Emil vil være Danmarks bedste VVS-energispecialist

Alt for få tager en erhvervsuddannelse, og der er mangel på lærlinge i 29 fag. Det skal Danmarksmesterskabet for faglærte, SKILLS 2019, gøre noget ved.

På værkstedet på TEC Gladsaxe er der dyb koncentration.

Emil Wang på 20 år er ved at bukke et vandrør på rems-kurve-bukkeren. Der skal bukkes i mange forskellige vinkler og i flere dimensioner, og så skal det være med ned til 2 mm's nøjagtighed.

- Det er sådan noget, de går meget op i til DM i SKILLS, siger Emil Wang.

VVS-branchen mangler lærlinge. Emil Wang er dog én af dem, der har valgt faget, og han er ved at være færdig som VVS-energispecialist:

- Det er en VVS-uddannelse med noget overbygning af en masse energitekniske kurser og certifikater, fortæller han om den gren af VVS-energiuddannelsen, han har valgt.

Til SKILLS 2019 skal VVS-energispecialisterne bukke rør på seks meter i alle tre dimensioner og indenfor 2 mm nøjagtighed. Og så skal de justere fjernevarmefyr, solfangeranlæg og jordvarmefyr.

Emil Wang droppede ud af gymnasiet. Det var ikke noget for ham, selv om han havde karaktererne til det. Så kom han i lære hos sin far Christian Wang, der er selvstændig med eget VVS-firma, Naturliggas.dk:

- Jeg syntes, det er skægt. Det er lige som at samle legoklodser, når man fører rør og får det hele til at passe, siger Emil Wang med et smil.

Han har specialiceret sig i sin uddannelse til at opsætte og fintrimme fjernvarmeanlæg, solcelleanlæg og jordvarmeanlæg. En uddannelse, der spiller ind i en grøn fremtid.

I den her uge kan du se hvad fagene tjener, VVSer, receptionist og gourmetslagter faktisk går ud på i serien "Unge med SKILLS".

Hvad tjener en VVSér:

Gennemsnitsløn, før tilliæg og skat: 36.646,11om måneden.


VVS'er på akkord før tillæg og skat: 58.214,61 om måneden.

 

 

Kilde: Fagforbundet Blik& Rør

Der er plads til endnu flere lærlinge

Til trods for at det er lykkedes arbejdsgiverorganisationen for VVS-faget, TEKNIQ, at tiltrække mange nye VVS-lærlinge ved hjælp af kampagner på de sociale meder, og at de unge strømmer til uddannelsen, så kan der sagtens tages endnu flere lærlinge ind.

- I 2018 blev der indgået 21,3 pct flere uddannelsesaftaler end året før, siger underdirektør Tina Voldby fra TEKNIQ.

Og ifølge Blik- og Rørarbejderforbundet mangler der lige nu 15 lærlinge - bare i Københavnsområdet.

Men kravet om at have mindst 02 i gennemsnit i dansk og matematik i folkeskolens afgangsprøve holder mange dygtige håndværkere væk fra faget, mener Christian Wang, indehaver af Naturliggas.dk:

- De dygtigste lærlinge, jeg har haft, har tit haft en dårlig oplevelse med folkeskolen og har ikke de højeste karakterer. Man kan godt blive dygtig, hvis man har høje karakterer også, men det er ikke så mange, jeg ser af dem, siger Christian Wang, der har haft op imod 30 lærlinge igennem sit firma gennem årene.

72.000 faglærte efterlyses

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at der i 2025 mangler 72.000 faglærte voksne.

Så de virksomheder, der tegner kontrakt med en VVS-lærling kan opnå en kontant bonus.

Størstedelen af uddannelserne er tekniske erhvervsuddannelser målrettet fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.

Emil Wang vil arbejde et par år med sit fag her i landet

- Og så kunne jeg godt tænke mig at komme til udlandet, det har jeg været før, siger han.

Og der er mange muligheder for at læse videre: Energiteknolog, VVS-installatør, ingenør og maskinmester.

Hør Emil Wang fortælle om fordomme og fakta om arbejdet som VVSér:

Du skal have skills for at blive VVSér

VVS-energispecialisten skal kunne skrive brugsmanualer. Både de tekniske til varmemesteren og de praktiske til fru Hansen. Og det kræver både dansk og matematik:

- Når de så skal bruge matematikken og  går på værkstederne og laver noget, så kan de lige pludselig finde ud af, at matematik kan bruges til noget, fortæller Søren Søgaard, faglærer på Gladsaxe TEC.

Selvfølgelig er det godt at have hænderne skruet rigtigt på, men en ting er især vigtig:

- Det simpleste: Det er at være aktiv og mødestabil - både her og ude hos mester. Så skal vi nok få dem igennem, både her og hos deres mester, siger Søren Søgaard.

DM i SKILLS 2019 starter torsdag d. 4. april. I år er det i Arena Næstved.

Det er Danmarksmesterskabet i fag - de dygtigste unge faglærte konkurrerer om at blive landets bedste. Her kan publikum se, hvad fagene indeholder. SKILLS 2019 er et af de tiltag, der skal gøre Danmarks unge opmærksomme på at man kan få et godt arbejdsliv og en god løn som faglært - og at man kan læse videre.

Emil Wang bukker seks meter lange rør og terper teori indenfor varmepumper, solcelleanlæg og gasinstallationer med sin faglærer.

- Vi har kun én chanche til SKILLS. Hver fejl trækker ned, og det er på tid, siger Søren Søgaard til ham.

For Emil Wang skal kæmpe med de dygtigste VVS'ere i landet om at blive Danmarks bedste VVS-energispecialist til DM i SKILLS 2019.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik