Blackstone sænker huslejen for 300 beboere: Erkender, at lejen var for høj

Lejernes Landsorganisation i hovedstaden ser dog med skepsis på huslejenedsættelsen.

300 lejere i ejendomme i hovedstadsområdet ejet af den amerikanske kapitalfond Blackstone har fået nedsat huslejen med tilbagevirkende kraft.

Det oplyser Kereby, der er Blackstones danske afdeling.

Beslutningen om at nedsætte huslejen sker, efter ejendomsselskabet har gennemgået prisniveauet på de omkring 1.000 boliger, som selskabet har renoveret efter den omtalte paragraf 5 stk. 2 i boligreguleringsloven.

- Her er vi nået frem til, at huslejen for 300 lejemål har været over det niveau, som vi ønsker. Derfor går vi nu ind og sænker huslejen, både fremadrettet men også med tilbagevirkende kraft, så lejerne nu får refunderet prisforskellen, udtaler Kerebys administrerende direktør Lars Pærregaard til TV 2 Lorry.

Hvad er en paragraf 5 stk. 2-renovering?

Det betyder, at lejere i de pågældende boliger, der har betalt en højere husleje, får tilbagebetalt prisforskellen for alle de måneder, de har boet i lejemålet.

Med den sænkede husleje mener Kereby selv, at priserne på deres renoverede lejemål, som nu ligger i intervallet 750 til 1.650 kroner per kvadratmeter, placerer sig i midten af markedets spænd.

- Vi har efter bedste evne forsøgt at lande på et niveau, som vi mener er passende for de her lejemål. Det er ikke en eksakt videnskab, for det har krævet en nuanceret vurdering af hver eneste specifikke lejemål, siger Lars Pærregaard.

LLO advarer

Hos Lejernes Landsorganisation (LLO) i hovedstaden forholder man sig dog skeptisk til Kerebys beslutning.

Her anbefaler Anders Svendsen, der er chefjurist, at de beboere, der er blevet adviseret om den nedsatte husleje, lader LLO læse brevet igennem.

- Jeg tror, de prøver at slå to fluer med et smæk. På den ene side vil de gerne gøre op med den måde, de er blevet landskendt på, nemlig ved ikke at behandle lejere så godt. På den anden side, vil de også prøve at lukke muligheden for, at de her lejere kan få lejen sat ned via huslejenævnet. Det er jo dårlig presse, at de taber så mange sager i huslejenævnet, fordi de fra starten af har krævet en for høj husleje, siger Anders Svendsen.

Han peger på, at Kerebys huslejenedsættelse kan vise sig at være væsentligt mindre, end hvad huslejenævnene ville vurdere rimeligt ved en mulig sag.

Ikke et forsøg på at lukke munden på lejeren, siger Kereby

LLO ernærer sig som organisation blandt andet af at føre sager om husleje ved huslejenævnene.

Og her er Kereby en hyppig gæst. Ifølge DR Nyheder har Kereby i alt 51 verserende sager ved huslejenævnene alene i Københavns Kommune.

I Kereby har den administrerende direktør dog svært ved at forstå kritikpunkterne fra LLO.

Lars Pærregaard påpeger, at huslejenedsættelsen ikke er en ny aftale, man som lejer skal underskrive og på den måde acceptere en række betingelser.

Lejerne er såmænd bare blevet adviseret om, at deres husleje falder med tilbagevirkende kraft, og ved den sænkede husleje frasiger lejerne sig ikke nogen som helst rettigheder – herunder retten til at tage en sag op i huslejenævnene, forklarer han.

- Jeg har vanskeligt ved at forstå, hvorfor LLO ser det som problematisk, at vi sætter huslejen ned helt uden at stille betingelser eller få lejerne til at frasige sig nogen rettigheder, siger Lars Pærregaard.

Hvem er Blackstone?

Blackstones danske afdeling Kereby, der i november skiftede navn fra 360 North, har de seneste år opkøbt flere udlejningsejendomme i hovedstadsområdet og råder nu over omkring 2.300 lejeboliger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Eurojackpot

Lottovinder fik besked om gigantgevinst i bilen

penge.jpg

Heldig kartoffel får fyldt tegnebogen: Vandt 310.785.127 kroner

Line Baun Danielsen

Nul erstatning i Se & Hør-sag: - Jeg har skyldt mig selv og mine børn at gå hele vejen

TV 2

Sygeplejerske om omstridt formulering: Jeg føler mig stødt som sygeplejerske, muslim, og kollega

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere