Liveblog fra BogForum: Følg forfatterne på scenen

Du kan blandt andet møde Hella Joof, Svend Brinkmann og Hans Pilgaard med TV 2 Lorry denne søndag.

TV 2 Lorry sender fem timer live fra BogForum 2016 denne søndag. 

Programmet er spækket med etablerede succes-forfattere og sprøde debutanter, der alle har aktuelle udgivelser på reolerne og noget på hjertet. 

Du kan følge scenen lige her i tekst og billeder, live på tv2lorry.dk/tv eller på Lorry+. 

TV 2 Lorrys Jesper Vorre Rasmussen vil præsentere forfatterne løbende. Og han er helt klar!
TV 2 Lorrys Jesper Vorre Rasmussen vil præsentere forfatterne løbende. Og han er helt klar!
Foto: TV 2 Lorry

Stine Spedsberg
Første gæst på TV 2 regionernes scene er tegner og forfatter Stine Spedsberg, der er kendt for sine satirestriber, og kan følges som StineStregen på Pinterest og Instagram, eller som StrictlyStine.com - nu på engelsk. 

Stine har udgivet tegnebogen 'Kærestesorg'. 

- Jeg er meget fascineret af, hvordan den evige lykke stopper. Man bliver grå. Man elsker sine venner, og man hader sin eks. Det er overvældende, og alligevel har man prøvet det så mange gange.

Stine Spedsberg interviewes på TV 2 regionernes scene af Thera Hoeijmans.
Stine Spedsberg interviewes på TV 2 regionernes scene af Thera Hoeijmans.
Foto: TV 2 Lorry

- Da de andre drømte om at blive prinsesse. Der drømte jeg om at blive kentaur. Jeg vil vise veden, at jeg er anderledes, men nu har jeg fundet ud af, at jeg er ligesom alle andre. Så nu er jeg gledet ind i det her dagbogsunivers i mine tegninger.

- Jeg har altid tegnet. Jeg stoppede ikke, da de andre stoppede. Det er lidt som at redde sit hår. Det stopper jeg heller ikke med. Det gode ved en tegning er, at man læser dem med følelser, synes jeg.

- Bogen har jeg arbejdet på i fire-fem år. Jeg ville tage udgangpsunkt i, at det er papir og noget andet end min webblog. Så det er ikke bare en 'best of' af min tegnedagbog. Jeg har taget fat i en følelse, som jeg ville udpensle.

- Jeg er gået efter de enkle tegninger, så det er mere plads til, at man kan se sig selv i situationerne. Jeg har tegnet de samme tegninger tusind gange for at finde ud af, hvad der ramte mig mest. JEg har vist den til venner, og hvis de sagde: "Jeg får det vildt dårligt!", så tænkte jeg "Yes!". 

Se flere at Stines tegninger her. 

Jens Henrik Jensen interviewes af Eva Jakobsen, TV Syd.
Jens Henrik Jensen interviewes af Eva Jakobsen, TV Syd.

Jens Henrik Jensen
Jens Henrik Jensen er lige nu aktuel med bogen 'De frosne flammer', der er nummer tre i serien om krigsveteranen Niels Oxen. Han brød igennem som forfatter med Kazanski-trilogien: Kællingen i Kraków (1997), Hofnarren i Murmansk (1999) og Ulven i Banja Luka (2002). 

- Jeg er familiefar. Mit arbejde er i dag tilpasset familiens rytme. Tidligere elskede jeg at skrive om natten. Jeg kom i en bestemt stemning efter midnat. I dag er det omvendt. Jeg står op klokken fire eller fem. 

- Da jeg skrev 'De frosne flammer', synes jeg faktisk at plottet var for forudsigeligt. Så måtte jeg stoppe op og skrive bogen om. 

Don Rosa er i byen

Igen i dag tyder alt på, at den amerikanske tegneserieguru Don Rosa bliver et trækplaster ved BogForum.

Igår stod hundredvis af mennesker i kø for at få en tegning eller underskrift af stjernen.

Han ankommer igen til Bella Center klokken 14 i dag, og de første fans har allerede lagt sig i kø.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Erling Jepsen

quote Der er ingen anden landsdel end Sønderjylland, der kunne have skabt en forfatter som mig. 

Erling Jepsen

Erling Jepsen har i år udgivet bogen 'Gram Havet', hvor han endnu engang behandler sin egen barndom på godt og ondt - mest ondt.  

- Drengene havde frie hænder. Pigerne måtte ikke komme ud, for så blev de gravide. Jeg har et ar på benet. Det er et klassisk knivsnit fra Benny Blodrøv. Det var forfærdeligt, men det var sådan det var. Det vilde vesten. 

- Min datter vokser op nu i København. Hun kan ikke løbe og lege som jeg gjorde. Jeg har mange eventyrlige erindringer. 

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Når jeg kommer til Gram bliver jeg lidt trist. Der er ikke længere så mange børn, og butikkerne er lukket. Jeg misunder ikke dem, der vokser der op nu. Det er blevet en sørgeby. Større men tom. Jeg har altid sagt tingene, som de er. 

Er der noget godt at sige om Sønderjylland?
- Åh ha. Der er ingen anden landsdel end Sønderjylland, der kunne have skabt en forfatter som mig. 

- Min mor er død, og hun var ellers vellidt af folk i Gram, og kunne holde hånden over mig. Jeg har været i Gram, hvor en mand smiler - og man skal altid være på vagt, når folk smiler i Sønderjylland - og han pegede på min kameramand og sagde: "Er det din bodyguard?" Jeg sagde ja, og så sagde han: "Der var du heldig. Jeg vil gerne have at du går fra det her bord." Jeg er faktisk stadig lidt bange for ham. Men det havde været godt tv, hvis jeg havde fået bank, og jeg havde sikkert solgt flere bøger. 

- Der kommer tre bøger mere om min familie. Jeg har skånet mine søskende før. De har haft strategien at fortrænge vores barndom, og det påkalder de sig deres ret til. Jeg har respekteret det indtil nu. Nu er der gået lidt tid, så jeg vover igen at skrive om det. 

Svend Brinkmann

Svend Brinkmann interviewes på TV 2 regionernes scene af Thera Hoeijmans.
Svend Brinkmann interviewes på TV 2 regionernes scene af Thera Hoeijmans.

Psykologiprofessoren Svend Brinkmann har udgivet sin anden selvhjælpsbog Ståsteder, hvori han peger fingre af selvhjælpsbøgerne og tendensen til at dyrke sig selv og sit liv. 

quote Det, der gør størst nytte nu og her, er dét, som ikke kan måles. Kærlighed og frihed eksempelvis.

Svend Brinkmann

Han er for alvor blevet kongen af nej-hatten, hvilket er paradoksalt. 

- Målet for mig har jo aldrig været at sige. Kast selvhjælpsbøgerne væk og køb min i stedet. Jeg vil have folk til at reflektere. Kan der være visdom i de filosofiske gamle tanker, der siger noget andet, end at vi skal kigge ind i os selv. Det er et spøjst paradoks, som jeg forholder mig ironisk til. Jeg vil gerne afmontere min gurustatus. 

Professoren forsøger alligevel i sin nye bog at pege på en række ståsteder, der kan benyttes af dem, der vil have hjælp til at affinde sig med sit liv, og måske dermed acceptere sig selv. Et af ståstederne er kærligheden:

- Det er en fejl, at vi gør kærlighed til en følelse eksempelvis. Vi tror kun den er der, når vi kan mærke den bruser. Det vil jeg gerne gøre op med. Og jeg tror, vi gør det, fordi vi vil have noget ud af forholdet. 

- Det, der gør størst nytte nu og her, er dét, som ikke kan måles. Kærlighed og frihed eksempelvis. Det er unyttige begreber, hvis man ser på dem. I hvert fald økonomisk, men menneskeligt set er de nyttige, netop fordi de er unyttige på andre parametre. Det er disse størrelser, som livet handler om. 

- Mit mål er, at vi ikke skal søge selvindsigt. Vi skal kigge ud og henvende os til verden. Det er ikke personlig udvikling eller selvindsigt. For indeni er der kun organer. Der finder vi ikke svarene om formålet med livet. Det gør vi i vores fælles verden. 

Hans Pilgaard med Rikke Hyldgaard

TV 2-værten Hans Pilgaard er aktuel med sin nye bog Støj og fortielser, der bygger på digte, noveller og tanker fra hans liv. 

- Jeg troede og håbede på, at jeg kunne give en fortælling, der ikke bare handler om, hvad jeg har lavet. Jeg håber, jeg kan fortælle noget, som andre kan bruge til noget. Min kæreste sagde: "Du er ikke den eneste, der har mistet dine forældre, er blevet adopteret eller er sprunget ud som homoseksuel, men hvis du kan sige noget om det, som andre kan bruge til noget, så er det godt."

 

Hans Pilgaard har fortalt sin historie til journalist og forfatter Rikke Hyldgaard. 
Hans Pilgaard har fortalt sin historie til journalist og forfatter Rikke Hyldgaard. 
Foto: TV 2 Lorry

I bogen er der historier, om masser af Hans Pilgaards venner gennem livet - blandt andet hans gamle nabo, som Hans talte med, kort før naboen døde. 

- Jeg glemmer aldrig, at noget af det sidste han gjorde, da han gik med sit dropstativ og triste hospitalsklæder: "Hans, lad nu vær' at være så bange." Når jeg taler om ham i dag, så er han her stadig. Det betød så meget for mig, at han sagde det til mig. 

- Jeg er ikke altid en god ven eller i godt humør, men det handler jo om "Elsk mig når jeg aller mindst fortjener det." Tag mig i hånden, når jeg er bange, når man ikke ved, hvordan man kommer ud af mørket. Jeg kan ikke bruge overfladen. Dem, der er tæt på mig, skal sige tingene ærligt, også selvom det gør mig ked af det. 

Hella Joof
Filminstruktøren, forfatteren, skuespilleren, debattøren Hella Joof har skrevet en ny bog: Papmache-reglen

Det er en bog, som hun gerne selv ville have læst, da hun var tyve, siger hun. En række af regler, som man bør følge i et ordentligt og godt liv. 

- Det er ikke en opsang. Jeg hader selv en opsang. Jeg hører kun efter, hvis folk lægger hånden om mig og giver et lille stykke chokolade. Børn hører heller ikke efter, hvis du skælder dem ud. Så jeg har prøvet at skrive det sødt. 

Hella Joof interviewes af TV 2 Lorrys Mette Seerup
Hella Joof interviewes af TV 2 Lorrys Mette Seerup

I bogen finder man blandt andet "Du-skal-aldrig-blive-skilt-reglen". 

- I dag er vi decideret ikke-afhængige af hinanden. Men nogle gange er afhængighed meget godt. Der er meget sorg, når man får børn. Mange tror de bliver lykkelige. Man skal bare huske, at ligeså rædselsfuld man synes, at éns mand er, ligeså rædselsfuld er man selv. Man er jo helt hormonfyldt. Så tænk hellere, "skønt at han kan holde mig ud". Man vil ikke have sex, og man pakker aldrig brysterne sammen. Inden bagi er der faktisk et menneske, og det var dét menneske, du blev forelsket i. Tænk, hvor meget vi råber af vores mænd, og tænk så, at de stadig er der. 

Bogen indeholder også en hemmelig regel...

- Jeg har opdaget, at folk på 50 har et højere lykkeniveau, end folk på 25. Fordi man opdager, at der er nogle ting, der er lige meget. Det er for eksemepel skønt at have en talje, men det er lige meget, når den mangler. Man er ikke bange længere for at falde igennem eller ikke blive inviteret til en fest. At livet faktisk bliver bedre er en hemmelighed, for folk tror det handler om at blive yngre. Det er kun noget, vi tror, fordi vi skal købe noget creme. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere