BogForum: Vi elsker bøger, men elsker vi også at læse?

Når BogForum hitter, så skyldes det ikke nødvendigvis, at vi dyrker fordybelsen. Læser du denne artikel færdig?

Malerbøger og madbøger sælger stort, fortæller forbrugerekspert Anne Glad. Foto: Keld Navntoft - Scanpix

I dag skal al tekst helst kunne læses på en iPhone-skærm, hvor både lyd og levende billeder konkurrerer med bogstaverne. 

Forfatternes kendiseffekt er voldsomt stigende, fordi vi i dag gennem medierne ved, hvordan de ser ud. På BogForum kan du møde den berømte forfatter

Marie Tetslaff

Men selvom bogformatet kan virke støvet, så har besøgstallene toppet på BogForum i de forgange år, hvor omkring 30.000 mennesker har deltaget i festen. 

Der bliver også stadig solgt masser af bøger, viser undersøgelser fra Boghandlerforeningen. 

Ser man bort fra enkelte større udsving, så har antallet af solgte bøger ligget mere eller mindre stabilt i de seneste femten år. 

Mens 2,3 millioner danskere ifølge eget udsagn købte en bog i år 2000, anskaffede 2,5 millioner danskere sig en bog sidste år - enten i supermarkedet, i en boghandel eller på internettet.

Læs også BogForum: Nu er selvudgiverne inviteret indenfor i varmen

Men hvordan skal man tolke salgstal og festival-hype?

Spørger man forbrugerekspert Anne Glad, så har finanskrisen givet plads til fordybelse, videreuddannelse og visdom.

- Vi har haft mere tid derhjemme i de seneste år, og dermed et mere indadvendt forbrug, hvor bøgerne - sammen med tv-sening, netflix og lignende har ramt plet, skriver hun til TV 2 Lorry.  

Alligevel mener hun ikke, at de seneste års besøgsrekorder og salgstal nødvendigvis er et direkte udtryk for, at vi stadig elsker at læse og fordybe os, som vi gjorde for femten år siden.

Når antallet af solgte bøger i USA steg sidste år, var det eksempelvis fordi, at malerbøger til voksne blev farligt moderne. 

- Der er også godt gang i mad- og sundhedskategorien. Det er jo en smuk genvej til at leve et sundere liv - at købe en bog om emnet. 

Læs også BogForum: Se hvornår du kan møde stjerneforfatterne

Så stor er bogmessen

BogForum fylder over 25.000 m2 med bøger, forfattere og bogelskere i Bella Center i Ørestad. 

Det svarer til mellem 3 og 4 fodbolddaner som Parkens. 

De seneste to år har antallet af gæster slået rekord. 

I 2015 besøgte næsten 30.000 gæster messen. Det var knapt 1000 gæster mere end i 2014. 

I 2016 besøgte cirka 34.000 gæster messen. 

I løbet af de tre dage BogForum varer vil godt 1000 forfattere optræde, signere bøger og møde deres læsere på mere end 200 stande og scener.  

BogForum har eksisteret siden 1992. 

Marie Tetslaff, der er mangeårig journalist, redaktør og anmelder ved Politiken og forfatter til flere bøger, påpeger også, at gode salgstal ikke nødvendigvis betyder, vi giver os tid til at forbyde os i god litteratur.

- Bogen som handelsvarer har det godt, men det er ikke det samme som, at litteraturen har det godt, siger hun til TV 2 Lorry. 

Det er snarere, fordi bogen overlever på sit finkulturelle rygte.

- Forfatternes kendiseffekt er voldsomt stigende, fordi vi i dag gennem medierne ved, hvordan de ser ud. På BogForum kan du møde den berømte forfatter, siger hun. 

Hun understreger, at det ikke er en skidt ting. 

- Ethvert medie laver skodting og sublime ting. Det er fint, at forlagene stadig tjener penge, for så kan de udgive noget god litteratur, som de ikke tjener penge på, men som er for finesmekkere. Det ville svare til, at popmusikken finansierede de komplicerede klassiske værker. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik