Museum i højhuse, som skal rives ned, vinder pris: ”Det er ikke set før”

Årets museumsformidlerpris går til Forstadsmuseet med projektet ”Historier i højhuset” ved Brøndby Strand.

Normalt befinder et museum sig altid indenfor de samme fire vægge. Men den tankegang har Forstadsmuseet fuldstændig vendt på hovedet med deres projekt ”Historier i højhuset” ved Brøndby Strand.

quote Det specielle ved det her museum er, at det ikke er et museum i klassisk forstand. Faktisk så findes museet ikke fysisk i sig selv.

Birgit Pedersen, formand for Museumsformidlere i Danmark

En jury fra Museumsformidlere i Danmark – forkortet MiD – har netop udnævnt projektet som vinder af Årets museumsformidlerpris.

- Projektet skulle leve op til tre kriterier – nytænkende, vedkommende og relevant. Det her projekt lever i høj grad op til alle kriterier, siger Birgit Pedersen, der er formand for MiD til TV 2 Lorry.

Foreningen MiD uddeler prisen for at bringe de bedste museumsformidlingsprojekter frem i lyset. MiD’s Formidlerpris uddeles på Organisationen Danske Museers Formidlingsseminar og gives til et særligt inspirerende og vellykket museumsformidlingsprojekt.

”Historier i Højhuset”

Det er blevet politisk besluttet, at fem ud af tolv ikoniske højhuse ved Brøndby Strand skal rives ned indenfor få år på grund af miljøgiften PCB. Det er et stykke Danmarkshistorie fra 1960’erne, som er på vej væk.

Hvad er PCB?

Men inden bygningerne forsvinder, så skal bygningernes historier formidles. Derfor rykkede Forstadsmuseet midlertidigt ind i et af højhusene. Sammen med boligselskaber, boligsociale indsatser, Europæisk Etnologi (KU) og beboere blev der i maj 2019 sat fokus på højhusene som kulturarv.

Helt konkret indebar det pop-up-udstillinger, skoleforløb, åben-lejlighed, faglige oplæg, rundvisninger med videre, hvilket gav publikum muligheden for at opleve et privat stykke danmarkshistorie, som snart er fortid. 

Se TV 2 Lorrys indslag om popup-museet fra maj 2019.

Beboerne fik muligheden for at fortælle deres historie, og der var særarrangementer i lejlighedens rammer med kunstneren Martin Bigum, politikeren Mattias Tesfaye og Outlandish-sangeren Isam B.

Kendisserne fortalte hver især om deres opvækst i Brøndby Strand og deres forhold til stedet. 

Arrangementet var udsolgt mange af dagene.
Arrangementet var udsolgt mange af dagene.
Foto: Forstadsmuseet

Der blev altså både sat fokus på bygningernes historie, arkitektur, kultur og de levede liv. Derfor skulle årets museumsformidlerpris gå til lige netop det her projekt.

Nytænkende, vedkommende og relevant

Projektet vandt prisen, fordi det ifølge juryen er en helt ny måde at tænke museer på.

- Det specielle ved det her museum er, at det ikke er et museum i klassisk forstand. Faktisk så findes museet ikke fysisk i sig selv, men på grund af en politisk beslutning så bliver museet fysisk. Så er der nemlig en lokation, hvor museet kan opstå, siger Birgit Pedersen om projektet.

quote Det er jo ikke en historisk genstand, vi har med at gøre. Der er faktisk nogle, som bor i bygningerne.

Birgit Pedersen, formand for Museumsformidlere i Danmark

Det bliver af juryen betegnet som et rigtig fint initiativ, hvor idémagerne virkelig har grebet chancen for at lave noget usædvanligt, men også meget vedkommende.

- Det er jo ikke en historisk genstand, vi har med at gøre. Der er faktisk nogle, som bor i bygningerne. Så museet fortæller historien om vores tid, og det er jo også det, museer skal. Det er noget, som kommer os alle sammen ved, siger formanden.

Hun oplever, at museer i højere og højere grad flytter museet udenfor de fire vægge, men projektet her tager skridtet videre. Birgit Pedersen håber, at flere museer i fremtiden har mod på at gøre det samme.

De tolv nominerede projekter