Det færøske wattmonster skal ro medaljer hjem til Danmark

27-årige Sverri Sandberg Nielsen kaldes det færøske wattmonster på grund af sin utrolige fysik. En fysik, der måske kan vinde en OL-medalje til Danmark i singlesculler.

Åren svæver blot centimeter over vandspejlet, før den skærer gennem vandet og sender den slanke robåd afsted med op mod 26 kilometer i timen. 

Men den eneste motor ombord er Sverri Sandberg Nielsens toptrænede krop.

quote Jeg har ikke nogen trang til at komme og se åbningsceremonien eller afslutningsceremoni eller noget af det der, det betyder ikke så meget for mig. Jeg er dernede for at ræse.

Sverri Sandberg Nielsen, OL-deltager i roning.

27-årige Sverri Sandberg Nielsen kommer oprindelig fra Færøerne, men skal til dette års OL repræsentere Danmark i rodisciplinen singlesculler. En sport, hvor en enkelt atlet, ved hjælp af lange årer, ror gennem vandet i en otte meter lang, slank robåd.

Og den 27-årige færing må siges at have talent for sporten, der kræver råstyrke, teknik og den helt rette mentalitet. I løbet af sin karriere har Sverri Sandberg Nielsen nemlig vundet guld- og sølvmedaljer til både EM og VM i singlesculler.

Op til konkurrencerne i Tokyo foretager Sverri Sandberg Nielsen og trænerstaben på det danske landshold de sidste prøver og finjusteringer. Alt skal nemlig gå op i en højere enhed, hvis den 27-årige eliteatlet skal gøre sig forhåbninger om at vende hjem til Danmark med endnu en medalje til samlingen. 

Færing eller dansker?

Selvom Færøske Sverri Sandberg Nielsen er født og opvokset over 1000 kilometer væk fra Danmark på Færøerne, blev han i 2011 headhuntet til det danske landshold. Den dengang 17-årige Sverri Sandberg Nielsen havde nemlig både fysikken og talentet til at blive eliteroer.

- Jeg havde noget talent, jeg havde noget fysik, som bærer én ret langt i den her sport. Jeg synes, det kunne være spændende at prøve at se, hvor langt jeg kunne gå, siger Sverri Sandberg Nielsen

Sverri Sandberg Nielsen har både vundet flere danske mesterskaber i indendørsroning, guld til EM og sølv til VM.
Sverri Sandberg Nielsen har både vundet flere danske mesterskaber i indendørsroning, guld til EM og sølv til VM.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Mange af de første åretag i Danmark blev taget på hold sammen med andre atleter, men hurtigt blev det klart for både Sverri Sandberg Nielsen og trænerstaben, at han var en oplagt kandidat til singlescullerdisciplinen.

- Jeg har nok altid haft det lidt svært med at samarbejde med andre, eller i hvert fald at skulle konkurrere med andre. Der har jeg altid bedst kunne lide, at det hænger på mine skuldre, siger Sverri Sandberg Nielsen

Singlescullerræs foregår oftest over en 2000 meter lang afstand.
Singlescullerræs foregår oftest over en 2000 meter lang afstand.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Og selvom den 27-årige færing i dag har boet i Danmark længe, var der alligevel snak om, hvilket land han repræsenterede, når startskuddet lød, da han først kom til landet. Det er nemlig usædvanligt, at en færing repræsenterer Danmark i internationale konkurrencer.

- I starten var der måske en lille smule debat om, om jeg var færing eller dansker, ligesom hvilken nation repræsenterer jeg. Nu synes jeg, at jeg kommet dertil, hvor begge nationer er glade, hvis jeg leverer nogle gode resultater, siger Sverri Sandberg Nielsen.

Og gode resultater må Sverri Sandberg Nielsen siges at levere. I løbet af sin karriere har den 27-årige atlet fra Bagsværd nemlig både vundet guld- og sølvmedaljer ved de europæiske mesterskaber, mens han i VM-finalen i 2019 vandt sølv efter tæt løb med den tyske Oliver Zeidler. En medalje, der sikrede ham billetten til de olympiske lege i Tokyo.

Det færøske wattmonster

Selvom det kræver både den rette teknik og mentalitet at være eliteroer i singlesculler, har Sverri Sandberg Nielsen også en medfødt fordel, når det kommer til sportsgrenen. Den 27-årige atlet har nemlig en enestående fysik.

Færingens 193 centimeter og 97 kilogram får dog ikke kun almindelige mennesker til at spærre øjnene op. Sverri Sandberg Nielsen er nemlig flerdobbelt dansk mester i indendørsroning og har taget flere rekorder. Præstationer, der har resulteret i kælenavnet "det færøske wattmonster".

- Han er kendetegnet ved, at han har en stor muskelmasse, så han kan levere mange watt med både det, vi kalder anaerobt arbejde, som ikke bruger ilt. Men det der i særdeleshed kendetegner Sverri, og andre tunge roer, er, at de har det, der også kaldes en stor aerob motor, der kører på ilt. Det gør, at du har en atlet, der kan levere mange watt, siger Peter Møller Christensen, sportsfysiolog, Team Danmark.

Hvad er singlesculler?

Singlesculler er en kaproningsbåd, der roes af en person med to årer. Båden er cirka otte meter lang og meget smal. 


Singlesculler er en af sculler-discipliner, der adskiller sig fra andre rosportsgrene ved at atleten eller atleterne hver har to årer. I andre rodiscipliner har atleterne eksempelvis kun én åre hver.


Udover singlesculler findes også andre versioner med flere atleter på hver båd.


I singlesculler konkurrer atleterne ofte i afstanden 2000 meter, og det kræver derfor en høj grad af udholdenhed og god teknik. Den første, der krydser målstregen vinder løbet. 


Navnet singlesculler kommer af de engelske ord "single", der betyder enkelt og "scull", der betyder at ro med to årer på samme tid.


Første gang singlesculler var på OL-programmet, var ved OL i Paris i 1900.


Roning er en ældgammel sport. Der er eksempelvis fundet inskriptioner i Ægypten, der er over 3000 år gamle, der beskriver en kriger ved navn Amenhotep, som var kendt for sine roningsevner. I det antikke Grækenland var rosport også til tider en del af lege ved ceremonier.

 I 17- og 1800-tallet blev roningen populært i England på floden Thames, hvor der blev arrangeret konkurrencer sponsoreret af rigmænd eller selskaber. 


Verdensmesteren i singlesculler for mænd er den tyske Oliver Zeidler, mens verdensmesteren for kvinder er irske Sanita Pušpure.

Udover både muskler og højde har Sverri faktisk også et andet biologisk kort i ærmet. Mens en almindelig, gennemsnitlig mand, har en iltoptagelse på tre til fire liter, kan Sverri Sandberg Nielsen optage syv liter. Og mens de fleste mænd har omkring fem liter blod i kroppen, har den færøske eliteatlet faktisk 10.

Sverri Sandbergs Nielsen imponerende fysik er dog ikke nok til at vinde olympiske medaljer. Det kræver nemlig også evnen til at presse sig selv til det yderste, hvis man skal konkurrere med verdens bedste.

I det såkadte "Tokyo-telt" kan man simulere forholdene til årets lege. Her er luftfugtighed, temperatur og solstyrke i spil, når Sverri Sandberg Nielsen bliver testet.
I det såkadte "Tokyo-telt" kan man simulere forholdene til årets lege. Her er luftfugtighed, temperatur og solstyrke i spil, når Sverri Sandberg Nielsen bliver testet.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

For at finde ud af præcis hvor langt han kan presse sig selv, bliver Sverri Sandberg Nielsen løbende udsat for forskellige tests. Og inden afgangen til de olympiske lege i Japan skal smertetærsklen udfordres en sidste gang i Idrættens Hus i Brøndby. Inde i et "Tokyotelt", der simulerer vejrforholdene i Tokyo, testes den 27-årige færing for at opnå de bedste teknikker til både opvarmning og nedkøling. En proces, der kan være utroligt hård.

- Jeg kan godt mærke, at systemet er max presset. Men det er ikke den værste test, i det mindste brækkede jeg mig ikke. Det var ubehageligt, men det var til at leve med, siger Sverri Sandberg Nielsen.

Går efter en podieplads

Selvom konkurrencerne i singlesculler først begynder den 23. juli, vil Sverri Sandberg Nielsen være at finde i Japan allerede en måned før startskuddet lyder. Den færøske atlet vil nemlig bruge tiden på at vænne sin krop til Tokyos temperaturer, der ofte ligger omkring 31 grader. For på trods af at Sverri Sandberg Nielsen har deltaget i mange internationale og store konkurrencer, er OL en helt særlig mulighed.

- OL betyder en chance for at måle sig mod de bedste i verden, når de er på deres bedste, siger Sverri Sandberg Nielsen

Sverri Sandberg Nielsen går ikke meget op i ceremonier, men tager til OL for at ræse.
Sverri Sandberg Nielsen går ikke meget op i ceremonier, men tager til OL for at ræse.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Og netop Sverri Sandberg Nielsens konkurrenter kommer til at være på deres bedste. Det er nemlig ofte blot fraktioner af et sekund, der afgør, om det er en guld- eller sølvmedalje, man tager med hjem. Og de afgørende hundrededele af et sekund betyder, at atleterne skal være helt skarpe, når de er på vandet.

- Du bliver nødt til at presse dig selv helt ud, men det er også lidt en balance. Jeg skal kunne sidde teknisk rigtigt. Jeg skal være bevidst om, hvad jeg laver, så jeg ikke lige pludselig mister skarpheden, bliver ineffektiv og bruger unødvendigt mange kræfter på at flytte båden. Det er lidt en balance mellem power og intensitet og den fintfølende teknik, siger Sverri Sandberg Nielsen

Singlesculler adskiller sig fra andre rosportsgrene ved at atleten har to årer i stedet for en enkel.
Singlesculler adskiller sig fra andre rosportsgrene ved at atleten har to årer i stedet for en enkel.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Spørger man landstræner Thomas Poulsen, har Sverri Sandberg Nielsen både talentet og mentaliteten til at kunne konkurrere med de bedste.

- Sverri har vist, at han er god til at præstere, når det gælder. Vi går efter at få ham på podiet, siger Thomas Poulsen, landstræner.

De ukendte danmarksmestre

Hvem er de ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer.


I denne serie kan du møde de ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om Maja, der trænede bueskydning i Sydkorea i fem år, og skyder efter en OL-medajle, eller om Fredrik, der skal bryde i Tokyo, men kæmper med at få vægten ned.

Om den 27-årige færing med de rød-hvide farver får en podieplads i Tokyo, kan kun fremtiden vise - men en ting er sikker. Sverri Sandberg er ikke kommet for ceremoniernes skyld – han er kommet for at vinde.

- Jeg har ikke nogen trang til at komme og se åbningsceremonien eller afslutningsceremoni eller noget af det der, det betyder ikke så meget for mig. Jeg er dernede for at ræse, siger Sverri Sandberg Nielsen 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik