Smart: Sand i drikkevand skal hjælpe kalkplagede borgere

Efter sommerferien bliver vandet mindre kalkholdigt. Brøndbys nye vandværk er klar til brug - og det har været længe ventet.

Else Akinde er en af mange borgere i Brøndby, der længe har måttet alkalde sin vandhane, elkeddel og termokande omkring hver tredje måned.

Hun bor i Ulsøparken i Brøndby Strand, hvor beboerne glæder sig til ikke altid at skulle kæmpe mod de store kalkmængder i vandet.

- Det er et stort problem, for det stopper alting til. Det hele skal gøres rent med jævne mellemrum for bare at se nogenlunde ud, siger hun.

Hovedstadsområdet er overordnet set et af de områder i Danmark, hvor der er allermest kalk i vandet.

Det afslører et hurtigt kig ned i elkedlen, toiletkummen eller vaskemaskinen.

Men flere kommuner har fokus på at gøre noget ved det – og borgerne i Brøndby bliver de første i landet, som kan glæde sig over blandt andet færre kalkrester og mindre vaskemiddelforbrug.

HOFOR er nemlig klar til at levere blødere vand fra Brøndbyvester Vandværk fra 18. september.

Hvordan bliver vandet blødere?

Teknisk set fjernes en del af kalken ved at tilsætte stoffet natriumhydroxid (en base) og sand. Dele af kalken bliver herved bundet til sandkornene, som bliver til små kugler, der synker til bunds i anlægget. Kalkkuglerne kan bruges til bl.a. jordforbedring på markerne.

En familie på fire kan spare cirka 500 kr. om året – forudsat at familien indstiller opvaskemaskinen efter blødere vand og bruger mindre sæbe, vaske- og rengøringsmidler. Regn med, at der skal bruges 1/3 mindre vaskemiddel og sæbe, når vandet bliver blødere.

Hovedstadsområdets grundvand er fra naturens side hårdt. I Brøndby er hårdhedsgraden omkring 20 ˚dH. I mange områder i Jylland ligger hårdhedsgraden på omkring det halve, fordi undergrunden har en anden sammensætning (mere sandet). Med blødgøringsanlæg kan vi fjerne en stor del af kalken, så hårdheden kommer ned på cirka 10 ˚dH.

- Det nye anlæg kører helt, som det skal, og vi samarbejder tæt med Brøndby Kommune om at få de sidste ting på plads, så vi kan gå i gang med at sende blødere vand ud til borgerne, siger Frank Brodersen, direktør for Miljø & Samarbejder i HOFOR, i en pressemeddelelse.

Følg linket og se, om der er hårdt vand i din kommune. 

Vigtigt med miljøgevinst

Kommunen vil inden da sætte gang i en informationskampagne, så borgerne får styr på fordelene ved det nye bløde vand.

- Det er vigtigt, at alle er opmærksomme på at mindske forbruget af sæbe og rengøringsmidler, så det passer til blødere vand. Derved får vi den størst mulige miljøgevinst til gavn for alle, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Vagn Kjær Hansen, SF, i pressemeddelelsen.

Udover de gode tidsbesparende nyheder for borgerne i Brøndby, så er det ifølge Else Akinde også en økonomisk fordel, der kommer sammen med det nye bløde vand.

- Man siger jo også, at det forlænger levetiden på både opvaskemaskinen og vaskemaskinen, så det glæder vi os over, siger hun.

- Men jeg håber ikke, at det får negativ betydning for smagen af vandet, for den er i forvejen ikke alt for god.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik