Nyt tiltag skal forhindre overvægtige børn i Brøndby

Brøndby Kommune vil mindske antallet af overvægtige børn, og derfor sætter man allerede ind under graviditeten.

Tidligere har Brøndby Kommune kun kontaktet førstegangsgravide borgere med særligt behov.

quote Vi har mange overvægtige børn i Brøndby

Pia Rønnenkamp, leder af sundhedsplejen i Brøndby Kommune

Men det er siden årsskiftet blevet ændret, så det nu er alle førstegangsgravide i kommunen, der bliver ringet op og tilbydes et besøg af sundhedsplejen.

Målet med besøgene er at forberede vordende forældre på tiden efter fødslen og tale om sund livsstil for at forebygge overvægt hos det kommende barn, oplyser Brøndby Kommune i en pressemeddelelse.

Det nye tiltag er blevet muligt efter nyt samarbejde med praktiserende læger, hospital og jordemødre, der melder oplysninger om nye gravide ind til kommunen.

- Vi har mange overvægtige børn i Brøndby, og vi ved, at rygning hos mor og forældres vægt og livsstil har stor betydning for om barnet bliver overvægtig. Og da mange forældre er særligt motiverede til en livstilsændring under en graviditet, vil vi rigtig gerne møde dem her og vejlede dem om et liv med sundere kost og ingen tobak, siger Pia Rønnenkamp, leder af sundhedsplejen i Brøndby Kommune.

Mors rygning øger risiko for overvægt

Overvægtige mødres børn har 40 procents risiko for selv at blive overvægtige senere i livet. Hvis moderen ryger, øger det chancen for at få meget små børn og øger risiko for spædbarnsdød og er samtidig også en prædiktor for senere overvægt hos børnene.

- Hvis familierne får lavet de ændringer under graviditeten, der er vigtige for barnets udvikling, undgår vi at skulle lave ændringerne senere i barnets opvækst, hvor de er vanskeligere at gennemføre og kræver langt flere ressourcer, siger Pia Rønnenkamp.

Ud over snak om sundere livsstil vil sundhedsplejens besøg hos førstegangsgravide i Brøndby Kommune også handle om fødsel, den første tid med barnet, amning og pleje og omsorg for barnet.

Et enkelt besøg gør alene ikke forskellen, så derfor består kommunens tilbud også af opfølgningsbesøg, hos børn på halvandet år, der et halvt år forinden er konstateret til at ligge højt på vægtkurven.

Børn på halvandet år har en fire gange så stor risiko for at være overvægtige i indskolingen. Og børn der er overvægtige i indskolingen, har tre gange risiko for at blive overvægtige som voksne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

20171010-125558-L-1920x1281we

Forureningskilde fundet på Frederiksberg - nu ledes der efter endnu en

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere