Egedal-borgmester: Her er mine løfter til borgerne de kommende fire år

Vicky Holst Rasmussen (S) er ny borgmester i Egedal Kommune efter sejren ved kommunalvalget i 2021. Men hvad vil hun kæmpe for de kommende år?

Artikelserie: Det lover din borgmester

I denne artikelserie sætter TV 2 Lorry alle de nye som genvalgte borgmestre i hovedstadsområdet stævne for at drøfte de kommende fire års visioner, udfordringer, løfter og pejlemærker.


Borgmestrene har fået de samme ti spørgsmål og har haft mulighed for at forberede svar, der er blevet indhentet telefonisk.

Hvilke tre tiltag vil du love borgerne i kommunen, at du - og I - har opnået om fire år?

 • Jeg vil gerne, at vi om fire år har et større politisk fokus på den almindelige velfærd. De seneste år har vi været meget fokuseret på mursten og bygninger. Nu er det tid til at se på, hvordan vi får kvalitet ind i de bygninger. Så for det første skal vi nu se på kvaliteten på folkeskoler, daginstitutioner og plejehjem og hæve den.
 • For det andet er jeg meget optaget af - og gik til valg på - at vi får sikret en god og moderne velfærd. Nu er tiden kommet til, at vi skal finde ud af, hvilken velfærd vi gerne vil have. Vi skal skabe en vision for det i samarbejde med borgerne og medarbejderne. Det vil jeg gerne love. Så når vi står om fire år og ser tilbage, vil det være rigtig dejligt, hvis vi kunne blive målt på det.
 • For det tredje er vi allerede i gang på det her område. Helt konkret nedsatte vi et §17, stk. 4-udvalg til første byrådsmøde i år. Det er et rådgivende udvalg, som skal sikre borgerdialog, før beslutningerne bliver taget af politikerne. Der er udpeget otte borgere og syv politikere, som skal se på, hvordan vi kan blive bedre på det her område.


Hvad er den største og vigtigste udfordring, kommunen står over for de kommende fire år - og som er noget andet, end det du lige har nævnt?

Hos os i Egedal har vi to opgaver, som vi skal løse over årene her: Vores borgere bliver ældre, og vi er udfordret af, at de unge ikke søger over i sundhedssektoren eller i velfærdsektoren generelt, når de skal uddanne sig.

Vi har skrevet det ind i vores budget for 2022 og konstitueringsaftale, at vi skal forsøge at løse det her problem.

Vi skal se på kommunen som arbejdsplads og forsøge at få flere af de unge til at søge ind på de her fantastiske velfærdsuddannelser.

Kommunen tager også elever. Og vi har også jobsikkerhed, så man er sikret job hos os, hvis man er elev her.

Velfærd er ikke kun pleje – det er også daginstitutioner og skoler. Og vi har en lokal forpligtigelse til at motivere de unge til at kigge den vej, når de skal søge uddannelse.

Det håber jeg, at man kan se, der har været fokus på, når de næste fire år starter.


Hvordan vil du helt konkret arbejde på at løse det?

Vi er ramt kommunalt hos os på samme måde, som man er det nationalt. Vi får flere ældre og får arbejdsmangel. Vi skal se på, hvordan vi får det løst.

Jeg ser det som en løsning, at vi får flere til at vælge de her uddannelser og også blive i dem, når de er startet på uddannelsen – og ikke springe fra.

Vi har allerede nogle tiltag til de unge, som forhåbentlig hjælper. De unge kan få fritidsjob på vores plejecentre, og derudover har vi også et samarbejde med gymnasierne, hvor man kan komme i praktik på velfærdsområderne.

For en uge siden sendte jeg 85 elever fra HF afsted på plejecenter, i klub og alle vores velfærdsområder, hvor de kunne se fra nærmeste hold, hvad det er for et arbejde.


Hvis du skulle drømme stort, hvilket enkeltstående projekt kunne du godt tænke dig at være med til at realisere i kommunen?

Vi bliver i samme boldgade. Jeg har været med i 16 år og har været med til mange enkeltstående projekter.

Vi skal sikre, at Egedal er et godt sted at bo i, uanset hvilken livscyklus, man er i.

Nogle gange, må man gerne drømme højt som politiker. Vi skal ikke bare vurderes på, hvad vi har bygget, og hvor meget vi har bygget. Kan vi måle på, hvor stor tilfredsheden er på at bo og leve i Egedal?

Der skal være et bedre fokus øje på velfærd og kan vi måle på, hvor stor tilfredsheden er med at bo og leve i Egedal nu i forhold til de næste år, kan vi så bruge det?

Nogle borgmestre har sikkert konkrete ting, de gerne vil have bygget. Men jeg vil gerne advokere for, at den nære velfærd skal følge med. Vi skal bygge mere og blive flere i Egedal, men vi skal sørge for, at den nære velfærd kommer først.

Quick fire-runden: Korte svar på komplekse spørgsmål

 • Skat: Hvad kommer der til at ske med kommuneskatten i de kommende fire år?

  Den skal holde sig i ro. Vi har en meget høj kommuneskat i Egedal.

 • Ældreplejen: I hvilken retning vil du tage kommunens ældrepleje?


  Vi vil sikre, at vi stadigvæk har en høj kvalitet og dygtigt uddannet personale. Og så vil vi være med til at understøtte, at vi har en fødekæde til de her jobs.

 • Daginstitutioner: Hvad vil du gøre for at forbedre kommunens daginstitutioner?

  Det gør vi løbende. I denne periode bygger vi to nye institutioner i Ølstykke og Smørum. Der er samme høje kvalitet, som i resten af kommunen. Vi har et stort fokus på at involvere forældrene i projekterne. Og så betyder trivsel på de her arbejdspladser også rigtig meget.

 • Skoler: Hvad skal der ske med skolerne de kommende fire år?


  Der er et stort fokus på at følge udviklingen i trivsel og faglighed på vores skoler. Og så skal vi understøtte medarbejderne for at have den gode arbejdsplads.

 • Klima og miljø: Hvad vil du gøre for at reducere kommunens CO2-udledning?


  Vi har allerede sænket vores CO2-udledning med 60 procent de forgangne år. Men jeg tror på, at hvis vi som borgere i Egedal involverer hinanden i det her og er vores ansvar bevidst, kan vi blive endnu bedre.

  Vi har helt konkrete og ambitiøse planer om at blive bedre. Vi skal have flere ladestandere i kommunen, så vi kan flere elbiler.

 • Byudvikling og natur: Hvordan vil du sikre balancen mellem byudvikling og borgernes adgang til natur?


  Vi er en kommune, hvor man ikke skal ret langt for at nå naturen, uanset hvor man bor. Men det er klart, at når vi ser på byudvikling, så skal vi også huske at se på det, vi allerede har. Og det fortsætter vi med.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag

20200118-155319-L-1920x1077we

Kommune vil se på, om folkeskoleelever skal møde senere

20201001-205550-7-5250x2947ma

Kommuner opfordrer staten til at hjælpe med at huse ukrainere


Egedal


Forsiden lige nu

Se flere