Virus skal gøre os tyndere og sundere

Mens corona-virus mest gør os i hjemmeisolation tykkere, forsker unge videnskabsmænd i virus fra muselort, der ser ud til at have den modsatte effekt.

I det såkaldte Poop Lab (Pølle-laboratoriet) på KU FOOD på Frederiksberg arbejder Ph.d.-studerende Torben Sølbeck Rasmussen på at skabe fundamentet for en behandling, hvor man kan bruge virusser fra tynde menneskers afføring til at slanke og forbedre sundheden hos overvægtige personer.

En stor del af nøglen til et godt liv gemmer sig nemlig i vores tarme.

- Der er mange studier, der viser sammenhæng mellem tarmfloraen og en række forskellige sygdomme. Det kan være alt fra autisme til depression, fedme og type 2-diabetes, fortæller Torben Sølbæk Rasmussen.

quote Mange studier viser sammenhæng mellem tarmfloraen og en række forskellige sygdomme som fedme og type 2-diabetes

Torben Sølbæk Rasmussen, forsker, KU FOOD

Vores tarmsystem er fuld af bakterier, virus og andre mikroorganismer. Blandt de mange gode bakterier, findes der nogle, der producerer stoffer, som gør os syge. Det er dem, forskerne prøver at lokalisere og fjerne målrettet gennem virusangreb.

De Unge Forskere & Maden

Virusangreb i det godes tjeneste

I Poop Lab eksperimenterer forskerne med to slags mus: Nogle, der bliver holdt tynde og andre, der bliver fedet op. Helt forenklet lader forskerne bestemte virusser fra de tynde mus' lorte angribe og dræbe bestemte, uønskede bakterier i de tykke mus' tarme. Resultatet har indtil videre være lovende.

- De tykke mus, der fik virus fra de tynde mus, tog mindre på end de tykke, der ikke fik virusserne. Samtidig udviklede de ikke type 2-diabetes, modsat de andre tykke mus, som ikke fik virusserne. Så på en eller anden måde har vores behandling virket - direkte eller indirekte, fortæller Torben Sølbæk Rasmussen. 

quote De tykke mus, der fik virus fra de tynde mus, tog mindre på, end de øvrige tykke mus. Samtidig stoppede de med at udvikle type 2-diabetes

Torben Sølbæk Rasmussen, Forsker, KU FOOD

Håbet er, at man med tiden kan gøre det samme med mennesker, så gode virusser fra naturligt tynde mennesker kan udnyttes på samme måde til at forbedre tilværelsen for overvægtige, der styrer mod en type 2-diabetes. 

Mere levende mælk

I Danmark varmebehandler vi mælken ved pasteurisering for at undgå bakterier, som kan gøre os syge. Men pasteuriseringen går ud over mange af de gode stoffer i mælken som vitaminer, proteiner og smag.

Daniel Munk forsøger som en del af sin ph.d.-afhandling på Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) at gøre råmælken sikker at drikke ved at sende 20.000 volt strøm igennem mælken i stedet for at varme den op.

quote Det her enorme stød laver en masse huller i de sygdomsfremkaldende baktierier, der ødelægger deres celler, mens de mere robuste og gode mælkesyrebakterier bevares

Daniel Munk, Forsker, KU FOOD

- Det her enorme stød laver en masse huller i de sygdomsfremkaldende baktierier, der ødelægger deres celler, mens de mere robuste og gode mælkesyrebakterier bevares, forklarer Daniel Munk. 

Stødet smadrer kun organismer med membraner, og derfor påvirker strømmen ikke mælkens proteiner, vitaminer og aromastoffer.

- Det giver en friskere, sundere og mere velsmagende mælk end den varmebehandlede mælk, vi kender, siger Daniel Munk.

Desværre finder nogle af de skadelige bakterier ud af at gendanne deres membraner, så der er et stykke vej til, at den her metode kan tages i brug.

quote Det giver en friskere, sundere og mere velsmagende mælk end den varmebehandlede mælk, vi kender

Daniel Munk, Forsker, KU FOOD

Faktisk opnår forskerne lige nu bedre resultater, når de bruger det potente stød til at forstærke farven i juice og rødvin eller til at trække olie ud af alger.

- Som forsker ved man aldrig, hvor man ender henne, så måske bliver det et helt femte sted, siger Daniel Munk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

folkeskole

Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Mads Raben, Danmarksmester i Matematik

playMads fra Lejre er Danmarksmester i matematik

efterskoleelever samler ind til hjemløse

Nedlukket efterskole hjælper hjemløse rumænere

20210115-162104-A-1920x1280we

Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere