Byggeri for milliarder - kæmpeprojekt i København til debat

Højhuse på over 100 meter og helt nye byrum ved Københavns Hovedbanegård - nu starter debatten for alvor

30.000 kvadratmeter. Så stor er postgrunden ved Københavns Hovedbanegård, og nu begynder debatten om, hvad der skal ske på stedet for alvor. Køberne af grunden - virksomheden Projekt Nord - er klar med en omfattende højhusplan - men først skal politikerne tage stilling, og så skal der udarbejdes lokalplaner for området.

Postterminalen på stedet skal rives ned, og det er nok de færreste, der vil savne den gigantiske grå kasse. Men når den skal væk og erstattes af noget andet - så bliver meningerne delte. Københavns  teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Enh.)er bange for, at det planlagte byggeri bliver for massivt.

-Hvis vi får skabt et nyt godt byrum med udsigt over baneterrænet, og der bliver sikret cafeer og butikker i stueetagerne, så er jeg sikker på, at området fremover vil kunne tiltrække mange københavnere. Men hvis byrummet bliver plaget af skygge og vind, så kommer det til at ligge øde hen. Når vi skal give grønt lys for så stort et projekt som dette, synes jeg kun det er rimeligt, at byggeriet giver noget tilbage til byen. Det spænder de mange kvadratmeter desværre ben for som projektet ser ud nu,” mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Den konservative gruppeformand Jakob Næsager erjklærer sig som positiv over for projektet - men han er også bange for, at det bliver for massivt.

-Vi risikerer at miste nogle af de sigtelinjer, der er i dag, hvor man for eksempel kan se fra Glyptoteket og til banen. Men jeg har det fint med bygningernes højde. Hellere høj og skank end lille og buttet, lyder det fra Jakob Næsager.

Teknik og miljøudvalget på Københavns Rådhus skal diskutere sagen i dag, og her vil Morten Kabell gå til angreb på antallet af kvadratmeter i projektet - der skal være færre af dem, mener han.

Området er i dag bebygget, så det har en bebyggelsesprocent på cirka 300. Men med de nye planer kommer den procent helt op på 483. Det betyder med andre ord, at der bliver bygget højt på stedet - og efter københavnske forhold, ønsker bygherrerne at bygge rigtig højt - over 100 meter.

Efter dagens møde i teknik og miljøudvalget begynder processen med udarbejdelser af lokalplaner for området. I den fase skal der også gennemføres offentlig høring.

 

 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

20190718-145652-1-6000x4000ma

Fik nej for fire år siden - nu skal det igen granskes, om vi kan bade i hele havnen

1_1_Sekvens.00_02_04_19.Still002

play"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag


København


Forsiden lige nu

Se flere