Regeringen sikrer sig flertal: Nu bliver det lovligt at aflive alle mink

Der er blandt de røde partier i folketinget enighed om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til aflivning af alle mink.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale om midlertidig forbud mod mink samt lovhjemmel for aflivning og tempobonus til de minkavlere, der afliver deres mink.

Det skriver erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus. Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

På grund af COVID-19 smitte på danske minkfarme har sundhedsmyndighederne konkluderet, at fortsat minkavl i Danmark indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner

Derfor besluttede regeringen den 3. november 2020, at alle mink på de danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed. Med aftalen i dag er regeringen og partierne enige om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive minkene og dermed også give grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen.

Det er aftalepartierne enige om:

Den ulovlige ordre

Aftalen er vigtig, fordi den skaber lovgrundlag for, at alle landets mink kan aflives. En ordre, der allerede blev givet af statsministeren på et pressemøde 4. november, men som siden har vist sig at være ulovlig.

Både statsministeren, fødevareministeren og sundhedsministeren har afvist, at de havde kendskab til, at ordren var ulovlig før den følgende weekend. Nærmere er de ikke kommet det.

Men trods rækken af ministre blev opmærksomme på problemet inden ugens udgang, er der endnu ikke landet en aftale. Regeringen forsøgte sidste uge at få opbakning til en hastelov, men her satte Venstre en kæp i hjulet med beskeden om, at sådan noget ikke kunne forhandles på plads på en eftermiddag.

- Jeg er utrolig glad for, at vi med denne aftale forhåbentlig får skabt noget ro omkring den meget store operation med aflivninger, som pågår på landets minkfarme. Forløbet har været rodet, det skal jeg være den første til at indrømme.

- Regeringens udmelding om at aflive alle danske mink har været tung, og vi er meget bevidste om de vidtrækkende konsekvenser, den har for hver enkelt berørte i branchen. Desværre er beslutningen nødvendig, og det er jeg glad for, at aftalepartierne støtter op om. Nu skal vi videre med forhandlingerne om en fuldstændig erstatning til minkavlerne, siger fødevareminister Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Aftalen dækker alene over den manglende lovhjemmel og spørgsmålet om en tempobonus. Der er altså derfor fortsat intet nyt under solen i forhold til kompensation.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Fly Emirates Dubai

Kastrup rammes igen: Flyveforbud fra Dubai forlænges

Kasper Melchior Vinther

Sygeplejersker knokler: Tandlæger og konsulenter må hjælpe til på coronaafsnit

hjemløs

playRegion H: "Vi er klar til at vaccinere de udsatte, når vaccinerne lander"

Coronavirus grafik

playNyeste corona-tal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere