuse slog sidst et smut forbi Dragør i forbindelse med  markeringen af 450-året for den hollandske indvandring.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget