Professor: Langvarige visitationszoner kan give bagslag

Der er indført en midlertidig visitationszone i København. Langvarige og store zoner kan dog give problemer.

Politiet har torsdag indført en midlertidig visitationszone i en del af København, og onsdag blev en visitationszone i Aarhus Vest udvidet og forlænget.

quote Men hvis man gør det for længe eller for bredt, er der en fare for, at man kommer til at mistænkeliggøre og måske visitere nogle med en særlig profil.

Line Lerche Mørch, professor i forebyggelse af bandeinvolvering og radikalisering

Selv om visitationer kan være et godt redskab, skal politiet være påpasselig med ikke at bruge dem i flæng. Det påpeger Line Lerche Mørch, der er professor i forebyggelse af bandeinvolvering og radikalisering.

- Visitationszoner kan være et vigtigt redskab, når der er akutte konflikter og situationer med mange våben.

- Men hvis man gør det for længe eller for bredt, er der en fare for, at man kommer til at mistænkeliggøre og måske visitere nogle med en særlig profil, som typisk er unge mørkhårede mænd, siger Line Lerche Mørch.

Visitationszonen i København varer to uger og dækker et større område omkring Nørrebro, Husum, Brønshøj og Tingbjerg. Den kommer i kølvandet på flere voldelige hændelser med knivstikkerier og skyderier i området. 

I en visitationszone har politiet ret til at foretage stikprøvevis visitation af alle personer i hele området. Dermed kan det være et vigtigt middel til at bekæmpe bandekriminaliteten.

Kigger man mod udlandet, er der eksempler på, at det kan blive problematisk. Det er dog svært at sige, om det er blevet brugt for bredt i Danmark, fortæller Line Lærke Mørch.

- I nogle områder i udlandet er visitationer blevet brugt rigtig meget og har været med til at skabe stor vrede og opposition til politiet. Denne risiko er der også i dansk sammenhæng, hvis man bruger det for ofte, for længe og for bredt. 

- For tiden virker det til, at det i dansk sammenhæng primært bliver brugt til særligt afgrænsede og konfliktfulde omstændigheder, men hvis tendensen er, at man gør det mere permanent, kan det give bagslag, siger professoren.

Den nyoprettede visitationszone i København gælder til og med 3. august. I Aarhus varer den til 18. august.

Disse episoder med knivstikkeri og skyderi har der været i København siden den 12.6.:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

cyklist albertslund 3

36-årig fængslet for narkokørsel efter alvorlig ulykke

knivstikishoej.jpg

Fem mænd dømt for voldsomt overfald på strandvej

overvågningskamera2

Flere kameraer skal øge trygheden i København

politi 112 politibil

18-årig varetægtsfængslet for drabsforsøg i Borup

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere