Schweizisk politi skal hjælpe med at udpege hooligans inden Brøndby-møde

Torsdag aften brager Brøndby IF og FC Basel sammen på den københavnske vestegn. Schweizisk politi er rejst med til Danmark for at udpege udebaneholdets hooligans for Københavns Vestegns Politi.

Torsdag aften er der igen europæisk fodbold på den københavnske vestegn, når Brøndby IF møder det schweiziske mandskab FC Basel i Conference League. 

Op imod 1000 FC Basel-tilhængere forventes at rejse til Brøndby Stadion og set i lyset af det seneste europæiske opgør, hvor to betjente måtte på skadestuen, efter de havde lagt sig imellem udebanefansene fra Pogon Szczecin og Brøndbys tilhængere.

For at forsøge at undgå lignende scenarier har Københavns Vestegns Politi valgt at indføre en skærpet strafzone på og omkring stadion til torsdagens kamp. 

Den seneste europæiske kamp har også resulteret i, at der pågår en efterforskning af i alt ti sager om vold mod politiet, oplyser politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi. 

Den skærpede strafzone betyder, at man risikerer dobbelt straf, hvis man bryder loven indenfor zonen.

quote Det gode ved en skærpet strafzone er jo, at så længe man opfører sig ordentligt, opdager man ikke, at den er der. Det er kun, når man laver noget ulovligt, at man vil komme til at opdage det

Politiinspektør Mogens Lauridsen

Politiet oplyser, at de til torsdagens kamp får assistance fra schweiziske politifolk til at udpege, hvilke af de tilrejsende fans der kan være voldsparate. 

De schweiziske politifolk vil simpelthen være til stede før og under kampen og hjælpe Københavns Vestegns Politi. 

- Vores efterretninger viser, at der bestemt er nogle af de her folk, der godt 'kan noget'. De har også en kæmpe stor fanbase i deres ultrasgruppe, men vi forventer ikke, at der kommer flere end 1000 herop, fordi det er det antal billetter, der er blevet sat til salg for udebanefansene. Nogle af de schweiziske fans er allerede landet i Danmark. Men så vidt jeg ved, er de ikke solgt alle sammen, siger politiinspektør Mogens Lauridsen til TV 2 Lorry. 

(Artiklen fortsætter under videoen. Her kan du se, hvordan det gik, sidst Brøndby IF fik udenlandsk besøg )

Kort nyt

Internationalt politisamarbejde 

Det er en fast samarbejdsaftale mellem politiet i det ene og andet land, der gør, at de schweiziske politifolk rejser hele vejen til Danmark for at hjælpe med at udpege potentielle uromagere. 

Ideen er, at de schweiziske betjente, der rejser med udebaneholdets fans, kender dem bedst og derfor på forhånd kan hjælpe Vestegnens Politi med at gøre opmærksom på, hvem der kan risikere at lave ballade. 

- Hvis man har internationale kampe og har brug for hjælp til at identificere, hvem af det besøgende holds tilhængere, der kan være problematiske, kan man gennem den her aftale få det. Konkret går det ud på, at det schweiziske politi går rundt med vores spottere og udpeger dem, de mener, er værd at holde øje med. Til returkampen næste uge sender vi også vores folk til Schweiz for at løse den samme opgave, siger politiinspektør Mogens Lauridsen. 

Hos Københavns Vestegns Politi kalder de en politibetjent, der har et særligt kendskab til fodboldtilhængere og hooligangrupperinger, og som arbejder med at genkende folk på trods af for eksempel maskering, for en 'spotter'.  

Schweiziske fans er ikke for sjov

Gik man og troede, at de schweiziske fodboldfans nok er nogle ordentlige folk, der nøjes med klaphat og -salver, kan man ifølge politiinspektør Mogens Lauridsen godt tro om igen. 

- Jeg forestillede mig egentlig, at de var mere eller mindre ordentlige de her schweiziske tilhængere. Men efter at have læst nogle artikler, kan jeg se, at de generelt i schweizisk fodbold har haft store problemer med fodboldvold, og at det har været på tale at udelukke udebanefans i nationale kampe. Vi har ikke nogen efterretninger om, at der er aftale der bliver lagt op til noget. Men resultatet af kampen kan gøre, at nogle vil gøre noget, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.  

Ifølge Politilovens § 6a kan politiet i en nærmere bestemt tidsperiode udpege et afgrænset geografisk område, hvor straffen for en række straffelovsovertrædelser ifølge straffelovens § 81c kan forhøjes til dobbelte.
Ifølge Politilovens § 6a kan politiet i en nærmere bestemt tidsperiode udpege et afgrænset geografisk område, hvor straffen for en række straffelovsovertrædelser ifølge straffelovens § 81c kan forhøjes til dobbelte.
Foto: Københavns Vestegns Politi

Ikke sidste gang der er skærpet strafzone

Det er første gang Københavns Vestegns Politi anvender det værktøj, der hedder skærpet strafzone til fodboldkampe. 

Tager man de længere briller på, mener politiinspektør Mogens Lauridsen, at det sagtens kan være et redskab, som de fremadrettet vil hive op af værktøjskassen. 

Ikke kun i europæiske opgør, men også til Superliga-kampe. Her tænker Mogens Lauridsen blandt andet på derby-opgør mellem Brøndby IF og FC København, som jo før har kastet uro af sig. 

- Det kunne sagtens være noget, vi kommer til at bruge mere. Det gode ved en skærpet strafzone er jo, at så længe man opfører sig ordentligt, opdager man ikke, at den er der. Det er kun, når man laver noget ulovligt, at man vil komme til at opdage det, siger Mogens Lauridsen. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik