Ser du denne plante i din have, så har du nu pligt til at fjerne den

Brøndby Kommune vedtager plan mod kæmpebjørnekloen. Fremover har borgere i kommunen pligt til at bekæmpe den, ellers kan man ende med en klækkelig regning.

Spotter man en kæmpebjørneklo på sin grund, så er det nu borgerens pligt at fjerne den. Foto: Palle Hedemann - Ritzau Scanpix

Heracleum mantegazzianum.

Eller bare kæmpebjørneklo.

Det er en træls plante. Og den skal bekæmpes, hedder det sig.

Faktisk er kæmpebjørnekloen så træls, at Brøndby Kommune nu har lavet en decideret indsatsplan mod den som omfatter alle kommunens borgere.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside. Planen blev vedtaget i april måned.

Den nye plan mod kæmpebjørnekloen betyder nemlig, at indbyggere i Brøndby Kommune nu fremover har pligt til at bekæmpe og udrydde planten, hvis de spotter den på deres grund.

Alternativt kan kommunen stå for kæmpebjørneklobekæmpelsesaktionen. Men det vil blive for grundejerens regning.

Brøndby Kommune er dog langt fra den eneste kommune i TV 2 Lorrys sendeområde med en indsatsplan mod planten. En lang række kommuner - f.eks. Hillerød, Lejre, Herlev og Egedal - har lignende indsatsplaner mod kæmpebjørnekloen. 

Men hvorfor skal den egentlig bekæmpes, spørger du måske.

Læs også Kæmpebjørnekloen spirer - men her virker bekæmpelsen

Det skal den, fordi den spreder sig voldsomt og med sin højde og store blade hæmmer væksten af andre planter. Den fortrænger andre arter og påvirker derved biodiversiteten i negativ retning. Måske endnu værre indeholder planten en giftig saft, som kan forårsage alvorlige forbrændinger.

Spotter du en kæmpebjørneklo på din grund, og er du i tvivl om, hvorvidt det er din eller din kommunes pligt at udrydde den, så søg information på din kommunes hjemmeside.

Kæmpebjørnekloloven

Kæmpebjørneklo er som den eneste invasive planteart omfattet af lovgivning om bekæmpelse. Det indebærer, at kommuner kan udarbejde indsatsplaner for bekæmpelse af kæmpebjørneklo og pålægge ejere eller brugere af arealer, hvor der findes kæmpebjørneklo, at bekæmpe planten.

Læs mere om loven her.

Kilde: Miljøstyrelsen 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik