500-året for historisk indvandring på Amager fejres med byfest og dobbelt royalt besøg

Når Dragør markerer 500-året for den hollandske indvandring, bliver det med fornemt besøg fra en nuværende og tidligere dronning.

For ikke mindre end 501 år siden inviterede Christian 2. hollandske bønder til Amager og Saltholm, hvor de skulle opdyrke den frugtbare jord og forsyne hoffet med alskens grøntsager.

Den invitation takkede 184 bønder "ja, tak" til, og de fik i 1521 brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm - noget der stadig præger øen i dag, skriver Dragør Kommune på sin hjemmeside.

Den hollandske indvandring til Store Magleby

Den nederlandske indvandring blev påbegyndt på opfordring af Christian 2. og formentlig kongens rådgiver, Sigbrit Villoms. Meningen var, at de skulle opdyrke det frugtbare Amager og forsyne Københavns Slot – og dermed hoffet – med blandt andet rødder, løg, smør og ål.

Amager blev opdelt i et område med dansk birkeret og et område med schout-styre. Store Magleby blev det administrative centrum for den nederlandske zone. Her holdt schouten, der var foged, politimester og i nogle tilfælde også dommer, til. 

I 1523 - blot to år efter ankomsten - fik indvandrerne problemer, for Christian 2. tabte magtkampen med adelen og rigsrådet og måtte flygte ud af landet med sin familie og støtter. Dele af adelen stillede herefter krav om, at hollænderne skulle sendes hjem.

Det fik de ikke held med, men hvor de hollandske bønder tidligere havde haft hele øen, blev de nu begrænset til den sydlige del af Amager, hvor de kunne bo i "Grote Magle bii" – altså St. Magleby – også kaldet ”Hollænderbyen”.

Kilde: Museum Amager og Danmarkshistorien.dk

Hvis man nærstuderer postkasserne rundt om på øen, vil man i flere tilfælde finde navne, der slægter sig tilbage til de 184 bønder, der i sin tid indvandrede til Amager.

- Selvom det traditionelle hollandske landbrug er afløst af et moderne lokalsamfund, finder du for eksempel navne som Neel, Grith, Dirch, Claes og efternavne som Jansen, Wybrandt, Villumsen rigt repræsenteret i lokalområdet, fortæller Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup i en pressemeddelelse..

To kongehuse besøger Dragør i anledningen

Den hollandske indvandring fejres med maner i Store Magleby - med et års forsinkelse - 20. maj.

- Det er en fantastisk og spændende historie, som er dybt rodfæstet i Dragør. Vi skulle have fejret 500-året sidste år. Men som ved mange andre store begivenheder betød coronasituationen, at vi desværre måtte udsætte markeringen til i år, siger borgmester Kenneth Gøtterup og fortsætter:

- Så meget desto mere er det en stor glæde, at vi nu kan annoncere, at fejringen sker med to kongehuse fredag den 20. maj 2022.

I anledningen af festivitassen har Danmarks dronning, Margrethe  og den tidligere hollandske dronning og nuværende prinsesse, Beatrix, meldt deres ankomst, hvor de skal igennem et stramt tilrettelagt program.

Det kongelige program

  • ’Fastelavnsryttere’ fra Foreningen Vennekredsen eskorterer de kongelige biler det sidste stykke fra Store Maglebys byskilt til Dragør Rådhus, hvor der er officiel modtagelse klokken 9.45.


  • Herefter går turen med kongelig karet – Landauer – til Amagermuseet.


  • Fra museet fortsætter programmet med en demonstration af den traditionelle fastelavnsridning med ryttere fra Foreningen Vennekredsen. Det foregår ud for Amagermuseet Hovedgaden 12. 


  • De kongelige gæster fortsætter i bil til formiddagens sidste programpunkt, som er et besøg på Seerupgaard. Familien Seerup Hansen er af gammel hollandsk slægt og trækker tråde til nutidens økologiske landbrug.


  • Klokken cirka 12 slutter det royale besøg i Dragør.

Under deres besøg i Dragør skal de blandt andet se nærmere på ”Amagers private skatte”, udstillingen ”500-års hollænderhistorie på Amager”, og hvordan tøndeslagning til hest foregår.

Slutter af med byfest

Mens det royale besøg slutter ved middagstid, så fortsætter fejringen for borgerne i Dragør med en byfest.

- I løbet af hele eftermiddagen og aftenen med vil der være forskellige aktiviteter i Store Magleby for alle borgerne i Dragør. Vi runder eftermiddagen af med byfest om aftenen. Den begynder kl. 18 på vandværksgrunden, hvor blandt andet den hollandske ambassadør holder tale. Borgerne er meget velkomne, siger Kenneth Gøtterup og slutter:

- Det bliver fejende flot og festligt. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at dukke op og hilse på vores egen majestæt og den tidligere hollandske majestæt, H.K.H. Prinsesse Beatrix.

De to royale kongehuse slog sidst et smut forbi Dragør i forbindelse med  markeringen af 450-året for den hollandske indvandring.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik