Voldsomt smitteudbrud på plejehjem er klinget af

Frontpersonale i Ballerup Kommune kan nu testes to gange ugentligt for at forhindre yderligere smitte på hårdt ramt plejehjem.

Da var brede smil blandt ældre og frontpersonale på Ballerups plejehjem og i kommunens ældreplejen, da man starten af januar gennemførte den første af de i alt to vaccinationsrunder.

Men i tiden, der fulgte, brød et større udbrud af covid-19 ud på Plejecenteret Rosenhaven.

27 personer - heriblandt 15 beboere og 12 medarbejdere - blev til manges forfærdelse konstateret smittet. 

Men her godt en uge efter, den kedelige nyhed kom frem, er udbruddet øjensynligt klinget af.

- Der er ikke registreret nye tilfælde på Rosenhaven efter det meget ærgerlige udbrud af coronavirus i dagene omkring vaccinationstidspunktet. Vi gør alt, hvad vi kan for at hindre at smitten breder sig blandt beboere og medarbejdere, siger Ballerup borgmester, Jesper Würtzen (S), til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at beboerne som konsekevns nu er isoleret i egne boliger, og at personalet udfører kun opgaver på egen afdeling. Dertil har kommunen også øget fokus på hygiejnen.

Som et yderligere nyt tiltag har Ballerup Kommune også skruet op for teststrategien af medarbejderne på ældreområdet.

- Fra denne uge indfører vi mulighed for to ugentlige test af medarbejdere både på plejecentre og i hjemmeplejen, så vi så tidligt som muligt kan forhindre en eventuel smitte i at brede sig, siger Jesper Würtzen.

Her ses Plejecenter Rosenhaven i Ballerup, hvor 27 blev smitet tidligere på måneden.
Her ses Plejecenter Rosenhaven i Ballerup, hvor 27 blev smitet tidligere på måneden.
Foto: Ballerup Kommune


Skidt nyhed i allersidste fase 

Beboerne og personalet på Plejecenter Rosenhaven modtog den første af de i alt to doser med Pfizer/BioNTech-vaccinen den 6. januar.

Borgmester Jesper Würtzen har tidligere fortalt, at man vurderer, at smitten sandsynligvis har spredt sig enten i dagene op til eller lige efter.

- Det er en skidt nyhed. Det er rigtig, rigtig ærgerligt, specielt når vi nu går ind i den allersidste fase med vaccinationerne og kunne se en ende på det. Det er så uheldigt, som det kan være, lød det fra borgmesteren i sidste uge.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil mange – men ikke alle – opnå nogen grad af beskyttelse mod covid-19 allerede efter den første dosis, men dog først efter et par uger.

Derfor kan smitten have udviklet sig i dagene efter, vaccinationerne blev udført.

Afviser skødesløshed

Jesper Würtzen (S) understreger, at smitten ikke er sket, fordi beboere eller medarbejdere skulle have været skødesløse eller slækket på anbefalingerne i dagene efter vaccinationen.

- I virkeligheden er det endnu en anledning til at gentage, at man skal huske at holde ved, indtil vi er helt i mål – og sandsynligvis også noget tid endnu derefter, siger han.

Den fulde effekt af vaccinerne fra Pfizer/BioNTech – som giver cirka 95 procents beskyttelse mod covid-19 – er først dokumenteret fra en uge efter det andet stik, som man skal have tidligst 19 dage og senest 42 dage efter det første prik.

Som følge af smitteudbruddet har Ballerup Kommune efter konsultation med Styrelsen for Patientsikkerhed forlænget det besøgsforbud, der allerede var gældende for plejehjemmet og blev indført den 9. december.

Borgmester Jesper Würtzen oplyser ikke om tilstanden på de i alt 27 smittede på plejehjemmet, og om nogle skulle være hospitalsindlagt.

Andet plejehjem blev også ramt 

Det er ikke første gang, et coronaudbrud rammer plejehjemmet i Skovlunde. I juli måned lukkede Plejecenter Rosenhaven for besøg i små tre uger, efter en medarbejder blev konstateret smittet. Siden blev alle beboere og medarbejdere testet negative.

Ifølge den seneste oversigt fra Statens Serum Institut er Ballerup Kommune det sted i landet med femte. højeste smittetal. Der er registreret 103 smittetilfælde i kommunen i løbet af de seneste syv dage, hvilket svarer til omtrent 212 smittede per 100.000 indbyggere.

Siden man begyndte at registrere coronavirus herhjemme har der været 2.692 smittetilfælde i Ballerup. Det svarer til lidt mere end hver 20 indbygger i kommunen.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Lukket parkeringsanlæg på Islands Brygge

Coronasmitte lukker flere p-anlæg - nu parkerer bilister ulovligt

Nordvest(4)

playTusinder coronatestet i Københavns Nordvestkvarter

vaccine

Særligt sårbare i Region Sjælland får nu hjælp til at booke vaccinetid

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere