Når de hører om lønnen, strømmer de til VVS-faget

Det er blevet populært at tage VVS-energiuddannelsen. For faget er spændende, og man tjener godt. Alligevel er der plads til flere lærlinge.

De unge strømmer til VVS-uddannelserne. En succeshistorie på erhvervsskolerne, som underdirektør i arbejdsgiverorganisationen, Tekniq, Tina Voldby siger:

- Vi har jo fået det, vi kalder den rene lærlingefest, siger hun.

VVS-faget skal bruge 700 nye lærlinge om året, hvis der skal være faglært arbejdskraft nok i faget i fremtiden.

Det er lykkedes faget at vende en nedadgående spiral i interessen for faget helt rundt ved at bruge de sociale medier til at fortælle historien om et meget alsidigt fag med mulighed for at tjene mange penge.

Hvad tjener en VVSér:

Gennemsnitsløn for en uddannet VVSér, før tillæg og skat: 36.646,11 kr. pr. mdr.

 

Gennemsnitsløn for VVSer på akkord, før tillæg og skat: 58.214,61 kr. pr. mdr.

 

 

Kilde: Blik& Rørarbejderforbundet

- I dag er der ikke mange i skolepraktik på VVS-energiuddannelsen, siger Tina Voldby,

For der mangler lærlinge, så de unge kan shoppe rundt mellem de ledige lærepladser.

I 2018 blev der indgået 21,3 pct flere uddannelsesaftaler end året før. Men der er plads til at skrive endnu flere uddannelsaftaler under, siger hun.

Ifølge Blik- og Rørarbejderforbundet mangler der lige nu 15 lærlinge - bare i Københavnsområdet.

Se vores serie om unge faglærte der deltager i DM i SKILLS 2019, her.

I 2018 blev der indgået 21,3 pct flere uddannelsesaftaler end året før.\nMen der er plads til at skrive endnu flere uddannelsaftaler under.\nOg i følge Blik- og Rørarbejderforbundet mangler der lige nu 15 lærlinge - bare i Københavnsområdet.
I 2018 blev der indgået 21,3 pct flere uddannelsesaftaler end året før.\nMen der er plads til at skrive endnu flere uddannelsaftaler under.\nOg i følge Blik- og Rørarbejderforbundet mangler der lige nu 15 lærlinge - bare i Københavnsområdet.
Foto: Annie Aurby - TV 2 Lorry

Nu mangler der lærlinge

For få år siden var der mangel på lærepladser. Nu er det omvendt. I 29 fag mangler der lærlinge - de såkaldte fordelsuddannelser, hvor arbejdsgiverne venter et stort behov for arbejdskraft i fremtiden.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at der i 2025 vil mangle 72.000 faglærte voksne. Mens det forudses, at vi får et overskud af akademikere.

Størstedelen af uddannelserne er tekniske erhvervsuddannelser målrettet fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.

Se, hvad VVS-energiuddannelsen byder på, her.

Et fag med en fremtid

Uddannelsen har fire linjer, de unge kan vælge og noget af det nye i uddannelsen er at man kan vælge faget VVS-energispecialist. Her arbejder man man grøn energi, solcelleanlæg, jordvarme og almindelig fjernvarme.

Også retningen blikkenslager, der både kan indeholde så forskellige opgaver som arbejde med tagrender og til at sætte skifer-facader op, der giver varme til huset, er interessant for de unge i dag.

Og den gode historie om faget bredes også ud ved mund til mund metoden. En håndfuld brochurer om faget og et godt, forberedt foredrag gjorde at en flok forældre lige pludselig glemte alle ideer om at deres børn kun kunne blive læge eller advokat. De spidsede ører, da de hørte om lønnen i VVS-faget:

- Først havde forældrene ikke virket voldsomt interesserede. I det øjeblik han kunne vise, at man kan leve rigtig godt som Rør- og Blikkenslager, så var det pludselig blevet meget interessant for dem. For det gik op for dem, at her har du et meget alsidigt fag. Og, allervigtigst, så kan dit barn forsørge sig selv, fortæller Bjørn Due, Faglig sekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Hør faglig sekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet fortælle hvordan fakta om løn kan få unge og deres forældre til at interessere sig for en uddannelse:

VVS-energiuddannelse har fire forskellige specialer:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik