Tekniske fejl og borgerne selv kan være skyld i forsvundne corona-test, mener region

Region Hovedstadens Akutberedskab har færdiggjort en undersøgelse af forsvundne corona-test. Det kan være it-fejl og borger-fejl, der er synderen, men svaret er ikke entydigt, lyder det.

Region Hovedstadens Akutberedskab undersøgelse af, hvad der kan være sket med forsvundne corona-test har ikke givet klart svar. Dog tyder noget på at tekniske fejl og borger-fejl er på spil. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Region Hovedstadens Akutberedskab har sammen med Statens Serum Institut nu færdiggjort den undersøgelse, der skulle opklare, hvad der kan være skyld i en række forsvundne corona-test.

Men undersøgelsen har ikke givet noget klart svar.

- Vi har været hele kæden igennem og kommer ikke til at kunne give en entydig forklaring på, hvad der er sket, lyder det fra Martin Fjordholt, beredskabsmanager i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Det vi kan oplyse er, at der kan være tilfælde af tekniske fejl enten ved selve analysen eller ved podningstagningen.

Martin Fjordholt, beredskabsmanager, Region Hovedstadens Akutberedskab.

Undersøgelsen blev igangsat, efter at TV 2 Lorry kunne bringe flere historier om, at en række borgere havde ventet forgæves på svar, da de var blevet testet på regionens testcenter i Ballerup.

Læs også Hver fjerde coronasmittet har ikke-vestlig baggrund - sådan ser det ud i din kommune

It-fejl og borgerfejl

På trods af at undersøgelsen ikke kan forklare, hvor de forsvundne corona-test er havnet henne, så har undersøgelsen alligevel gjort Hovedstadens Akutberedskab og Statens Serum Institut lidt klogere. 

- Vi har blandt andet fulgt den fysiske prøve og it-registreringen, og den del mener vi, at der er styr på. Det vi dog kan oplyse er, at der kan være tilfælde af tekniske fejl enten ved selve analysen eller ved podningstagningen, forklarer han.

Læs også VUC Roskilde sender alle elever hjem efter 15 smittetilfælde: Foruroligende, mener rektor

Som en del af undersøgelsen har man også undersøgt nogle af de sager, hvor borgere har henvendt sig på grund af manglende svar. 

- Det har vist sig, at de faktisk har fået svar, men at de ikke har vidst, hvor de kunne finde svaret, eller hvad svaret betyder. Så det er der strammet op på hos Statens Serum Institut, forklarer Martin Fjordholt.

Læs også Flere mangler svar på coronatest – nu vil region undersøge sagerne

Kan ske igen

Og selvom Martin Fjordholt ikke har hørt om nye tilfælde af forsvunde corona-test, så kan han ikke forsikre om, at det ikke sker igen.

- Der kan altid være huller i osten, og vi kan ikke garantere, at det ikke sker igen, siger han.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik