Roskilde–borgmester: Her er mine løfter til borgerne de kommende fire år

Roskilde-borgmesteren Tomas Breddam (S) tror på, at kommunen som attraktivt sted for tilflyttere står med bedre kort på hånden end andre i kampen om de varme velfærdshænder.

Artikelserie: Det lover din borgmester


Hvilke tre tiltag vil du love borgerne i kommunen, at du - og I - har opnået om fire år?

Jeg er ikke den store fan af kontraktpolitik, så det med at love noget kommer jeg ikke til. Men jeg vil gerne garantere, at vi som byråd vil arbejde stenhårdt inden for blandt andet disse tre områder:

  • Flere unge skal tage en uddannelse. I de otte år jeg har været i kommunalpolitik, har vi haft en ambition om at få dem, der af nogle er blevet døbt ’restgruppen’, med. Den er på cirka 20 procent, som ikke får taget en ungdomsuddannelse. Det vil jeg arbejde på, at få flere til at gøre. Især inden for de faglige uddannelser og erhvervsuddannelser. Det spiller også godt sammen med en anden problematik, vi har. Vi ser nemlig, at mange børn og unge oplever stigende mistrivsel og psykisk sårbarhed. Kan vi blive bedre til at tage hånd om dette, kan det også få flere til at færdiggøre en uddannelse.
  • Det andet punkt handler om pleje og omsorg på ældreområdet. Jeg kan ikke love en væsentlig forbedring på området, men jeg kan love, at vi får forventningsafstemt en anstændig pleje og omsorg.
  • Så er der klimadelen. Vi skal sætte endnu mere turbo på udrulningen af fjernvarme i store dele af kommunen, og – meget vigtigt – så skal fjernvarmen være grøn. I denne valgperiode skal fjernvarmen gøres CO2-neutral. Om fire år skal flere områder af kommunen, blandt andet Vindinge og Himmelev, være koblet på, mens en plan for Jyllinge skal være i støbeskeen.


Hvad er den største og vigtigste udfordring, kommunen står over for de kommende fire år - og som er noget andet, end det du lige har nævnt?

Det er rekruttering og fastholdelse af dygtige medarbejdere på velfærdsområdet. Vi kan tale nok så meget om planer og udvikling og så videre, men uden de fornødne medarbejdere kommer vi dem nærmere.

Med 7.500 medarbejdere er Roskilde Kommune en stor arbejdsplads, som dagligt leverer rigtigt meget velfærd. Medarbejderne på det område er ganske enkelt essentielle for, at vores samfund fungerer.


Hvordan vil du helt konkret arbejde på at løse det?

Jeg er faktisk forholdsvis fortrøstningsfuld. I Roskilde Kommune er vi stolte over, at vi er den mest populære tilflytterkommune på Sjælland. Det giver os nemlig et godt udgangspunkt, når det gælder rekruttering.

Vores tiltrækningskraft som et eftertragtet sted at bosætte sig kan vi drage fordel af, når vi skal gøre kommunen til en mere attraktiv arbejdsplads. For det skal vi være for at kunne skaffe de fornødne medarbejdere.

Derudover handler det om at dyrke en fortælling om, hvad det vil sige at være medarbejder i den kommunale velfærd. For et velfærdsjob er noget, der giver mening og skaber værdi. Lønnen er selvfølgelig vigtig, men jeg tror på, at mennesker i fremtiden i højere grad vil se på arbejdslivet som noget, der skal give mening og indhold, hvor man tidligere har været meget mere fokuseret på at tjene mange penge.


Hvis du skulle drømme stort, hvilket enkeltstående projekt kunne du godt tænke dig at være med til at realisere i kommunen?

Min drøm bygger videre på kommunens køb af Sankt Hans – det tidligere psykiatriske hospital. Jeg drømmer om, at vi kan gentage den succes, når Region Sjælland flytter dele af Roskilde Sygehus til det nye af slagsen i Køge. Helt konkret drømmer jeg i mit stille sind om, at området kan få nyt liv som et slags sundhedscentrum, hvor private inden for sundhedssektoren flytter ind. En slags væksthus inden for sundhedsvidenskab, kan man kalde det.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget