Andreas drømte om at være med i Priden: Her er tre ting, han anbefaler

I denne uge er der Copenhagen Pride Week, der hele ugen byder på massevis af events. Direktøren for AIDS-Fondet giver sin guide til programmet.

Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix & AIDS-Fondet

I denne uge er der Copenhagen Pride Week - en tilbagevendende årlig begivenhed, hvor LGBTQ-miljøet fejrer ligestilling og samtidig sætter fokus på relevante spørgsmål om eksempelvis menneskerettigheder og mangfoldighed. 

Inden det hele kulminerer på lørdag ved en farverig parade gennem byen, er der i de kommende dage et tæt pakket program med alt lige fra Pan Yoga til debatter om menneskerettigheder. 

Læs også 100 års homohistorie: Fra straf og skam til moderne regnbuefamilier

For nemmere at kunne navigere i de mange events, har vi allieret os med en af dem, der selv deltager i ugens program og fået hans personlige Pride Week top 3. 

Fra Vestjylland til Prideparade på ydre Nørrebro

Andreas Gylling Æbelø er direktør i AIDS-Fondet, der har flere arrangementer på programmet i år og i forbindelse med hans arbejde, er prideugen derfor en stor begivenhed. 

Men skærer man alt det faglige fra, er det rent personligt en speciel uge, der har haft en stor betydning for Andreas Gylling Æbelø, siden han for 18 år siden flyttede fra Vestjylland og oplevede sin første prideparade fra sit lejlighedsvindue på det ydre Nørrebro. 

Læs også Nikita bygger pride square for tiende år

- Paraden var jo som et kæmpe symbol på en frihed og en tryghed, jeg ikke havde oplevet før. Det var enormt overvældende. Jeg kan huske, at jeg sad der som 20-årig og tænkte: kommer jeg nogensinde til at stå dernede med dem? Det gjorde jeg året efter. 

Andreas Gylling Æbelø anbefaler

Det er vigtigt at vise at der stadig er en masse at kæmpe for, mener Andreas Gylling Æbelø.

Både paraden og hele ugens synlighed er vigtig. Både for dem på vognene og dem, der ligesom ham selv engang, bare kigger på og endnu ikke er klar. 

Derfor kommer han hermed med tre personlige anbefalinger til hvilke gode events man - uanset hvem man er - bør tjekke ud i ugens program:

''Overset i sundhedsvæsenet'', Åben debat Fredag d. 17/08, Debatteltet kl. 17-17.45

- Overset i sundhedsvæsenet er en super vigtig debat, fordi der stadig er færre LGBTQ-personer, der tør at tale åbent om deres seksualitet i sundhedsvæsenet på grund af en frygt for misforståelser og dårlig behandling. Når man eksempelvis går til lægen, kan der være mange ting, der stadig er meget tabubelagte i forhold til seksualitet. Derfor er det vigtigt at vores sundhedspersonale er klædt på til at stille de rigtige spørgsmål, og sikre at alle mennesker bliver tjekket og spurgt, fortæller Andreas Gylling Æbelø. 

 

''Øget indsats med HPV-vaccine til MSM'', Åben debat Fredag d. 17/08, Hovedkassen kl. 15-15.45

- Debatten tager udgangspunkt i et pilotprojekt, der i et stykke tid nu har tilbudt HPV-vaccine til unge mænd, der er i højrisikozonen for smitte. Nogle af punkterne i debatten vil blive en opsamling på, hvordan projektet er gået indtil videre, samt en åben diskussion om, hvorvidt vaccinen i virkelighed burde tilbydes til alle mænd. Det er en enorm interessant debat, fordi projektet stadig er i fuld gang, og vi kan derfor lære af sprød ny viden og erfariner. Jeg synes snakken er vigtig, fordi man kan jo argumentere for, at hvis alle vaccineres, så er alle beskyttet. Og så er det desuden et emne, der har stor sundhedspolitisk bevågenhed, fortæller Andreas Gylling Æbelø.

 

''Den jeg elsker-koncert med Søs Fenger'' Livekoncert Lørdag d. 18/08, Hovedscenen på Pride Square kl. 21

- Min sidste anbefaling er i den festlige afdeling! Lørdag aften bør alle komme til Hovedscenen på Pride Square, og være med når Søs Fenger optræder med det kulturhistorisk ikoniske nummer 'Den jeg elsker' til fordel for AIDS-Fondet. Det bliver som en revitalisering af den gamle oplysningskampagne om AIDS og HIV fra 1988, som sangen oprindeligt er skrevet til. Vi (AIDS-Fondet red.) vil være på pladsen hele ugen, hvor folk kan komme og lave deres egen personlige #denjegelsker sætning, få taget billeder osv.
Man skal komme og være med, fordi at det her, 30 år senere, stadig er vigtigt at passe på sig selv og hinanden i alle relationer, og bringe mere tryghed og tillid ind i seksualitet. 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?