Kæmpeprojekt skal give blødt vand til en million forbrugere

Blødere vand giver færre kalkproblemer - og det er et win for både miljøet og forbrugerne. Omkring en million forbrugere kan se frem til blødt vand i vandhanen i fremtiden.

I mere end et år har borgerne i Brøndby Kommune haft blødere vand i hanerne.

Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor, som leverer vandet, har ganske enkelt haft den helt store kalkfjerner i gang, og det kan efterhånden mærkes hos forbrugerne i Brøndby, som en del af et projekt, som skal give en million vandforbrugere blødere vand i løbet af de kommende seks år.

Nogle af fordelene er helt oplagte.

Toiletter og elkedler kalker mindre til, og der skal bruges knap så meget knofedt og kalkfjerner, når der skal gøres rent.

Men det er ikke de eneste fordele ved blødere og mindre kalkholdigt vand, viser en ny undersøgelse, som DTU står bag.

Faktisk gavner det bløde vand både miljøet og sparer arbejdsgiverne for penge, viser undersøgelsen.

- Brøndby er den første af vores kommuner, der har fået blødere vand, og det er derfor første gang, vi har haft mulighed for at måle effekten af at blødgøre vandet ude hos forbrugerne, siger Susanne Lykke Jakobsen, programleder i HOFOR.

- Vi er derfor meget glade for, at de målinger, som DTU har foretaget, så tydeligt bekræfter vores tidligere beregninger, nemlig at blødere vand er en fordel - både for vores kunder og for miljøet, tilføjer hun.

Færre husholdningsapperater kasseres

Du kender det sikkert. Elkedlen er fortsat ny, men når du har brugt den i knap en måneds tid, er der allerede massive kalkbelægninger og vandet koger langsommere end hidtil.

Kalkfjerner er løsningen – men kun for en tid. For varmelegemerne tager nemlig skade af afkalkningen og dermed forringes levetiden på husholdningsapparatet.

Det hårde vand giver hurtige tilkalkninger i husholdningsapparaterne - her en elkedel.
Det hårde vand giver hurtige tilkalkninger i husholdningsapparaterne - her en elkedel.
Foto: Hofor / Presse

Historien er den samme med både kaffemaskiner, opvaskemaskiner og vaskemaskiner.

- Elkedler er et af de apparater, der tit bliver skiftet ud på grund af kalkproblemer, fortæller Berit Godskesen, som har stået for DTU-undersøgelsen, og tilføjer:

- Vi har derfor i samarbejde med 30 forbrugere målt, hvor meget kalk, der sætter sig i elkedler før og efter blødgøringen af vandet. Resultaterne viste, at tilkalkningen af elkedlerne blev reduceret med cirka 30 procent ved blødere vand. Det målte vi, efter at de var blevet brugt i 3 måneder uden at blive afkalket. Vi fandt også, at husholdningerne brugte cirka 60 procent mindre afkalkningsmiddel til elkedlen end ved hårdt vand.

Mindre kalk i toilettet - hos en million borgere i hovedstadsområdet

Konkret vil det bløde vand betyde, at husholdningsapparater ikke længere skal afkalkes så ofte som før - og så holder de bedre.

Samme fordele finder man i på badeværelset, hvor DTUs målinger viser, at der ophobes hele 80 procent mindre kalk i toiletterne end tidligere.

På ældrecentret Æblehaven betyder det, at man nu sparer hele tre ugers arbejde på tilkalkede toiletter årligt.

Samtidig sparer centret omkring 25.000 kroner årligt på indkøb af afkalkningsmidler.

Mange toiletter kasseres på grund af tilkalkninger.
Mange toiletter kasseres på grund af tilkalkninger.
Foto: Hofor / Presse

I de kommende år vil langt flere borgere få det som i Brøndby, og det glæder programchefen hos Hofor, Susanne Lykke Jakobsen.

- Mange forbrugere efterspørger blødere vand, og vi er i fuld gang med at bygge blødgøringsanlæg på vores vandværker, der forsyner hovedstadsområdet.

- Efterhånden, som de bliver færdige, vil forbrugerne gradvist få blødere vand - med lidt forskellig hastighed afhængig af, hvor man bor, siger hun.

De næste fem vandværker, som får blødgøringsanlæg frem mod 2025, leverer sammen med vandværket i Brøndby 75 procent af vandet fra Hofor.

Her ses kalk fra et varmtvandsanlæg.
Her ses kalk fra et varmtvandsanlæg.
Foto: Hofor / Presse

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik