Overborgmester om bandeuro: Politiet burde have reageret før

Notat viser, at politiet allerede i foråret blev advaret om problemer med utryghed og kriminalitet i en betændt del af København.

Foto: Scanpix

Politiet burde have været hurtigere på banen i en betændt del af København, inden bandekonflikten eskalerede. Sådan lyder meldingen i Jyllands-Posten torsdag fra Københavns overborgmester, Frank Jensen, Socialdem., efter flere dages debat om politiets indsats i den igangværende bandekonflikt.

Allerede den 4. maj 2017 advarede overborgmesteren således skriftligt den nyudnævnte politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes om, at situationen omkring en folkeskole i Nordvest var så utryg, at politiet burde gribe ind. Få uger efter brevet blev den nuværende bandekonflikt for alvor udløst efter et brutalt skyderi ved præcis den samme skole. Og først herefter indførte politiet visitationszone.

Læs også Politiet beder om hjælp efter skyderi: Har du set denne scooter?

- Jeg er ikke ude på at kritisere politiet. Det drejer sig om at løse konflikten her og nu, og at vi alle står sammen om at få banderne ud af København, siger Frank Jensen i dag om sagen og fortsætter:

-Men det er klart, at jeg gerne havde set, at der var blevet reageret hurtigere.
Normalt sender overborgmesteren ikke breve til politiet, men situationen var så presserende, at politidirektøren dengang skulle have informationerne her og nu, siger Frank Jensen.
Samtidig viser en aktindsigt i brevvekslingen, at flere borgere i Københavns Nordvestkvarter allerede i april før skyderierne følte sig utrygge på grund af den tiltagende handel med stoffer ved Tagensbo Skole. Men af et svar fra politidirektør Anne Tønnes i maj fremgår det, at politiet ikke kunne genkende det billede, som borgerne tegnede af "hashhandel på gadeplan i området". 
Netop det svar fik overborgmester Frank Jensen til i samme uge igen at tage sagen op med politiets ledelse , fortæller han. 

Læs også Politiet åbner ny hotline: Send os billeder af bandekriminelle

Tre uger efter blev der affyret 8-10 skud ved skolen.
Det har ikke været muligt at få Københavns Politis ledelse til at stille op til et interview, men i en skriftlig kommentar fra stabschef John Vestergaard hedder det:
- Københavns Politi har fulgt bandesituationen nøje gennem hele foråret og har reageret og afpasset vores indsats over for banderne. 

Læs også Politiet afviste autocamper - men minister trumfer idé

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik