Danmarks største nedrivning - fem højhuse skal genanvendes

Efter fund af det sundhedsskadelige stof PCB skal fem højhuse nu rives ned. Torsdag blev første betonklods på fem ton hejst ned.

- Det er et kæmpe projekt. Det er Danmarks største nedrivning lige nu.

Det fortæller Nico Jørgensen fra Kingo Karlsen A/S, der er projektleder på nedrivningen af fem højhuse i Brøndby Strand.

Højhusene, der er blevet et vartegn for Vestegnen, er bygget med det sundhedsskadelige stof PCB og skal derfor rives ned efter flere års forberedelse.

Hvad er PCB?

• PCB er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler, og det er en miljøgift, der kan skade mennesker og miljø

• PCB blev tidligere brugt i byggematerialer, indtil man i 1970’erne fandt ud af, at stoffet er skadeligt

• PCB kan være helbredsskadelig, men formodes ikke at medføre akut sygdom. Ved langvarig udsættelse for høje værdier er der set skader på hud og forplantningsevne. Herudover er langtidsophobningen af PCB sat i forbindelse med skader på lever, skjoldbruskkirtel, immunapparat og hormonsystem. Endvidere mistænkes PCB for at være kræftfremkaldende. 

Kilde: pcb-guiden.dk 

I dag blev den første af fem tons tunge betonklodser hejst ned fra det højhus, som rives ned først.

I alt skal tre højhuse rives ned i Albjergparken indtil september 2022, hvorefter to højhuse skal rives ned i Tranumparken inden udgangen af 2023.

De i alt 12 højhuse i Brøndby Strand blev opført i 1970'erne for at skabe gode boliger med udsigt over Køge Bugt. En undersøgelse fandt dog i 2010 alt for høje værdier af PCB i betonen.

PCB blev tidligere brugt i byggematerialer, indtil man i 1970'erne fandt ud af, at stoffet er sundhedsskadeligt.

Boligforeningerne i området forsøgte længe at finde en løsning, hvor de kunne nøjes med at renovere højhusene, men det var ikke muligt grundet stoffet PCB's evne til at sprede sig.

 I 2017 stemte højhusenes beboere ja til en nedrivning af fem af de i alt 12 højhuse. 

- Det farlige ved PCB er, at det trænger ind i alle porøse materialer - dermed også betonen, forklarer Nico Jørgensen.

Beton skal genanvendes

Men den PCB-inficerede beton kommer ikke til at gå til spilde. Efter nedrivningen bliver betonen fragtet til et håndteringsanlæg på Amager, hvor det sorteres. 

Den rene beton genanvendes i Danmark, imens det inficerede beton sejles til Holland, hvor de er specialister i at varmebehandle beton, så al PCB siver ud.

Derefter er betonen klar til at blive genanvendt.

- Man vil kunne bruge det som erstatning for jomfruelige materialer. Så man slipper simpelthen for at grave noget tilsvarende grus op. Og dermed får vi genanvendt materialerne 100%, og det er meget vigtigt, siger Nico Jørgensen.

Årsagen er PCB, nedbrudt beton og for gamle installationer.


Håber på en god fremtid for alle

Men det er ikke alle, der jubler over nedrivningen. Hos nogle personer er det en vemodig dag, at højhusene nu bliver pillet ned. Heriblandt Kai Dinesen som selv har boet i Brøndby Strand Parkerne og mærket fællesskabet i mange år.

Han er beboerrepræsentant for en lang række familier, der boede i de højhuse, der nu skal rives ned.

- De fleste har været rigtigt ked af, at det skulle ske. Det var jo 120 lejemål og gode beboer, som vi måtte prøve at finde et andet hjem til, siger Kai Dinesen til TV 2 Lorry.

Han håber dog på, at fremtidsplanerne for Brøndby Strand vil gavne området.

- Jeg tror, at det vil åbne op for hele området og gøre at det får en rigtig god fremtid. Det er hvert fald mit håb, siger Kai Dinesen.

Der er dog rigtig meget som endnu ikke er på plads i forhold til, hvordan Brøndby Strand skal forandres. Men i starten af september findes en arkitektkonkurrence sted, og samtidig har Brøndby Kommune en vision om, at det skal være en bydel for alle.

Den proces bliver de eksisterende borgere i området inddraget i, lyder det fra kommunen.

- Man har mulighed for at stille spørgsmål til, hvordan fremtiden skal være og komme med ønsker og tanker, siger Casper Toftholm, direktør i teknik- og miljøforvaltningen i Brøndby Kommune, til TV 2 Lorry.

Det er endnu uklart, hvor mange mennesker der skal bygges boliger til, men ifølge Casper Toftholm vil man i arkitektkonkurrencen komme med et bud på mellem 500 og 2.500 nye boliger.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik