Boligminister indstiller opgør med udenlandske kapitalfonde i København

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kan ikke samle et flertal for at gribe ind over for udenlandske kapitalfonde på boligmarkedet. SF og EL placerer skylden hos De Radikale.

Der er ikke flertal for regeringens indgreb over for udenlandske kapitalfonde på boligmarkedet.

I en pressemeddelelse oplyser Boligminister Kaare Dybvad Bek (S), at forhandlingerne om en politisk aftale, der skal stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, er indstillet.

- Regeringen har haft en klar ambition om at sætte en stopper for internationale kapitalfonde og kortsigtede spekulanter på det danske boligmarked. Men jeg må konstatere, at der ikke er opbakning i Folketinget, udtaler boligminister Kaare Dybvad Bek.

Hvad er en paragraf 5 stk. 2-renovering?

Forhandlingerne har pågået i flere måneder, siden boligminsteren i august måned annoncerede, at han ville bremse kapitalfondes indtog på boligmarkedet.

Det er blandt andet sket efter flere sager om den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har gjort sit indtog i København med flere store opkøb.

Ifølge boligministeren har det helt store stridspunkt handlet om det såkaldte spekulantstop. Tiltaget har haft til hensigt at ramme de mest kortsigtede investorer. Her har regeringen foreslået at indføre en karensperiode på syv år, før en udlejer kan hæve huslejen efter reglerne om en paragraf 5, stk. 2-renovering.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg kun ville lave et indgreb, hvis det reelt ville ramme de kortsigtede spekulanter, samtidig med at vi friholder andelsboligerne.

- Derfor foreslog vi et spekulantstop, fordi det vil ramme de meget kortsigtede spekulanter og ifølge Finanstilsynet ikke vil ramme andelsboligerne.

- Derfor er jeg selvfølgelig også lidt uforstående over for, at der ikke er opbakning til forslaget, siger Kaare Dybvad Bek.

Hvem er Blackstone?

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) forklarede nedbruddet i forhandlingerne over for pressen onsdag.
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) forklarede nedbruddet i forhandlingerne over for pressen onsdag.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Støttepartier placerer skylden hos De Radikale

Ifølge Ritzau placerer SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, skylden for, at der ikke er kommet en aftale, hos De Radikale:

- Vi må desværre konstatere, at de Radikale holder hånden under kapitalinteresser, ligesom de gjorde med kviklån, siger Kirsten Normann Andersen med henvisning til den tidligere indgåede aftale om at begrænse omkostningerne ved at tage kviklån.

- Der lå en klar og fornuftig aftale, som alle parter var enige om, var en klar forbedring. Det var også en del af forståelsespapiret.

- Alligevel mener De Radikale altså ikke, at de er bundet på at levere på løfterne, siger Kirsten Normann Andersen.

Også Enhedslisten er forundrede over, at Radikale Venstre ikke er gået med til en aftale.

- Jeg er meget overrasket og skuffet. Jeg kan ikke forstå, at Radikale Venstre og højrefløjen hellere vil holde hånden over boligspekulanter, end de vil holde hånden over lejerne.

- Jeg håber rigtig, rigtig meget, at højrefløjen og Radikale Venstre kommer til fornuft og sætter sig tilbage til forhandlingsbordet, siger hun til Ritzau.

Hvorvidt forhandlingerne ventes genoptaget på et senere tidspunkt, fremgår ikke.

Forslaget fra boligministeren

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere