Brøndbys borgmester om dansker-udtalelse: "Her går grænsen!"

Brøndbys borgmester raser efter en kontroversiel udtalelse i Folketinget: "Vi vil ikke finde os i, at Folketingets flertal frarøver nogen af os retten til at være danskere!"

Brøndbys borgmester Kent Max Magelund (S) raser, efter en kontroversiel udtalelse i Folketinget Foto: Facebook / Liselotte Sabroe / Scanpix

Brøndbys borgmester, Kent Max Magelund (S), er godt og grundigt fortørnet.

Det sker efter gårsdagens behandling i Folketinget af et forslag fra Venstre der blandt andet omhandlede, at andelen af etniske danskere i Brøndby Strand er faretruende lav.

Et flertal i Folketinget er bekymrede over, at der bor flere indvandrere og efterkommere end etniske danskere. Siden blev bekymringen vedtaget i en udtalelse fra Folketinget, som har vakt harme - særligt hos Brøndbys borgmester.

Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark

Udtalelse fra Folketinget

I forslaget lyder det:

- Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent.

- Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.

Borgmester: "Her går grænsen!"

Ordene har stødt den Socialdemokratiske borgmester, der greb til tasterne på Facebook, hvor han lånte politikeren Mattias Tesfayes profil.

Vi elsker Danmark, og vi vil ikke finde os i, at Folketingets flertal frarøver nogen af os retten til at være danskere!

Kent Max Magelund (S), borgmester i Brøndby Kommune

- Her går grænsen! Lad mig sige det klart og tydeligt: Her i Brøndby har danskerne mange farver, mange religioner og familier med rødder i mange lande, skriver borgmesteren i et opslag på Facebook, hvor han fortsætter:

- Men vi elsker Danmark, og vi vil ikke finde os i, at Folketingets flertal frarøver nogen af os retten til at være danskere!

Venstre erkender nu, at formuleringen om at være dansker var klodset. Men det var ikke sådan ment, forsikrer indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V). 

Læs også Brøndby fejrer legendarisk tidligere borgmester

- Det bliver læst, som om at vi mener, at man ikke kan være dansker, hvis man ikke er født i Danmark, eller hvis ens forældre ikke er født i Danmark. Det mener vi naturligvis ikke.

- Der er masser, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig, og som er danskere, og det er dejligt. Derfor er det lidt ærgerligt, at sådan en formulering gør, at nogle føler sig fremmedgjort, siger han.

Den bliver misbrugt og pustet op af vores politiske modstandere

Jan E. Jørgensen, indfødsretsordfører Venstre

Venstre: Formulering misbrugt og pustet op

Venstremanden mener til gengæld, at formuleringen blev misbrugt i debatten.

- Den bliver misbrugt og pustet op af vores politiske modstandere, og det kunne vi have undgået, hvis vi havde formuleret det lidt mere spidst, siger han.

De Radikales næstformand og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen afviser, at der skulle være tale om politisk drilleri.

- Jeg synes faktisk ikke, det er dril. Det er faktisk helt alvorligt, netop fordi vi skal tage os selv alvorligt, og vi vil gerne have Venstre med på det. Folk er blevet stødt over det her, og de føler sig tilsidesat, siger hun.

Folk er blevet stødt over det her, og de føler sig tilsidesat

Sofie Carsten Nielsen, næstfmd. De Radikale

Hun vil derfor fremsætte et nyt forslag til vedtagelse, når Folketinget åbner efter vinterferien.

Gruppeformand Jacob Mark (SF) vil indkalde til forespørgselsdebat for at blive klogere på Venstres holdning. 

Læs også Mand fra Brøndby Strand idømt behandlingsdom: Havde farlige våben

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik