Sejr til kolonihaveejere: Klagenævn lægger lokalplan i graven

Ballerup Kommunes ønske om nye regler for, hvor meget kommunens mere end 3000 kolonihaveejere må bruge deres kolonihaver i vinterhalvåret er blevet afvist.

De mere end 3000 kolonihaveejere i Ballerup kan for en stund ånde lettet op og rækker armene i vejret.

De har nemlig fået en foreløbig sejr i en disputs med kommunen om, hvor meget de må bruge deres kolonihaver i vinterhalvåret.

- Der er bestemt glæde, siger Susan Mai Andresen, kolonihaveejer og kasserer i kolonihaveforeningen Tjørnebjerg, til TV 2 Lorry.

Ballerup Kommune vedtog den 25. januar i år en lokalplan, som definerede, at kolonihaveejerne  vinterhalvåret - udover skoleferie - maksimalt kunne opholde sig fire weekender i deres huse, som skulle bestilles på forhånd. Og fire weekender, som hver enkelt forening vel at mærke skulle blive enige om.

Planklagenævnet har dog besluttet at ophæve den lokalplan.

quote Der venter noget skrivebordsarbejde for nogle kloge hoveder.

Susan Mai Andresen, kolonihaveejer og kasserer i kolonihaveforeningen Tjørnebjerg

Inden den nye lokalplan blev vedtaget måtte kommunens kolonihaveejere udover sommersæsonen også tilbringe efterårsferie, juleferie, vinterferie og alle weekender i vinterhalvåret i deres kolonihavehuse.

- I vores forening har vi altid haft en tradition for, at holde en fest i november for at afslutte sæsonen. Det ville vi jo ikke kunne lade sig gøre. Vi kan jo ikke holde en fest i foreningens hus, hvor alle skal fornøje sig med mad og drikke, men så sige til folk, at de ikke må drikke, for de skal køre hjem. Det går jo ikke, siger Susan Mai Andresen.

Kolonihaveejere vil ikke registreres

Der er flere grunde til Ballerup Kommunes nye lokalplan. En af dem er at stoppe de voldsomme prisstigninger i nogle kolonihaveforeninger, hvor huse ryger til salg for op mod to millioner kroner.

En anden grund til kommunens indgriben er, at der er nogle, som stik i mod reglerne bruger kolonihaven som helårsbolig. 

Ifølge kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller, ligner nogle kolonihaveforeninger mere og mere parcelhuskvarterer, og det ønsker man ikke.

Planklagenævnet anfægter heller ikke, at kommunen må fastlægge meget skarpt i en lokalplan, hvornår i vinterhalvåret et kolonihavehus må anvendes til beboelse.

Derimod mener nævnet ikke, at der kan fastsættes bestemmelser om ophold i bestemte tidsrum, som Ballerup Kommune har lagt op til med et forbud i tidsrummet 21.00 til 07.00 i perioden fra 1. oktober indtil den 1. april - på nær specifikt defineret dage, uger og weekender som udgør ferieperioder. 

quote Det er jo ikke rimeligt, at det skal registreres, hvornår vi er her.

Susan Mai Andresen, kolonihaveejer og kasserer i kolonihaveforeningen Tjørnebjerg

Susan Mai Andresen er helt enig i, at kolonihavehusene ikke skal være helårsboliger, og som reglerne er - også inden det nye lokalplan kom - så må man ikke opholde sig i sit kolonihavehus mere end seks måneder om året.

Men mange ejere har købt deres kolonihavehavehus efter en forordning, som ikke angiver specifikke weekender, lyder det.

- Det er jo ikke rimeligt, at det skal registreres, hvornår vi er her, siger Susan Mai Andresen.

Kommune forberedt på kritik

Med hendes egne ord er "kommunen nu kaldt tilbage til skrivebordet". Samtidig skal haveforeningernes jurister udrede, hvad planklagenævnets afgørelse konkret betyder.

- Der venter noget skrivebordsarbejde for nogle kloge hoveder, siger Susan Mai Andresen.

Ifølge kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller, er man i gang med at kigge på afgørelsen fra planklagenævnet.

- Når vi har læst tingene ordenligt igennem, skal vi have dannet os et overblik og have et møde med vores politikere om, hvad vores anbefalinger er i forhold til afgørelsen, siger han til TV 2 Lorry.

Han mener dog, det er for tidligt at sige noget om, hvordan det videre arbejde lander.

Samtidig fortæller han, at man i kommunen hele tiden har forventet de tilbagemeldinger, der er kommet.

- Vi har hele tiden vidst, at det her var et område, hvor der ikke var så meget regulering, og som mange andre ikke har turde at vove sig ud i -  altså at bruge en lokalplan til at regulere anvendelsen af kolonihaver, siger Eik Møller.

I Ballerup vil kommunen begrænse hvor meget 3000 kolonohaveejere må opholde sig i deres haver.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik