Boligselskaber slår alarm: Brøndby flyder med lattergaspatroner

Boligorganisationer i Brøndby kræver politisk indgriben over for salg af lattergaspatroner. De frygter for både ældre og yngre beboeres helbred.

I Brøndby Strand har man fået nok af lattergaspatroner, der ligger og flyder over det hele. 

En af dem, som ofte finder lattergaspatronerne liggende i store mængder, er varmemester i Brøndby Boligselskab, Bo Søgaard. Ifølge ham kan der være tale om flere hundrede patroner. 

- Når vi møder ind en mandag morgen efter en weekend med fuld gang i den, så kan der godt være anseelige mængder, siger han. 

Efter weekenden er alle lattergaspatronerne allerede blevet fjernet og smidt ud af Brøndby Boligselskab, og deres tålmodighed er for længst sluppet op. 

quote Det er et stort problem med lattergaspatroner i vores område

Brian Børgesen, afdelingsformand

- At folk gør skade på sig selv er også uheldigt, men jeg er mere bekymret, når jeg har en hel række af beboere, som finder det meget utrygt, siger Bo Søgaard. 

Boligselskaber kræver handling

Problemet med lattergaspatroner i Brøndby har nu vokset sig så stort, at ni almene boligafdelinger og fem boligorganisationer er gået sammen om at skrive til blandt andre sundhedsministeren og boligministeren. 

I henvendelsen har de bedt ministrene om at granske reglerne på området, for eksempel ved at kigge på tilgængeligheden af lattergaspatroner i kiosker og nærbutikker. 

- Det er et stort problem med lattergaspatroner i vores område, for dels kan ældre falde i dem, og så kan de unge, der tager dem, risikere at blive hjerneskadet eller falde døde om, siger Brian Børgesen, afdelingsformand i boligafdelingen Lejerbo Lunden. 

Ifølge Brian Børgesen kan politikerne gøre flere ting for at komme problemet til livs. 

- Vi har det forslag, at man maksimalt må købe tre ad gangen, aldersbegrænse dem, og lave regler for, hvorhenne man kan købe dem, siger han. 

Bo Søgaard, varmemester i Brøndby Boligselskab, kan ofte finde store mængde lattergaspatroner, når han møder på job mandag morgen.
Bo Søgaard, varmemester i Brøndby Boligselskab, kan ofte finde store mængde lattergaspatroner, når han møder på job mandag morgen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Lattergasforbrug er eksploderet

Tidligere har TV 2 Lorry kunnet fortælle om de unges stigende forbrug med lattergaspatroner, som kan købes utroligt nemt i kiosker, på trods af at det er ulovligt til euforiserende brug.

Giftlinjen har ligeledes fortalt om en markant stigning i forgiftninger af lattergas. I 2015 var der stort set ingen, der brugte Giftlinjens telefonlinje på grund af misbrug af de farlige lattergaspatroner.

I starten af september 2018 havde Bispebjerg Hospital allerede modtaget 31 henvendelser fra unge, som var blevet forgiftet med lattergas.

quote Du kan gå ind i en slikbutik og købe hundredevis af patroner, og så kan du gå ud og misbruge en gasart, som er så farlig

Lone Junge Marcussen, centerchef i børne og ungerådgivningen

Senest er Ballerup Kommune også gået i offensiven for at få de unge til at forstå faren ved at bruge lattergaspatroner som et rusmiddel.

- Det er for tilgængeligt. Det er for åbent, at du kan gå ind i en slikbutik og købe hundredevis af patroner, og så kan du gå ud og misbruge en gasart, som er så farlig, fortalte Lone Junge Marcussen, centerchef i børne og ungerådgivningen, tilbage i juli til TV 2 Lorry. 

Sundhedsordfører vil handle 

Flere partier har tidligere meldt ud, at de ville indføre en aldersgrænse for køb af lattergaspatroner, men det blev afvist af den tidligere regering og Dansk Folkeparti.   

Sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, forstår dog godt frustrationen i Brøndby, og derfor vil partiet nu se nærmere på, hvordan man kan begrænse problemet på alternative måder. 

- Jeg vil tage det op med den nuværende erhvervsminister. Og så mener jeg, at vi bliver nødt til at se på, om man ikke kan begrænse det til, at det kun er levnedsmiddelvirksomheder, der kan handle og købe dem, at vi slutter med at handle i kiosker, og hvis der er nogle, der gør det på ulovlig vis, så skal der være en større bøde, og så skal vi have flere til at kontrollere området, siger Liselott Blixt til TV 2 Lorry. 

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra den nye sundhedsminister, Magnus Heunicke, men han har ikke kunnet finde tid. 

I Brøndby håber boligorganisationerne, at i de fællesskab kan skubbe på, så der kommer politisk handling på området.

- Vi håber, at vi får en politisk debat og en lovgivning på området. Vi er en masse boligselskaber, som bruger en masse energi og gademedarbejdere på at rydde op efter lattergaspatronerne, og så skaber det utryghed, at lattergaspatronerne er i området, siger afdelingsformand Brian Børgensen.   


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik