BogForum: Vi elsker bøger, men elsker vi også at læse?

Når BogForum hitter, så skyldes det ikke nødvendigvis, at vi dyrker fordybelsen. Læser du denne artikel færdig?

I dag skal al tekst helst kunne læses på en iPhone-skærm, hvor både lyd og levende billeder konkurrerer med bogstaverne. 

quote Forfatternes kendiseffekt er voldsomt stigende, fordi vi i dag gennem medierne ved, hvordan de ser ud. På BogForum kan du møde den berømte forfatter

Marie Tetslaff

Men selvom bogformatet kan virke støvet, så har besøgstallene toppet på BogForum i de forgange år, hvor omkring 30.000 mennesker har deltaget i festen. 

Der bliver også stadig solgt masser af bøger, viser undersøgelser fra Boghandlerforeningen. 

Ser man bort fra enkelte større udsving, så har antallet af solgte bøger ligget mere eller mindre stabilt i de seneste femten år. 

Mens 2,3 millioner danskere ifølge eget udsagn købte en bog i år 2000, anskaffede 2,5 millioner danskere sig en bog sidste år - enten i supermarkedet, i en boghandel eller på internettet.

Men hvordan skal man tolke salgstal og festival-hype?

Spørger man forbrugerekspert Anne Glad, så har finanskrisen givet plads til fordybelse, videreuddannelse og visdom.

- Vi har haft mere tid derhjemme i de seneste år, og dermed et mere indadvendt forbrug, hvor bøgerne - sammen med tv-sening, netflix og lignende har ramt plet, skriver hun til TV 2 Lorry.  

Alligevel mener hun ikke, at de seneste års besøgsrekorder og salgstal nødvendigvis er et direkte udtryk for, at vi stadig elsker at læse og fordybe os, som vi gjorde for femten år siden.

Når antallet af solgte bøger i USA steg sidste år, var det eksempelvis fordi, at malerbøger til voksne blev farligt moderne. 

- Der er også godt gang i mad- og sundhedskategorien. Det er jo en smuk genvej til at leve et sundere liv - at købe en bog om emnet. 

Så stor er bogmessen

Marie Tetslaff, der er mangeårig journalist, redaktør og anmelder ved Politiken og forfatter til flere bøger, påpeger også, at gode salgstal ikke nødvendigvis betyder, vi giver os tid til at forbyde os i god litteratur.

- Bogen som handelsvarer har det godt, men det er ikke det samme som, at litteraturen har det godt, siger hun til TV 2 Lorry. 

Det er snarere, fordi bogen overlever på sit finkulturelle rygte.

- Forfatternes kendiseffekt er voldsomt stigende, fordi vi i dag gennem medierne ved, hvordan de ser ud. På BogForum kan du møde den berømte forfatter, siger hun. 

Hun understreger, at det ikke er en skidt ting. 

- Ethvert medie laver skodting og sublime ting. Det er fint, at forlagene stadig tjener penge, for så kan de udgive noget god litteratur, som de ikke tjener penge på, men som er for finesmekkere. Det ville svare til, at popmusikken finansierede de komplicerede klassiske værker. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

ipiccy_image

playRod i skabe og skuffer? Her er oprydningsekspertens bedste råd

Latterguru

playHos latterguruen Thomas må vi grine af det meste: "Vi har brug for at være mere crazy"

Flydendeparcelhus (1)

playChristian bor i et flydende parcelhus med vinkælder og legeplads

SLOW COVER FB1

playFik succes under nedlukning: Kan ler få os til at elske vores rynker?

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere