Kommuner med mange ledige kritiserer ny reform

De nye refusionsregler rammer blandt andet Brøndby og Ishøj hårdt. Reglerne betyder, at en kommune får mindre tilskud til offentlige ydelser fra staten jo længere tid en borger er ledig.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog onsdag en såkaldt refusionsreform, der skal motivere kommunerne til hurtigere at få ledige i arbejde.

Reformen gør op med det nuværende virvar af refusionsregler, og i stedet etableres et system, som giver kommunerne mindre tilskud - også kaldet refusion - fra staten jo længere en person er ledig.

Men reformen, som ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal få arbejdsløse hurtigere i job, rammer de kommuner, der i forvejen er belastet samt de arbejdsløse, advarer borgmestre i flere kommuner. Det skriver Avisen.dk.

I Ishøj Kommune, hvor der på landsplan i dag er flest langtidsledige, tager borgmesteren sig til hovedet over den nye reform.

Borgmester i Ishøj: Det er tosset

- Reformen er tosset for at sige det ligeud, for den rammer de kommuner, der i forvejen har problemer, og har en meget høj arbejdsløshed. Det er et fuldstændigt vanvittigt forslag og et udslag af regeringens asociale politik, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) til Avisen.dk.

Heller ikke i Brøndby, hvor der også bor mange langtidsledige, forstår borgmesteren tanken bag refusionsreformen.

- Det er jo en sygelig idé, at kommuner, som har stor arbejdsløshed, selv er skyld i det. Som om vi ikke gør, hvad vi kan i forvejen, siger Ib Terp (S), der er borgmester i Brøndby, til Avisen.dk.

Færre penge jo længere ledighed

Når reformen træder i kraft fra den. 4. januar næste år vil kommunerne få tilbagebetalt 80 procent af forsørgelsesudgifterne til den arbejdsløse i de første fire uger, personen er arbejdsløs.

Derefter får kommunerne færre og færre penge fra staten, indtil man efter et år kun får refunderet 20 procent af udgifterne.

Men reformen vil ikke virke efter hensigten, vurderer borgmesteren i Ishøj.

- De ændrede refusionsordninger vil ikke betyde, at vi får færre ledige. Men den kommer til at ramme de ledige, som man hellere skulle hjælpe. I kommunen bliver vi helt klart straffet, når man fjerner refusionerne, siger Ole Bjørstorp (S).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik