Blackstonehandel sættes på hold

Der kan meget vel komme til at gå adskillige år, inden Blackstone kan overtage de ejendomme, de har købt på Frederiksberg.

Beboerne i Sønderjyske by kæmper imod, at Blackstone får mulighed for at overtage bebyggelsen. Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

De har hængt bannere op i protest imod salget til Blackstone Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

På bannerne protesterer de imod salget til Blackstone Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

De har også sat en "kopi" op af det skøde, som de mener giver dem ret til at overtage bebyggelsen

Frederiksberg kommune solgte Sønderjyske by i 1929-32. Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

1 af 5

Selvom Frederiksberg boligfond i december solgte tre ejendomme på Frederiksberg til den store amerikanske ejendomsgigant Blackstone, så kan der meget vel gå flere år, inden de kan overtage den.

Selvom Frederiksberg Boligfonds direktør, Flemming Brank i december skrev under på en salgsaftale med Blackstone, kan der gå flere år, før den amerikanske investor får fingre i de ejendomme, de har købt

Læs også Amerikansk ejendomsgigant opkøber boliger på Frederiksberg

Beboerne lægger sag an imod Frederiksberg boligfond, der solgte ejendommene. Det betyder, at Blackstone ikke kan overtage ejendommene, før sagen er kørt i retten.

Der er stor opbakning blandt beboerne til kampen imod salget Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

En sag sætter alt på hold

Jakob Busse, som er er boligadvokat hos CPH LEX advokater forklarer:

- Der vil sandsynligvis ske det, at lejerne vil have tinglyst den her stævning på ejendommen. Det gør at hele sagen låses. En køber kan ikke få fingre i ejendommen, for det man strides om er om de er berettiget til at købe ejendommen. Når de ikke kan det, kan de jo bare ligge og vente.

Ifølge boligadvokat Jakob Busse kan en sag, som dem beboerne i Sønderjyske by vil anlægge tage flere år. Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Sagen er kompliceret og meget speciel. Derfor kan den meget vel gå helt til Højesteret. Her er sagsbehandlingstiden typisk flere år.

- Mellem tre til fem år, er det realistiske niveau for en sagsbehandlingstid, for en sag, der skal ende i Højesteret, siger Jakob Busse til TV 2 Lorry.

07:38

Indgreb fra Christiansborg samt retssager presser Blackstone.  Handelen hvor den amerikanske investor købte tre ejendomme på Frederiksberg, kan meget vel blive sat på hold i flere år.

Luk video

Bannerværksted

Beboerne Den Sønderjyske By har lavet beboerlokalet om til et bannerværksted, da TV 2 lorry besøger dem. Der er stor opbakning blandt beboerne i de 301 lejligheder til kampen for at få forplumret handelen med Blackstone.

- Vi er så utrygge ved, at det er Blackstone, der overtager. De er kun ude på en ting, og det er at tjene penge, siger Alice Dam, som bor i Sønderjyske by.

Alice Dam er en af de beboere i Sønderjyske by, der kæmper imod den store amerikanske investor Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

"Buy it fix it sell it!"

Blackstone er en af verden største ejendomsinvestorer med over 3000 milliarder i pengetanken. De kalder deres forretningsstrategi: "Buy it fix it sell it!" (Køb, renover, sælg! red.) De køber ejendomme, fixer dem op og forsøger at sælge dem videre med fortjeneste, gerne inden for en kort tidshorisont.

Blackstones Head of Real Estate, John Gray, forklarer deres investeringsstrategi i en film, der ligger på Youtube

Beboerne mener, at de er blevet snydt for muligheden for selv at overtage deres ejendom, da den blev handlet.

-  Vores næste skridt er en retssag, som vi er ved at forberede, siger Søren Berg, som er beboerformand i Sønderjyske By.

Gammelt skøde

I forbindelse med salgsprocessen dukkede et gammelt skøde op. Ejendommene var oprindelig ejet af Frederiksberg kommune. Da de blev solgt i 1929-32 fik kommunen indskrevet i skødet, at de kunne købe dem tilbage til samme pris, som de solgte dem til, hvis de skulle videresælges.

I forbindelse med salget dukkede et gammelt skøde op. Beboerne mener, det giver dem ret til at overtage ejendommene til en gunstig pris

Når en ejendom bliver solgt, så har beboerne ifølge loven mulighed for at købe den til samme pris og lave en andelsboligforening. Blackstone har købt Sønderjyske by for omkring 537 millioner. Den pris er så høj, at beboerne ikke har mulighed for at matche den.

- Der er rigtig mange, der er ældre og på en eller anden form for hjælp, så det kan vi bare ikke, siger Alice Dam.

Men på grund af det gamle skøde, mener de heller ikke, det burde være nødvendigt. De mener, at de burde have mulighed for at købe det til samme pris, som kommunen har ifølge skødet.  Det præcise beløb kan gøres op på flere måder, men det ligger uanset hvad flere hundrede millioner under Blackstones pris.

Hvad håber I på at få ud af retssagen?

- Jamen det er jo, at vi kan få den ret til at købe ejendommen til den meget gunstige pris, som skødet lægger op til, siger Søren Berg.

Beboerformand Søren Berg laver et banner Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Kommunen solgte sin forkøbsret for flere anvisningsboliger

Men den mulighed blev de afskåret fra. Kommunen valgte nemlig at afstå deres ret til at købe ejendommen tilbage og fik som modydelse anvisningsret til en større andel boliger i de tre ejendomme efter Blackstones overtagelse.

Men spørgsmålet er:

Kunne kommunen sælge deres ret til at overtage ejendommen, uden at beboerne fik tilbudt at lave en andelsbolig til samme pris som kommunen selv?

Beboerne mener selvfølgelig nej.

- Vi mener, vi har en ret, vi er blevet snydt for, siger Søren Berg.

Gamle dokumenter har før været afgørende

Det er det retten nu skal tage stilling til, når beboerne anlægger deres sag. Boligadvokat Jakob Busse understreger, at han ikke er inde i detaljerne i den konkrete sag, og at man ikke med sikkerhed kan sige, at den ender i højesteret. Men selv i byretten og landsretten kan sagen sagtens tage et par år. At der dukker et gammelt skøde op, er ikke unikt, og retten har tidligere taget stilling til den slags gamle dokumenter.

- I de sager, der har været ført, der har retten sagt, at de er fortsat gældende, siger Jakob Busse.

Også beboerne i en af de andre bebyggelser Blackstone har købt, Svalegården, arbejder på at lægge sag an Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Også i Svalegården, som er en af de andre ejendomme, Blackstone har købt, der arbejder beboerne nu på en retssag. I den sidste ejendom, Peter Bangs hus, vil beboerne stifte en andelsboligforening til den høje pris, der matcher Blackstones.

Beboerne i Peter Bangs hus har besluttet at stifte en andelsboligforening. De har matchet Blackstones pris. Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Blackstone: Ingen kommentar

Vi har skrevet til Blackstone og spurgt, hvordan de har det med at skulle vente op til fem år på at overtage ejendommene og med udsigten til, at de skal bruge flere penge på at renovere, hvis de vil hæve huslejen. Vi har også spurgt Blackstone, om de overvejer at forsøger at komme ud af aftalen. Men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Læs også Dokumentation: Blackstone - den tavse ejendomsgigant ønsker ikke at svare på spørgsmål

Formanden for Frederiksberg Boligfond ærger sig over det forløb, sagen har taget Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Formand ærgrer sig

Formanden for Frederiksberg boligfond, Flemming Brank ærgrer sig over det forløb, sagen har fået.

- Efterhånden har den her sag udviklet sig, og jeg ved ikke, om jeg har fantasi til, hvad der mere kan ske, siger han til TV 2 Lorry.

- Jeg tænker, det er langt tid, at gå i uvished i tre til fem år, både for beberoe og os. Det var ikke vores intention, at det her skulle ende i en retssag, uddyber han.

Tør du godt lægge hovedet på blokken og sige, at de her ejendomme, de vil overgå til Blackstone. De kommer til at køre den her handel igennem?

- Altså som sagt, min fantasi rækker ikke til, hvor det her kan føre hen. At vi i Frederiksberg Boligfond vælger at afhænde et par ejendomme, skal få den konsekvens, at et flertal i Folketinget vil ind og ændre på loven - hvilket der får enormt stor betydning både for andelsboligforeninnger og ejere - det havde vi jo ikke set i vores krystalkugle, Siger Flemming Brank til TV 2 Lorry.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik